Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Белоградчик посрещна Пробега на мира

3
Снимка: Община Белоградчик

Пробегът на мира пристигна в Белоградчик. На Централния градски площад, участниците в инициативата бяха посрещнати от Антон Трифонов, заместник- кмет на Общината. Капитанът на Пробега Садананд Магий отправи благодарност за сърдечното гостоприемство, като разказа на присъстващите граждани за идеята на инициативата: 


"Мирът не означава отсъствие на война, а присъствие на любов, хармония, удовлетворение и единство. Мирът разкрива пълното великолепие на човешкия живот.“- звучат думите на основателя на пробегът на мира Шри Чинмой, който преди 35 години дава началото на това световно явление в Ню Йорк. От тогава до днес той обединява хора от различни нации и религии, като негови последователи са едни от най- влиятелните хора на планетата, като Майка Тереза, Нелсън Мандела, Принцеса Даяна. 


Пробегът на мира е световна щафета с горящ факел и символизира всеобщия стремеж на човечеството към по-мирен свят. Тази година в края на месец май тя потегли от Германия и ще премине по цялото поречие на Дунав до Черно море. По традиция участниците в инициативата, както и жителите на градовете и селата, през които Пробегът минава, предават един на друг Факела на мира. Тази година в проявата участват хора от Ирландия, Австрия, Германия, Полша, Латвия, Румъния, Сърбия, Хърватия, Франция, Украйна и България, а участниците ще пробягат 769 км за период от 10 дни”. Табела, провъзгласяваща Белоградчик за град- "цвете на мира" бе поставена от отбора, участващ в Пробега.

           
По публикацията работи: Пламен Коцев

Галерия

Вижте още

Курбан във Враца за Успение Богородично

По традиция на големия християнски празник Успение на пресвета Богородица, в манастира „Св. Иван Рилски“ /Пусти/ ще бъде осветен и раздаден курбан за здраве и благополучие, съобщиха от общинската управа на Враца.  Светата обител се намира край квартал Бистрец и според легендата в скалите край нея е живял небесният покровител на България..

публикувано на 14.08.22 в 09:10

Параходът "Радецки" организира плавания през този и следващия месец

"Радецки" възобновява своите плавания в акваторията на пристанището в Козлодуй, съобщават от Националния исторически музей.  Параходът ще посреща желаещите, освен днес , и на 27 август (събота) и 28 август (неделя).  Уикендите 10-11 и 24-25 септември са обявените дати за следващия месец.  През 1966 г. е построено точно копие на легендарния..

публикувано на 14.08.22 в 07:54

Празникът на Балкана посрещна десетки гости в Дълги дел

Празникът на Балкана в Дълги дел събра фамилии от селото.  Кметът на община Георги Дамяново Нина Петкова приветства дошлите на Младенин вир да спазят традицията край бреговете на река Дългоделска Огоста, сред красивата природа.  На специално направените маси местните хора опънаха богати трапези.  Самодейците от читалището в Дълги дел представиха..

публикувано на 14.08.22 в 07:50

Дъжд и гръмотевици във Враца и Монтана

Враца и Монтана са сред областите, за които е обявен жълт код за значителни количества дъжд с гръмотевици, сочи справката в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).  Очакваните количества на валежите са 30-35 мм. Валежите ще продължат до вторник, прогнозират синоптиците.

публикувано на 14.08.22 в 07:16

2000 самодейци на фестивал "Ехо от Стовци" в Смоляновци

Четвъртият Международен фолклорен фестивал "Ехо от Стовци" се провежда през почивните дни в Смоляновци . След две години прекъсване монтанското село отново организира проявата. Дефиле от мажоретки и духов оркестър премина през централната улица на селото начело с Архимандрит Антим, кметът на община Монтана Златко Живков, кметът на..

публикувано на 13.08.22 в 15:22

400 килограма капачки събраха в Кула за 6 месеца

Няколко месеца след като монтираха метално сърце в град Кула, което бе закупено със средства от еднократната помощ на новородения син Цветан на семейство Цанкови се събраха стотици килограми капачки за кампанията  "Капачки за бъдеще" .  "Синът ми стана вече почти на 11 месеца и вече се опитва сам да ходи, а що се отнася до..

публикувано на 13.08.22 в 14:59

Ръководството на БСП: Димитър Велков и сие работеха за лична изгода и против интересите на партията

Димитър Велков, който вчера обяви, че напуска БСП и ръководните постове на партията във Видин, както и останалите 8 членове на левицата, които сториха същото, търсиха лична изгода и работиха срещу социалистическата партия. Това обяви на пресконференция днес проф. Радослав Гайдарски , член на Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП и отговорник за..

публикувано на 13.08.22 в 13:47