Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Читалище на 140 години съхранява българския дух в Кула

2
Снимка: Архив

Едно от най- старите читалища в България- Народно читалище "Просвета-1882" гр. Кула чества на 5 юли 140 години от основаването си. Годишнината ще бъде отбелязана под мотото "Искри в народната свяст " с богата литературно-музикална програма от 19:30 часа, в която ще се включат танцовите състави "Кулчене" и "Кулченче" с ръководител Димитър Карчев, народен хор "Кулчанки" с ръководител Владислав Перов. Формациите по спорни и модерни танци на Таня Тошева ще се представят с нова шоу програма на групите "Звезден дъжд", "Пеперуди" и "Светлина“. Зрителите ще могат да се насладят и на хумористични миниатюри от Силвия Христова, Цветомира Ванкова и Маргарита Генова. Читалището организира и кратък рецитал, ще бъдат представени "Сказка“ от Даскал Йончев, стихове от Перо Йончев "Дъжд“ и "Театър“, както и стихотворението "Моят град“ на Силвия Христова.


Българските читалища получиха международно признание за това, че успяват да останат живи обществени институции, в които националната култура се възпитава и предава през поколенията до наши дни с вписването в регистъра на ЮНЕСКО в края на 2017 г. Народно читалище "Просвета-1882" гр. Кула по безспорен начин доказва това вече 140 години. През 1882 г. учителят Нено Корманов Ковачев и неколцина радетели за просвета и духовен напредък учредяват кулското читалище “Съгласие”. По време на Сръбско-българската война- 1885 г., скромната книжовна сбирка, създадена от дарения на ентусиасти, е ограбена от сръбските войски. Читалището прекъсва дейността си за седем години. През 1892 година читалищната дейност е възстановена под формата на ученолюбивото дружество “Другар". Приема се нов устав и се развива активна културно-просветна дейност. Първата театрална постановка- "Стоян войвода”, е поставена през 1889 г. През 1902 г. дружеството “Другар” се преименува в читалище "Просвета”. През 1913 г. навлезлите в Кула сръбски войски за втори път разграбват читалищното имущество. След войните читалище "Просвета" постепенно възстановява своята дейност. През 1925 г. ветеринарният лекар д-р Найден Л. Корманов подарява наследствения си парцел за строеж на читалищна сграда. Сградата на читалището е окончателно завършена през 1930 г., с активното участие на цялото кулско гражданство. Читалището разполага със собствена сграда: обща площ 1200 кв.м, два салона с 560 и 100 места, две репетиционни, гримьорни, 3 кабинета, ателиета, складове, голяма библиотека с две зали, изложбена зала, информационен център по проект "Глобални библиотеки". Последният ремонт продължи пет години по проект, финансиран от Държавен фонд "Земеделие", на стойност 286 039 лева, в резултат на което има изцяло нова зала, озвучена и осветена сцена. Народно читалище "Просвета-1882” Кула развива културно-просветна, библиотечно- информационна и консултантска дейност. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Комисар Мартин Марков

Отдел „Охранителна полиция“ във Видин е с нов началник

Със заповед на министъра на вътрешните работи от 16 юли 2024 г. Мартин Марков е временно преназначен на длъжността началник на отдел „Охранителна полиция“ в ОДМВР-Видин, съобщават от дирекцията. Комисар Марков е роден на 7 юли 1979 г. в гр. Видин. Завършил е Академията на МВР. Професионалната му кариера във вътрешното министерство..

публикувано на 17.07.24 в 14:30

"Празник на село" ще се състои в Ягодово

За четвърта поред година през последната седмица на юли се организира празник на био храни и напитки и на добрата музика в монтанското село Ягодово .  Домакин е козеферма "Каряна". „Изгреви и залези, пълни луни и звучни птички... с други думи спокойствие и красота по цял ден. И понеже все така ни се иска да споделяме това безвремие с вас Ви..

публикувано на 17.07.24 в 14:15

Над 900 са заявленията за енергийни помощи в общините Кула, Бойница и Грамада

Общо 933 заявления за отпускане на целева помощ за отопление са приети до сега в Дирекция "Социално подпомагане" от общините Кула , Бойница и Грамада   за отоплителен сезон 2024/2025 г. В община Кула са подадени 544 заявки, в община Бойница са 143, а в община Грамада - 246. В сравнение с миналата година към днешна дата молбите са със..

публикувано на 17.07.24 в 14:00

Акция за премахване на изоставени коли започва в Монтана

Започват проверки за излезли от употреба моторни превозни средства , изоставени на тротоари, тревни площи и места, които са общинска собственост, съобщи кметът на Монтана Златко Живков. На собствениците ще бъдат съставени констативни протоколи за техническото състояние на автомобилите и дадени предписания със срок за доброволно премахване. Той е..

публикувано на 17.07.24 в 13:56

В Ослен Криводол търсят доброволци за ремонт на къща с кауза

Кметството в Ослен Криводол разпространи призив за довършване на ремонта на къща в мездренското село. Жилището ще се отдава на хора, които допринасят за развитието на населеното място, посочват инициаторите:  "Именно и затова е тази къща – тя служи за хората, които допринасят за района- гостуващи помощници,артисти, изследователи и други, на..

публикувано на 17.07.24 в 13:00

Близо 7000 души искат помощ за отопление през зимата в област Враца

Почти 7000 жители на област Враца са енергийно бедни и са подали документи с молба към държавата да им плати част от сметките за електричество през зимата. От началото на месеца до 15 юли в дирекциите по социално подпомагане са постъпили 6 801 декларации. Най-голям е напливът за „енергийни“ помощи в Бяла Слатина, където са постъпили над 25..

публикувано на 17.07.24 в 12:00

Високи добиви отчитат в края на жътвата земеделци в Монтанско

Приключва жътвата в област Монтана . Земеделците получиха високи добиви от пшеница и ечемик. В сравнение с миналата година средният добив е с над 120 килограма на декар повече. 653 кг средно от декар е добивът от пшеница при 527 кг миналата година, показват данните от Областна дирекция "Земеделие". Най-добри са показателите на земеделците в..

публикувано на 17.07.24 в 11:16