Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Община Мездра ще финансира проекти по Програма "Малки местни инициативи“

Снимка: Община Мездра

Общинският съвет в Мездра одобри за финансиране и изпълнение до края на тази година шест проектни предложения по Програма "Малки местни инициативи- Мездра 2022". Това решение бе взето единодушно на юнската сесия на местния парламент. Проектите са подадени от пет Инициативни комитета и едно Сдружение на собствениците.

Със средства от общинския бюджет на обща стойност 17 218 лв. ще бъдат реализирани малките местни инициативи "Еко училище- забавлявам се и уча" в с. Руска Бела, "Кът за отдих и релакс- край реката“ в с. Брусен, "Беседка за отдих и почивка в м. "Кръста“ в землището на с. Лютидол, "Центърът на селото- привлекателно място за отдих и развлечение“ в с. Долна Кремена и два къта за отдих в гр. Мездра- източно от бл. 4 в кв. 101 и в междублоковото пространство на ул. "Христо Ботев“ №96.

Общинският съвет прие предложените промени и утвърди актуализирана транспортна схема на община Мездра по следните автобусни линии: Мездра- Враца, Мездра- Камено поле,  Мездра- Върбешница, Мездра- Руска Бела, Мездра- Старо село, Мездра- Типченица, Мездра- Ослен Криводол, Очиндол- Мездра, Игнатица- Зверино и Зверино- Оселна.

На сесията бяха приети изменения и допълнения в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Мездра и допълнение в Наредбата за условията и реда за съставяне на бюджетната прогноза за местните дейности за следващите три години и за съставяне, приемане, изпълнение и отчитане на бюджета на община Мездра.

Приети бяха също финансовият отчет за първото тримесечие на т. г. на "МБАЛ - Мездра“ ЕООД и годишните финансови отчети за 2021 г. на общинските дружества "Транс-Авто-2015“ ЕООД и "Мездра-Автотранскорт-2003“ ЕООД.

По предложение на кмета на с. Зверино Стоян Петров, Общинският съвет реши централният площад в селото да бъде наименуван "4 юни“ в чест на паметното историческо събитие- преминаването през нощта на 22 юни 1876 г. (ст. стил) на група Ботеви четници, водени от военния командир поручик Никола Во̀йновски, през брода на река Искър, което е подпомогнато от родолюбиви зверинчани.


По публикацията работи: Пламен Коцев
Вижте още

800 участници ще се изявят на международен фестивал в Дунавци

Започнаха летните спортни празници, хоротеки и фестивали под патронажа на кмета на град Дунавци Димо Скорчев. В малките населени места на община Видин стартират редица инициативи от Читалище "Феникс-2020" град Дунавци.  „При нас и лятото и зимата, и пролет т а и есента, винаги   е из пълнено с инициативи, сега направихме спортен..

публикувано на 08.08.22 в 08:10

Осем нови случаи на коронавирус в Серевозапада

411 са новите случаи на коронавирус у нас за последните 24 часа. Положителни са 24% от направените 1708 теста, показват актуализираните данни на Единния информационен портал към полунощ. 8 са новозаразените в Северозапада, всички те са регистрирани в област Враца. През денонощието са починали 4 души. 27 са новопостъпилите в болнични..

обновено на 08.08.22 в 07:54

ЦИК ще определи служебно състава на РИК - Видин

Политическите партии и коалиции не постигнаха съгласие за състав на Районна избирателна комисия  във Видин, стана ясно на проведените днес консултации. Те бяха проведени от новия областен управител Огнян Асенов. Поради липсата на разбирателство, съставът и позициите на РИК - Видин ще бъдат определени служебно от Централнатата избирателна..

публикувано на 07.08.22 в 13:00

Всяка събота и недяла - стрелба с лък в Оряхово

Продължава лятното забавление "Стрелба с лък"  в град Оряхово. Древната  атракция  се провежда всеки уикенд в крепостта "Камъка", организатор е  Исторически музей Оряхово, осъществяващ проекта "Ехо от вековете",  казва директорът Евгения Найденова: "До крепостта се стига по асфалтов път. В местността има освен останки от крепостта и прекрасна..

публикувано на 07.08.22 в 12:00

Вече са ясни победителите в конкурса „Награда Лъчезар Станчев за сонет – песен 2022“

Поети от цялата страна и чужбина взеха участие в Всебългарски V-ти конкурс „Награда Лъчезар Станчев за сонет – песен 2022“ от Община Вършец. Конкурсът се организира от община Вършец и е подкрепен от „Фондация Лъчезар Станчев за поезия“ – съорганизатор, Национален литературен музей, Алманах „Огоста“, БНР „Радио Видин“, Регионална библиотека „Гео..

публикувано на 07.08.22 в 11:05

Над 1 млн лв за пътища в община Лом

Седем улици в четири села от община Лом бяха асфалтирани по проект, финансиран от Програмата за развитие на селските райони. В Сталийска махала, Ковачица, Замфир и Трайково бяха ремонтирани пътни участъци и тротоари с обща дължина 2 240,37 метра. Общата стойност на проекта бе малко над 1 100 000 лева. За основен ремонт на общинския..

публикувано на 07.08.22 в 09:15
КОВИД 19

19 са случаите на коронавирус в Северозапада

При направени 2373 теста и поставени 144 ваксини през изминалия ден, новите случаи на коронавирус са 663, показват актуализираните данни на Единния информационен портал към полунощ.  19 са случаите в Северозапада, 13 в област Враца, 4 във Видин и 2 в Монтана. Положителните проби са близо 28 процента от изследваните. В болница са 1099 души, като..

публикувано на 07.08.22 в 08:05