Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветан Иванов: Видинските медали от Европейското са плод на огромни лишения и себeотрицание

Младите ни надежди в кану-каяка записаха отдавна невиждани резултати на Европейското първенство за младежи и девойки до 23 години в Белград, Сърбия, като се завърнаха с пълен комплект медали. Най-много от състезателите в националния отбор са видинчани- четирима, като двама от тях са медалисти. Йоана Георгиева взе златото в дисциплината едноместен каяк 200 метра, Веселин Вълчов стана европейски вицешампион в двуместен каяк 1000 метра, Ванеса Димитрова влезе във финал А на двуместен каяк 500 метра, а Ангел Стоянов се класира във финал Б на 500 метра двуместен каяк. 

"Мисля, че досега Видин не е имал европейски шампион в кану-каяка, а в национален мащаб- от времето на Ваня Гешева, така че това е голям успех за града заради европейската титла и не по-малък заради второто място на Веселин Вълчов. Подготовката им е така разчетена, че да вървят постепенно с възрастта към медалите и мисля, че е дошло времето да  осребрят труда си, който е меко казано огромен- лишения и себеотрицание. Имаме световно първенство след два месеца, догодина, живот и здраве, да защитят и олимпийски квоти, което е върхът за един спортист. Абсолютно никакво свободно време нямат тези деца. Всички техни връстници ходят на дискотеки, излизат с приятели, имат свободно време да се забавляват. При тях няма нищо подобно- четири тренировки на ден, сутрин първата е в 7 часа, последната понякога е в 21 часа, плътно разпределение на деня- така, както ще бъде на самото състезание. Лишенията са огромни, себеотрицанието е огромно. Ако няма желанието и мотивацията, няма как да се постигне такъв успех. Няма зима, няма лято. Зимата при минус 7-8 градуса гребат в Дунава, лятото при 40 градуса също. Върхът на айсберга е видим за всички, но под водата са лишенията и трудът, които почти никой не забелязва", подчерта техният треньор Цветан Иванов.

Любопитен момент от Европейското първенство е, че разчетите на треньорския щаб са били Йоана Георгиева да се бори за медал в друга диспиплина.



"Йоана отиде за медал на другата дистанция- на 500 метра, но във финала имаше малшанса да закачи водорасли. Разочарованието беше огромно за нея. Плака в продължение на два часа, искаше да си тръгваме, не искаше да гребе повече. Благодарение на това, че е изключителен професионалист, успя да се събере, да си повярва и това, че предния ден на серията даде най-добро време на 200 метра, я "назлоби" към още по-сериозно себераздаване и желание да успее. И тя успя. Заради това може би беше тази емоция от нейна страна на стълбичката. Това е и първият ѝ медал от такъв ранг. Всички бяхме много емоционални."

Йоана е сред най-младите участнички в тази възрастова група.

"На 31 юли ще навърши 20 години. Има още три години да работи в тази възраст. Но с времената, които дава, и с развитието си, мислим, че догодина спокойно ще може да защитава титлата си до 23 години и да се бори вече и при жените."

Голямата мечта на талантливата състезателка е да участва в Олимпийските игри в Париж през 2024 година.

"Да сме живи и здрави. Това е моя цел, като неин личен треньор, както и нейна. Предполагам, че всеки ден се събужда и ляга с тази мисъл. Най-високата цел за един спортист са олимпийските игри. Но да се изкачваме по стълбичката бавно, плавно, с постоянство и сигурност, да не прескачаме стъпалата, защото понякога се губи балансът. Нека вървим постепенно, със същата мотивация и увереност. Тази титла е огромен успех за нашия град, който е най-бедният в Европейския съюз. Ако видите другите отбори как са екипирани и на какво ниво са, ние излизаме с едно дете, което е като балерина сред тях и успяваме да ги победим. Това е гордост не само за Видин, а и за цяла България."

Веселин Вълчов спечели сребърен медал в двойка каяк с Радослав Стефанов. 



"Веселин Вълчов втора поредна година е медалист от Европейско първенство- огромен успех, постоянство, трудолюбие. Ангел Стоянов, който греба на двойка 500 метра- олимпийска дисциплина, тази година имаше много силна конкуренция, но малшанс- не им достигна малко за А финал. Бих подчертал, че той върви също много уверено догодина да бъде сред водещите състезатели в националния отбор заедно с Веселин Вълчов."

Другата видинска представителка Ванеса Димитрова е абитуриентка, но успя да влезе след деветте най-добри лодки в Европа.

