Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Да се грижим за своята душа, за да бъде светла

В Третата неделя след Петдесетница, Църквата насочва нашето внимание върху Иисусовите поучения, които наричаме "Проповедта на планината".

"Светило за тялото е окото. Затова, ако твоето око бъде чисто, и цялото твое тяло ще бъде светло; ако пък твоето око бъде лукаво, цялото твое тяло ще бъде тъмно. И тъй, ако светлината, що е в тебе, е тъмнина, то колко ли голяма ще е тъмнината?" (Мат. 6: 22-23)

"За какво става дума тук? Става дума, разбира се, за душата. Човек е съгрешил пред Бога, неговата природа се е повредила, и в резултат на повредата възникнало такова "заболяване": душевният, духовният и телесният живот на човека влезли в противоречие. И това противоречие се отразява на всичко, най-вече – на ума. Понеже човек, за съжаление, живее и действа така, сякаш няма ум.

Господ ни предлага да се замислим над това: "И тъй, ако светлината, що е в тебе, е тъмнина, то колко ли голяма ще е тъмнината?" (Мат. 6:23) Ако душата, която се намира в твоето тяло е тъмна, то какъв е смисълът въобще в твоя живот, в твоето битие, ако твоята душа е тъмна?

По-нататък Господ казва: "Никой не може да слугува на двама господари: защото или единия ще намрази, а другия ще обикне; или към единия ще се привърже, а другия ще презре. Не можете да служите на Бога и на мамона" (Мат. 6:24).

Какво още ни трябва? Нужна ни е още вяра. Без вяра е невъзможно да угодим на Бога. Ето, собствено, и цялото християнство. Не е нужно да изискваме от себе си нещо, нещо да изобретяваме в нашия вътрешен живот, да се разсейваме с някакви глупости. Господ ни призовава да Му вярваме, повече да се грижим за своята душа, за това тя да бъде светла, а не тъмна и да оставим това многогрижие за бързопреходното, а всички усилия на нашата душа да насочим към нейното спасение от греха. Амин."

Автор: Протойерей Димитрий Смирнов

В рубриката "Съвременна Библия" – след двугодишен процес, бившият вътрешен министър на Финландия г-жа Пайви Расанен бе оправдана по обвинение в "реч на омраза". 2019 г. изказала критично мнение към държавната Лутеранска църква на Финландия (в която и тя членува) за оказаната подкрепа на "Прайд марш". Държавният прокурор счел, че думичката "грях", която г-жа Расанен употребила, въздейства обидно и уврежда достойнството на хората с различна сексуална ориентация. Оправданието на министъра накара обвинителите да подновят битката в началото на юни. Войни започват и спират. Но тази война не е спряла от мига на грехопадението, та до днес – войната за правдата. Защо ни е нужда "правда"? Отговорът е един: Правдата върви в комплект със спасението.

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.


Вижте още

Да бъдем изпълнители на Словото

Намираме се в Осма неделя след Петдесетница , в която си припомняме чудното нахранване на пет хиляди души от Господ Иисус Христос с пет хляба и две риби. "И, след като заповяда народу да насяда  на тревата, взе петте хляба и двете риби, погледна към небето, благослови и, като разчупи, даде хлябовете на учениците, а учениците..

публикувано на 07.08.22 в 08:00

Бижу от Сузанна

За направата на едно бижу са нужни редица качества. Освен креативност - първото по важност, което трябва да притежава човек, са нужни и търпение и упоритост. Към това трябва да се прибави и сръчност. За да се стигне до крайния резултат на даден продукт, са необходими десетки стъпки, които трябва да се следват. Това споделя 28- годишната Сузанна..

публикувано на 05.08.22 в 16:00

С 24 милиона реконструират пътна и ВиК инфраструктура във Видин и региона

С почти 24 милиона лева ще бъдат реновирани пътища, улици и ВиК в шест видински общини.  Средствата се отпускат  от Министерството на регионалното развитие и благоустройството . 7 милиона ще бъдат инвестирани за преобразяването на централната пътна артерия на Видин - булевард "Панония" , уточни кметът Цветан Ценков .  "Планирали..

публикувано на 05.08.22 в 13:55

102- годишната Севда Младенова - за дълголетието и изпитанията на живота

Родената година след края на Първата световна война  Севда Младенова от село Бела, община Димово, гостува в "Думата имат старейшините".   Тя е на 102 години, а на 16 ноември тази година баба Севда ще навърши 103 години. Работила е всичко, предимно в селското стопанство. Имала е труден живот, спомня си тя: "Майка ни умря млада, остана баща ни,..

публикувано на 05.08.22 в 12:41

Предстои изкачване на връх Миджур за 33-и път

На 6 август, събота, ще се проведе традиционното изкачване на връх Миджур, висок 2168 метра. Сборният пункт е хижа "Миджур" над село Горни Лом. Тръгването е в 7 часа. Организаторите от туристическо дружество "Бонония" са осигурили безплатен превоз от Видин до хижа "Миджур" и обратно. Автобусът ще тръгне в 5 часа от автогара Алексиев,..

публикувано на 04.08.22 в 17:06

Празник на Балкана организират в Берковица

Празникът на Балкана ще се проведе тази събота и неделя /6 и 7 август/. Организатори са Туристическото дружество в Берковица, с подкрепата на Общината. В местността Горната кория (почивна зона Ком), ще се съберат всички любители на планината от град Берковица и от страната на традиционния Празник на Балкана. Празникът е традиционен и се провежда..

публикувано на 04.08.22 в 17:01

Излети във Врачански Балкан през август

Два излета в планината организира и през август Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан". Първият е на 14 август /неделя/ до Черепишкия манастир. Тръгването е в 7:45 часа от Автогара- Враца с автобус до село Челопек. "След това маршрутът ще премине през местността "Рашов дол" до село Люти брод, след което се продължава през една много..

публикувано на 04.08.22 в 16:58