Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Скъсани жици запалиха пожар в село Шишенци

Снимка: Радио Видин


Скъсани електрически проводници  за втори път причиниха пожар в село Шишенци. Местните хора се притесняват, че подобни пожари стават по-чести, тъй като проводниците се късат от неподкастрени клони на дървета, обяснява Нарциса Микова, жител на селото, която е очевидец на огъня:


"Видях, че гъст дим се вдига и мислех, че едни хора си горят нещо вкъщи... Обадих се на мъжа ми... Почна да пука и да горят сухи треви и храсти... Обадих се и на младото семейство... И те излязоха, и мъжа ми и с вода всички те с кофи започнаха да гасят по старовремски... Дойде и пожарната, но това са 18 км... От ЧЕЗ идват тука, оправят бушона и никой не търси повредата...

Подкастрянето на клоните покрай жиците е грижа на "Електроразпределителни мрежи Запад" АД (ЕРМ Запад АД). Това е проблемът в село Шишенци, при силен вятър токът спира и има опасност от пожари, разказва кметският наместник Христина Калчева, която се е обаждала многократно до електроразпределителното дружество, пише писма и сигнали за проблемите в селото, но отговор няма:
 
"Проблемът е много голям, при най-малкия вятър се спира токът и хората са без ток, писала съм писма, обаждала съм се по телефона... Миналата година стана от искра пожар и щеше да изгори къщата на човека... Онзи ден също възниква пожар и запали се от жиците... Обадих се на енергото да дойдат и да изсекат тези клони... Описала съм улиците, където хората живеят и да окастрят клоните... Миналата година не дойдоха..."


Изпратихме въпроси до  Пресцентъра на  "Електрохолд България" ЕООД, и получихме съответните отговори.

Въпрос: Кога в село Шишенци ще дойде група от ЧЕЗ, която да подкастри клоните на проблемните дървета, които късат електропроводите?
 
Отговор: Във връзка с високата растителност в с. Шишенци, община Бойница е изготвен график за кастрене, по който се работи. Според предварително изготвения график, кастренето стартира на 28.06.2022 г.

 Въпрос: Ще вземете ли под внимание сигналите и писмата на кметския наместник на село Шишнеци ?
 
Отговор:През годините 2020 и 2021 ЕРМ Запад е извършвало регулярно кастрене по мрежа ниско и средно напрежение в района както по график, така и по подадени сигнали.

Въпрос: Възможно ли е да бъде отстранена причината за прекъсване на тока на битовите абонати при силен вятър?
 
Отговор: От направената справка за периода от 01.04.2022 г. до 27.06.2022 г. става ясно, че голяма част от изключванията са за планови дейности по електроразпределителната мрежа във връзка с изпълнението на инвестиционната програма на "Електроразпределителни мрежи Запад" АД и държавния "Електроенергиен системен оператор" ЕАД. От справката става ясно, че  за целия период от време има само едно прекъсване с интервал 28 минути, което е предизвикано от гръмотевична буря в района.

"Електроразпределителни мрежи Запад" АД постоянно се стреми да поддържа и развива електроразпределителната мрежа с цел повишаване на качеството на доставяната електрическа енергия на своите клиенти и при основателни сигнали предприема своевременно необходимите действия.


Повече може да чуете в двата звукови файла.

Вижте още

В "Музикална зона" на 18 август 2022 слушаме барабаниста Макс Роуч

На 17 август се навършиха 15 г. от кончината на американския бибоп перкусионист, барабанист и композитор Макс Роуч, смятан за един от най-влиятелните барабанисти в джаза. Пионер в бибопа, още през 40-те години на миналото столетие, заедно с барабаниста Кени Кларк създават нова концепция за музикално време – гъвкав ритмичен модел, позволяващ на..

публикувано на 18.08.22 в 09:00

Да си пленник в Афганистан- разказва журналистът Георги Милков

На 15 август се навърши една година от връщането на талибаните на власт в Афганистан. На тази дата през 2021 година животът на афганистанците се преобърна на 180 градуса. Силите на САЩ и НАТО се изтеглиха след 20-годишна военна намеса в страната, президентът Ашраф Гани избяга, а талибаните се възползваха от объркването на правителствените сили и поеха..

публикувано на 17.08.22 в 17:00

Две изложби за панаира в Оряхово

Оряхово празнува своите панаирни дни на 19, 20 и 21 август. Редица инициативи са предвидени в програмата през трите празнични дни.  По традиция историческият музей в града се включва в програмата с различни инициативи.  Изложбата "Ало-ало" ще бъде открита на 19 август в музея, а младият художник Адам Фекете ще гостува за втори път тази година в..

публикувано на 17.08.22 в 16:20

Дунавската регата ТИД- традиция и емоции

Международната туристическа регата по река Дунав , известна и като съкращението  ТИД / от името на немски/, се провежда за 65-ти път и е най-голямото в Европа и света туристическо плаване. Тя започна на 25 юни от германския град Инголщат и ще завърши на 27 август край Силистра.  В надпреварата с лодки по Дунав, във видинския участък, се..

публикувано на 17.08.22 в 16:00

Мюзикълът "MAMMA MIA!" на Белоградчишките скали

Започват вечерите посветени на мюзикъла, като част от Фестивала "Опера на върховете - Белоградчишки скали" 2022. В четири поредни вечери от 18 до 21 август на сцената в Белоградчишката крепост ще бъде представен мюзикълът "MAMMA MIA!" на Софийската опера и балет. Изключително успешен мюзикъл, който има десетки постановки по целият свят и над 60..

публикувано на 17.08.22 в 15:55

За първи път Rock the Rave парти в Кула

Музикално парти, наречено Rock the Rave, ще се състои за първи път в град Кула. То е част от фестивала на изкуствата "КастрАртис", който е част от съпътстващи събития на 105-тия кулски панаир. Мястото подбрано за провеждане на събитието също е необичайно, феновете на техно и рок музиката ще могат да ѝ се насладят сред историческия парк..

публикувано на 17.08.22 в 15:40

Танцьори от Видинско в програмата на фестивала в Жеравна

Броени дни остават до началото на 14-то издание на Фестивала на фолклорната носия в Жеравна. Хиляди посетители от цял свят ще се потопят в духа на старите български традиции през трите фестивални дни- от 19 до 21 август.  Тази година очакваме да бъде най-добрият ни фестивал, който сме правили до момента,   каза за Радио Видин  Христо..

публикувано на 17.08.22 в 14:55