"Ванеса участва на двойка каяк с Памела Иванова. Много силно представяне като се има предвид, че лодката я събрахме само месец и половина преди състезанието. Успяха да се сработят, да намерят сили. Тя имаше матури, пътува до Видин, връща се за лагер, след това за абитуриенския бал се прибра до Видин, после пак се върна на лагер в Кърджали. Много енергия се губи в това пътуване, неблагоприятно се отразява на подготовката, но въпреки всичко успяха да се съберат момичетата и да влязат на А финал, огромен успех също."

На държавното отборно първенство, което приключва днес, видинският клуб "Бдин 77" спечели трето място в класирането при мъжете и жените и първо място при жените.



"Ще починем до сряда във Видин, да си видим семействата, и стартираме отново лагер, който е подготовка за Световното първенство. Искам да благодаря на всички, които ни помагаха, които дори и в мислите си ни подкрепяха. Благодаря на Ротари клуб, които помагат на Йоана, на Община Видин, която ни отпуска субсидия и са ни основният спонсор. Желая на децата да са живи и здрави, все така мотивирани и да преследват мечтите си", каза още Цветан Иванов.

Повече- в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Локомотив" Мездра посреща утре "Дреновец"

В събота от 17:00 часа „Локомотив” Мездра ще посрещне на своя терен „Дреновец” в среща от 25 кръг на Северозападната трета лига. Позицията, която „железничарите” заемат в класирането – 5-ти с актив от 40 точки и голова разлика 43:27 ги задължава да вземат 3-те точки убедително. Гостите са 11-ти със скромен актив от 21 точки и голова разлика 43:27...

публикувано на 26.04.24 в 16:01

"Монтана" подаде жалба срещу съдиите от петия мач с "Берое"

Ръководството на "Монтана" е изпратило видео запис на федерацията по баскетбол с моментите на отсъжданията на съдиите от петия мач с "Берое" /Стара Загора/. Треньорът Преслав Пешев сподели, че според него е имало неправилни отсъждания срещу "Монтана": "Няма със сигурност да оставим нещата така. Искаме, ако има някаква грешка, човекът, която я е..

публикувано на 26.04.24 в 14:38

Златко Живков към баскетболистките на "Монтана": За мен вие сте победители

Кметът на Монтана Златко Живков прие баскетболистките, които взеха сребърните медали в шампионата при жените. Титлата спечели Берое /Стара Загора/ след пети мач у дома: "Благодаря, момичета, за участието и за шампионата, който приключихме. За съжаление, не можем да сложим една звезда в залата. Не ни стигна една точка и няколко секунди, за да..

публикувано на 26.04.24 в 14:29

Приключи Първият шахматен турнир за Купата на Община Ружинци

Първи турнир по шахмат за Купата на Община Ружинци се проведе в село Дреновец. Турнирът е организиран от сдружение "Достоен живот 22". От Общината е осигурен награден фонд за участниците. 36 се включиха в турнира.  С първи шахматен ход на масата кметът на Ружинци Александър Александров даде началото. Купата спечели Петър Цаков от Козлодуй, съобщи..

публикувано на 25.04.24 в 15:18

Съдии от столицата за мача на "Бдин" в събота

Съдийска бригада от София ще ръководи срещата от 30-ия кръг на Втора футболна лига между отборите на "Бдин" Видин и "Литекс" Ловеч. За главен съдия е определен опитният арбитър Димитър Буров, който е служител на НСО, ще му помагат Мартин Ангелов и Владимир Велев. Четвърти съдия Валентин Стефанов, съдийски наблюдател Иво Боев. Срещата е в събота, 27 април,..

публикувано на 25.04.24 в 14:21

Денислав Сталев ще ръководи дербито във Варна

Денислав Сталев бе назначен да бъде главен съдия на дербито на 30-ия кръг на Втора лига във Варна. В събота, от 13:15 часа, арбитърът ще изведе футболистите на лидера "Спартак" и гостите от "Монтана", които са на четвърто място в класирането. Негови помощници ще бъдат Желязко Пилатов и Месут Ахмедов. Четвърти арбитър е Георги Стоянов, а делегат на..

публикувано на 25.04.24 в 14:05

"Монтана" губи защитник за гостуването във Варна

Централният защитник на футболния "Монтана" Костадин Илиев е със спрени състезателни права за един мач, реши Дисциплинарната комисия на Българския футболен съюз. Бранителят получи червен картон в домакинската среща с "Беласица" /Петрич/ и ще изтърпи наказанието си този кръг, когато "Монтана" гостува на "Спартак" /Варна/. Илиев ще трябва да заплати и..

публикувано на 25.04.24 в 13:30