Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Модернизират жп линията Медковец-Срацимир

Снимка: Радио ВИДИН

Модернизацията на жп линията Видин-София в участъка Медковец-Срацимир е сред трите проекта, които са одобрени за финансиране от Механизма за свързване на Европа 2021-2027 в сектор "Транспорт".

Проектът за жп линията Видин-София предвижда изграждане и модернизация на 45 км единична, електрифицирана линия и контактна мрежа.

По новия участък ще бъдат изградени надлези, подлези, водостоци, 5 нови жп моста, 1 нов тунел и 3 нови гари - Дъбова махала, Воднянци и Срацимир, обясниха от Министерството на транспорта.

С изграждането на този участък, разстоянието между Медковец и Срацимир ще бъде намалено с 14 км. Предстои Национална компания „Железопътна инфраструктура“ да обяви обществена поръчка по проекта.

По публикацията работи: Цветомир Цветанов
Вижте още

Възобновената регата ТИД пристига във Видин

Българският етап на гребния поход ТИД 2022 по река Дунав стартира на 13 август, събота, от Ново село при Видин, включва разстояние от 504 км по поречието и завършва на 27 август в Силистра. За участие за този етап на регатата са се записали над 200 участници от Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Сърбия и България, като повече от половината от тях са..

публикувано на 10.08.22 в 11:53

Поетеса от Мездра издаде книгата си "Копривени въженца"

Талантливата мездренчанка, член на Литературен клуб „Христо Ботев” при НЧ ”Просвета 1925”, Рени Митева издаде поредната си книга с поезия „Копривени въженца”. „Един класик беше казал навремето, че за деца трябва да се пише така, както и за възрастни, дори още по-хубаво. Авторката ни дава поетична творба, в която е достигнато високо ниво на поетическо..

публикувано на 10.08.22 в 11:13

Състави от цялата страна ще участват във фолклорен фестивал в Търнава

На 13 август на открита сцена пред читалището в село Търнава ще се проведе поредното издание на Фолклорния фестивал "Ехо в родния край - Георги Горелски". Фестивалът се провежда ежегодно от 2013 година и носи името на родения в селото народен певец. "Имаме записани участници от 45 населени места- от областите Враца, Плевен, Добрич, Силистра и Ловеч...

публикувано на 10.08.22 в 11:05

Мъж от Монтана е в кома след инцидент с газова горелка

42-годишен монтански жител е настанен в МБАЛ Монтана в кома след получени обгаряния при работа с газова горелка, съобщиха от пресцентъра на полицията. Около 20 часа снощи в местността "Пясъка" в землището на село Доктор Йосифово при работа с газова горелка мъжът запалил тениската си и получил обгаряне в областта на гърдите и лицето. Пострадалият успял..

публикувано на 10.08.22 в 10:59

Трима са задържани след масов бой в Лом

Трима криминално проявени жители на ломския кв. „Стадиона“ са задържани за 24 часа в полицейския арест на РУ Лом за причиняване на тежка телесна повреда след масов бой в ломския кв. „Младеново“, съобщиха от полицията в Монтана. Инцидентът е станал през нощта на понеделник срещу вторник. Пристигналите след получения сигнал за масовия бой полицаи..

публикувано на 10.08.22 в 10:47

Монтират 300 камери за видеонаблюдение в община Ружинци

От днес започва поставянето на видеонаблюднение на обществени места във всички села от община Ружинци. За целта са закупени близо 300 камери. "Ще бъдат със самостоятелни сървъри за до 8 камери на един обект. На всички общински сгради и там, където имаме възможност ад използваме електричество, ще поставим такива камери за видеонаблюдение. Не само, за да..

публикувано на 10.08.22 в 10:05

Хванаха трима, шофирали след употреба на наркотици и алкохол

Трима, седнали зад волана след употреба на наркотични вещества или алкохол, са установени за по-малко от 24 часа във Врачанско, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Около 1 часа тази сутрин в Мездра, при проверка на лек автомобил, управляван от 20-годишна  жителка на село Боденец,  е установено, че шофира след употреба на наркотични..

публикувано на 10.08.22 в 09:54