Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Северозападна България е ендемична зона за бъбречно-каменната болест

Д-р Сашо Цветков
Снимка: Радио Видин

Начинът на живот е един от основните рискови фактори за бъбречно-каменната болест, обясни в предаването "Направление здраве" д-р Сашо Цветков, специалист по урология, онкология и акушерство и гинекология в трите области - Видин, Враца и Монтана:

"Северозападна България е ендемична зона, тоест реално има много повече пациенти, които боледуват от бъбречно-каменна болест, отколкото в България, а като цяло в  България са повече, отколкото в Европа. Факторите са няколко - генетично предразположение, начин на живот. За съжаление, начинът на живот, както с много други болести, тоест вредностите, които си причиняваме сами, причиняват и тези неблагополучия, свързани с бърчено-каменната болест. Не на последно място - околната среда, тоест вода, въздух и  т.н., също е фактор. На четвърто място - начинът на хранене, начинът на пиене на вода. За да функционира един човек нормално са необходими около 2,5 литра, за човек около 80 кг, около 2 литра за човек около 50 кг. Това, че се изпива да речем 1 литър течност на ден, не означава, че се поема достатъчното количество течност, което е необходимо на организма, в резултат на което концентрацията на микроелементите във водата се увеличава и се образуват конкременти..."

Веднъж годишно всеки мъж над 50 години е необходимо да се изследва за рак на простата. Ако заболяването се установи в начален етап, е напълно лечимо, каза д-р Цветков. Уточни обаче, че в много от случаите пациентите, с които се среща, търсят помощ, когато заболяването е в напреднала фаза. 

"Елементарното изследване, което  е необходимо да се направи - простатно-специфичен антиген, тоест един път в годината всеки мъж над 50 години да отиде в лаборатория, да даде кръв и да се изследва този простатно-специфичен антиген, не се прави. Общо взето пациентите, с които се сблъсквам, са вече в една такава фаза на заболяването, в която вече не говорим за това напълно лечимо заболяване, тъй като доста е напреднало, обхванало е съседни органи и вече говорим за палиативни операции, които не могат да гарантират запазването на живота."

Жените също трябва да провеждат онкопрофилактика, съветва лекарят: 

"Карциномът на млечна жлеза стана втората причина за смъртност за жените в България след сърдечно-съдовите заболявания, което е меко казано безотговорно за органи, които са отвън и с елементарни средства на скрининг могат да се засекат туморни процеси, да се отлага във времето, някакъв необясним страх да има и да се стига до момента, когато проблемът е толкова напреднал, че възможностите на медицината да са ограничени... Хубаво е след една възраст, в която влизат във климакса, след 40 години поне ехографско изследване годишно да правят. То е много бързо и с висока чувствителност, гарантира, че туморен процес не би могъл да бъде изпуснат."

Повече може да чуете в звуковия файл 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Църквата в Градец ще отбележи храмов празник

На 20 юли във видинското село Градец ще отбележат храмовия празник на църквата "Свети пророк Илия" и Илинден. Това е една от малкото черкви в епархията, която носи името на свети пророк Илия. Тази година в Градец отбелязват и 170 години от построяването на първия християнски храм в селото. Повече за църквата и празника разказва Пролет Цолова,..

публикувано на 17.07.24 в 17:10

Археолог: Нужни са проучвания на крепостта край село Чичил

Необходима е поне 5-годишна програма за проучване на крепостта край село Чичил , която е късноантичната Кастра Мартис, за да бъдат разкрити останките от нейното минало величие и те да могат да се превърнат в център за посещения. Това каза проф. Сергей Торбатов от Националния археологически институт с музей при БАН, който преди няколко години прави..

публикувано на 17.07.24 в 16:35

Да отдадеш апартамента си под наем на туристи

В разгара на туристическия сезон , когато все повече хора пътуват, а хотелите са претъпкани, популярност набира краткосрочното отдаване и съответно наемане на имоти . Услугата, алтернативна на тази, предлагана от традиционните места за настаняване, е позната отдавна по света, а у нас става все по-популярна през последните години. Туристите, които..

публикувано на 17.07.24 в 15:35

Плажът при Ново село дава прохлада в горещините 

Полегат бряг, широка плажна ивица, чиста вода. Това са част от предимствата на плажа край Ново село , където през почивните дни търсят прохлада хора от различни населени места на Видинския край. Плажът е гордост за местните , които са убедени, че по-хубав по дунавското крайбрежие няма. Отчитат обаче и недостатъците му и търсят подкрепата на..

публикувано на 17.07.24 в 14:52

Мартин Методиев - един нетипичен учител

Мартин Методиев е млад човек от Видин , който избира да остане и да се се развива в родния си град. Може да се каже, че спортът, в частност футболът , го съпровожда през целия му живот. Той започва да тренира футбол още в четвърти клас в училищния отбор на СУ "Любен Каравелов" във Видин и продължава в детските и юношеските формации на "Бдин"..

публикувано на 16.07.24 в 15:04

"Лято в библиотеката" радва децата в село Кунино

Народно читалище "Цветан Гановски -1891" във врачанското село Кунино организира "Лято в библиотеката" за децата, които са от селото или идват на гости при баба и дядо. Читалищните работници посрещат малките си приятели всеки ден, като им осигуряват различни забавления и дейности, образователни и интерактивни игри, насърчават интереса им към..

публикувано на 16.07.24 в 15:00
Елена-Стефани Асенова

Видинско момиче завоюва златен медал от международен музикален конкурс

Златен медал и грамота получи  Елена-Стефани Асенова за участието си в Международния онлайн музикален конкурс „Wings for Stars“ , раздел А - професионалисти, категория "Вокал“, специалност "Поп и джаз". Тя е 11-и клас и учи в училищата по изкуства във Видин "Свети свети Кирил и Методий": "В този конкурс, в който аз участвах, се..

публикувано на 16.07.24 в 14:00