Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концерт-спектакъл за 140 години читалище в Кула

12
Снимка: Радио ВИДИН

Стотици жители и гости на Кула присъстваха на празничния концерт по повод 140-ата годишнина на народно читалище "Просвета-1882" град Кула под надслов "Искри в народната свяст ".

Участваха 9 състава на читалището: "Кулчене" и "Кулченче", с ръководител Димитър Карчев, народен хор "Кулчанки", с ръководител Владислав Перов, формациите по спорни и модерни танци на Таня Тошева представиха нова програма на групите "Звезден дъжд", "Пеперуди" и "Светлина“ и най- малките артисти от Детската градина "Звънче". Гостите се насладиха и на хумористични миниатюри от Силвия Христова, Цветомира Ванкова и Маргарита Генова, и кратък рецитал на самодейци с произведения на кулски писатели "Сказка“ от Даскал Йончев, стихове от Перо Йончев "Дъжд“ и "Театър“, както и стихотворението "Моят град“ на Силвия Христова. Гости на концерта бяха клуб за хора и народни танци "Бреговяни", а водещи- учениците от СУ „Васил Левски“ Цветина Николаева и Марек Мирославов.

"Честит Празник на всички, защото това е наш празник. Това е празник на нашето читалище. Искам да благодаря от мое и от ваше име на всички тези, които участваха и изнесоха този прекрасен концерт. Искам и да им благодарим за това, че в годините със сърце и душа участват в различни мероприятия със своето слово, със своята музика, песни и рисунки. Пазят българщината, пазят родния дух“, поздрави присъстващите Владимир Владимиров, кмет на Община Кула.

Областния управител на Видин Любен Иванов също поздрави присъстващите и поднесе поздравителен адрес, който да бъде прочетен на 200-годишнината на читалището от най-младия участник в концерта.

"Искам тук всички да се замислят за годината 1882. Три години след като Берлинският конгрес е разпокъсал България- тогава се създадава това читалище, което, заедно с духовенството, да поддържа силата на българския дух, да поддържа националното самочувствие, да потърси жизнеността на населението, което дава резултати две години по-късно със съединението на Княжество България с Източна Румелия. Днес, 140 години по-късно, българският дух е поставен на изпитание, на изпитание, което трябва да преодолеем и да поставим основите на модерна България, на европейска България. В тази насока това, което видях, е невероятно, впечатляващо. Аз  благодаря на всички участници в настоящия концерт, на всички читалищни дейци, самодейци, че сте запазили българския дух и за това, че продължавате чрез песните, танците, народното творчество и поезията  да повдигате духа и да гледате в бъдещето“.

Гости на събитието бяха Негово високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил, свещеник Илия Симеонов, архиерийският наместник на град Кула, областният управител на област Видин Любен Иванов, Владимир Владимиров, кмет на града, Димитър Цанков, председател на Общинския съвет, общински съветници, представители на институции и самодейци от община Кула.

Председателят на читалището Маргарита Йончева прочете поздравителни адреси от заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова, министъра на културата Атанас Атанасов, Видински фонд "Читалища" и много други културни и просветни средища от областа и страната.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Музикален спектакъл ще гостува във Враца

Музикалният спектакъл "Време за мечти" гостува във Враца, съобщиха от общинската управа.  Той разказва историята на Алис и Катрин, най-добри приятелки от училище и събира на сцената Гергана и Нелиан - най-добри приятелки от студентските години в Музикалната академия.  В спектакъла ще прозвучат популярни български естрадни песни, арии от световно..

публикувано на 11.05.24 в 15:00
Национален конкурс на Синдикат на българските учители -

Отличиха трима педагози от Враца

Трима преподаватели от Враца получиха високи отличия в 27-ия национален конкурс на Синдикат на българските учители - "Учител на годината" 2024 година.   Педагогът от спортно училище "Св. Климент Охридски" - Юлиян Георгиев получи приза "Учител на годината" в категория "Изкуства и спорт".  Специалната награда на председателя на Съюза на българските..

публикувано на 11.05.24 в 14:40

В Неговановци организират приказен карнавал

Приказен карнавал организира днес читалището във видинското село Неговановци. За всички деца са предвидени лакомства и атрактивни награди, каза секретарят на народно читалище "Светлина" Мариана Димитрова: "Много дечица ще бъдат облечени не само като приказни герои, а и като анимационни. Знае се, че на 11 май честваме ден за почит към Светите..

публикувано на 11.05.24 в 12:00

Професионален празник отбелязват библиотекарите

Библиотекарите отбелязват своя професионален празник.   Професията съществува от древността и ако в миналото е била упражнявана основно от мъже, днес все повече жени откриват призванието си в нея. Лидия Векова , е библиотекар в отдел "Заемна за възрастни" на Видинската регионална библиотека от 12 години:  "На мен лично ми дава много социални..

публикувано на 11.05.24 в 09:30

Църквата почита светите братя Кирил и Методий

Православната Църква почита днес паметта на светите учители славянобългарски Кирил и Методий. Повече за светите братя разказва свещеник Илия Симеонов от Видинска Епархия: "...Светите братя Кирил и Методий се родили в град Солун. Живели през девети век. Баща им Лъв бил виден пълководец, майка им Мария добра християнка. Получили добро образование,..

публикувано на 11.05.24 в 09:00

Жители на общините Монтана и Берковица: Тирове да не минават през Петрохан

Жители на населени места от общините Монтана и Берковица не искат тирове да минават през Петрохан. Заради предстоящите ремонтни дейности на пътя Мездра – Ботевград има предложение тежкотоварният трафик да бъде пренасочен през прохода. Жителите на монтанското село Благово също не са съгласни и изпратиха подписка до Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ)...

публикувано на 11.05.24 в 08:30

Клисурският манастир отбелязва храмов празник

Клисурският манастир, който има за свои покровители светите братя Кирил и Методий днес отбелязва храмов празник. По този повод от 9:30 ч. е предвидено  празнично богослужение, възглавено от негово високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил в съслужение с много духовници и монахини от страната и чужбина.  Празникът продължава с концерт с..

публикувано на 11.05.24 в 08:05