Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Дарители помагат за ремонт на АГО-то във Враца

Снимка: Радио Видин


До месец се очаква да започне ремонтът на най-голямата родилна зала в АГО-то на врачанската болница. Това съобщи председателят на сдружение "Врачанофили" Мартин Харизанов, по чиято инициатива ще се извърши обновяването. Средствата за ремонта са събрани с помощта на дарители, които подкрепят организирано от неправителствената организация благотворително събитие.

"Идеята е моя и на група мои приятели, с които знаем открай време в какво състояние се намира нашето отделение. Там не е правен ремонт може би от над 30 години и условията не бяха добри, докато имаме страхотни специалисти и единствено базата трябваше да се подобри. С наши приятели, братята готвачи Руслан и Йонко, решихме да организираме благотворителна вечеря. Имаше огромен интерес към това събитие. Сумата, която събрахме, беше около 42 000 лева. Идеята беше първоначално да сменим леглата за родилките, те са специализирани легла и ни бяха казали, че са необходими 20 легла. Едно легло струваше средно около 1000 лева. Благодарение на сумата, която събрахме, закупихме леглата за 20 000 лева. Остана една сума от близо 22 000 лева, с която решихме да направим поетапен ремонт на самите помещения. Решихме да започнем от най-голямата зала - зала №2, като идеята е изцяло да се реновира - окачен таван, стени, обзавеждане, нови мивки за бебета, в самите стаи ще се направи санитарен възел - баня с тоалетна, защото в момента е извън самите стаи. Когато направим стаята, с остатъка от парите ще опитаме да довършим и другите две стаи, поне стените и тавана...", каза Мартин Харизанов. 

Предстои да бъде избран изпълнител на ремонтните дейности. Желанието на "Врачанофили" е реалната работа по обновяване на отделение да започне до края на юли. 

Вижте още

Да си пленник в Афганистан- разказва журналистът Георги Милков

На 15 август се навърши една година от връщането на талибаните на власт в Афганистан. На тази дата през 2021 година животът на афганистанците се преобърна на 180 градуса. Силите на САЩ и НАТО се изтеглиха след 20-годишна военна намеса в страната, президентът Ашраф Гани избяга, а талибаните се възползваха от объркването на правителствените сили и поеха..

публикувано на 17.08.22 в 17:00

Две изложби за панаира в Оряхово

Оряхово празнува своите панаирни дни на 19, 20 и 21 август. Редица инициативи са предвидени в програмата през трите празнични дни.  По традиция историческият музей в града се включва в програмата с различни инициативи.  Изложбата "Ало-ало" ще бъде открита на 19 август в музея, а младият художник Адам Фекете ще гостува за втори път тази година в..

публикувано на 17.08.22 в 16:20

Дунавската регата ТИД- традиция и емоции

Международната туристическа регата по река Дунав , известна и като съкращението  ТИД / от името на немски/, се провежда за 65-ти път и е най-голямото в Европа и света туристическо плаване. Тя започна на 25 юни от германския град Инголщат и ще завърши на 27 август край Силистра.  В надпреварата с лодки по Дунав, във видинския участък, се..

публикувано на 17.08.22 в 16:00

Мюзикълът "MAMMA MIA!" на Белоградчишките скали

Започват вечерите посветени на мюзикъла, като част от Фестивала "Опера на върховете - Белоградчишки скали" 2022. В четири поредни вечери от 18 до 21 август на сцената в Белоградчишката крепост ще бъде представен мюзикълът "MAMMA MIA!" на Софийската опера и балет. Изключително успешен мюзикъл, който има десетки постановки по целият свят и над 60..

публикувано на 17.08.22 в 15:55

За първи път Rock the Rave парти в Кула

Музикално парти, наречено Rock the Rave, ще се състои за първи път в град Кула. То е част от фестивала на изкуствата "КастрАртис", който е част от съпътстващи събития на 105-тия кулски панаир. Мястото подбрано за провеждане на събитието също е необичайно, феновете на техно и рок музиката ще могат да ѝ се насладят сред историческия парк..

публикувано на 17.08.22 в 15:40

Танцьори от Видинско в програмата на фестивала в Жеравна

Броени дни остават до началото на 14-то издание на Фестивала на фолклорната носия в Жеравна. Хиляди посетители от цял свят ще се потопят в духа на старите български традиции през трите фестивални дни- от 19 до 21 август.  Тази година очакваме да бъде най-добрият ни фестивал, който сме правили до момента,   каза за Радио Видин  Христо..

публикувано на 17.08.22 в 14:55

Любен Иванов с равносметка за извършеното в област Видин

Завършването на магистралния път и реиндустриализацията на Видин са сред най-важните задачи за региона според доскорошния областен управител Любен Иванов . Той беше на тази длъжност почти седем месеца, до 4 август, когато с решение на служебното правителство за областен управител беше назначен Огнян Асенов. В равносметката си сега той изтъкна..

публикувано на 16.08.22 в 16:16