Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Състезание по риболов започна в Ново село

Снимка: Светла Бондова

Риболовна надпревара започна тази сутрин във видинското Ново село. До вчера се бяха записали 15 любители на риболовния спорт. 


В тези горещи юлски дни нивото на р. Дунав е спаднал драстично. Запалените рибари знаят, че рибата се е скрила в дълбоките студени води на средното течение. Но те помнят и старата българска приказка „Риба дом няма“ и затова се надяват на повече късмет в състезанието. 


Краят на риболовния ден е определен за 19 часа. Три купи са приготвили  организаторите. Две ще бъдат дадени на възрастните рибари-любители за най-голям улов, а третата – за най-млад рибар. Всички участници ще получат грамоти с прекрасни снимки от Ново село и дунавския бряг, заснети от дрон. А вечерта ще продължи с обща вечеря за участниците, диджей и дискотека за всички млади и младеещи се хора – жители и гости на Ново село и общината.


Риболовната надпревара е за любители. А професионалистите-рибари, чийто брой надминава втората десетка, са осигурили рибата за курбан.  Той ще бъде приготвен от Клуба на пенсионера за здраве на рибарите и на цялото село в събота, 2 юли. Ще бъде раздаден на фолклорния фестивал „Равнината на лозите и Дунава пее и танцува“, който ще започне от 17 часа на площада в Ново село.

Вижте още

Възобновената регата ТИД пристига във Видин

Българският етап на гребния поход ТИД 2022 по река Дунав стартира на 13 август, събота, от Ново село при Видин, включва разстояние от 504 км по поречието и завършва на 27 август в Силистра. За участие за този етап на регатата са се записали над 200 участници от Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Сърбия и България, като повече от половината от тях са..

публикувано на 10.08.22 в 11:53

Децата от ОУ "Христо Ботев" село Крушовица почиват на море и на планина

Правителството одобри нови 4 410 500 лева за почивки на ученици по Националната програма "Отново заедно". Със средствата се обезпечават пътуванията на над 17 000 деца и учители от общо 592 училища в страната, одобрени за първия етап на програмата за 2022 г. Те получават шестдневен туристически пакет на стойност 500 лева на участник, който включва 5..

публикувано на 09.08.22 в 16:30

Жегите са опасни и за домашните любимци

Високите температури през лятото са предизвикателство не само за хората, но и за животните. Домашните любимци страдат от горещина и жажда не по-ма лко от стопаните си и това е факт, който често се пренебрегва.  За съвети как да извеждаме любимците си навън, как да ги транспортираме и въобще какво трябва и не трябва да правим, се..

публикувано на 09.08.22 в 16:25

"Белокаменица - 2022" очаква гости от цялата страна

Шестият национален фолклорен фестивал "Белокаменица - 2022" ще се проведе в мездренското село Царевец на 27 август.  В него ще вземат участие вокални групи, духови оркестри, фолклорни ансамбли, танцови колективи, хорове за народни песни от страната.  Организатори на фестивала са община  Мездра, кметство Царевец и Народно читалище "Просвета - 1928" -..

публикувано на 09.08.22 в 13:00

Честит празник на книголюбителите

9 август е определен като международен ден на книголюбителите и по-точно на хората, които обичат да четат книги.  Книгите си остават незаменими приятели, които ни водят  към непознати земи и вълнуващи емоции, към изчезнали и бъдещи светове, към древни знания и нови открития, към вечното знание на предците ни. Всяка прочетена книга оставя следа в..

публикувано на 09.08.22 в 12:40

Библиотеката в Мездра е създадена преди близо 100 години с дарения на книги

В град Мездра се създава читалище на 11 октомври 1925 г. под председателството на Стоян Иванов Чорбанов и секретар Петър Горанов с още 34 будни и прогресивни граждани. Първата грижа на тези дейци е събирането на книги, абонамент на списания и вестници, за да се предоставят на населението за четене. Това е началото на читалищната библиотека...

публикувано на 09.08.22 в 08:38

Фестивалът в Гуча - Балканска музикална емоция

Популярният фестивал на балканската духова музика в сръбското градче Гуча се проведе от 5 до 7 август. Това бе неговото 61-во издание. Според тазгодишната програма съборът се завърна към традиционните си ценности, като акцентът ще бъде преди всичко върху духовата музика и културно-художествената програма. Този фестивал определя Балканският характер...

публикувано на 08.08.22 в 16:20