Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Читалището в Дунавци отбелязва 100-годишен юбилей

Снимка: Радио Видин

С тържество читалището в Дунавци ще отбележи своя 100-годишен юбилей. Преди век група от около 22-ма души, предимно учители, основават читалище "Светлина" в тогавашното село Видбол, обясни председателят Цецка Чамова.

"Седем години по късно е учредено второ читалище "Просвета" в село Гурково, които през 1957 г. се сливат в едно читалище, след сливането на двете села Видбол и Гурково, и взимат името на читалище "Светлина". Инициатори в това начинание са Петър Стоянов, който е бил избран за първи председател от Учредителното събрание, Теофил Кръстев-Даскала, Асен Белев, Екатерина Пантева, Мара Петкова, Йордана Илиева, Ценка Каменова, всичките учители. Също се включва и един юрист- Георги Бъчваров, студентът Камен Велков, отец Архангел Градинаров и още десетина човека. Също има и земеделски стопани като Тодор Йончев, Русин Кирков, Никола Попов, Горчо Ламбов. Цано Йотов и други. Това са основателите на читалището. По- късно към тях се присъединяват още членове и читалището се разраства с годините все повече и повече. Дейността на читалището непрекъснато се разраства с годините като има различни дейности. Това е театрална дейност, певческа самодейност, естрадно-сатиричен състав, танцова трупа, детска музикална школа, лекционна дейност, кино, обаче най-големи успехи през годините постига певческа формация, която започва от началото с малко хора през 1944 година, ръководена от Цанка Каменова, а по- късно се превръща в женски хор през 1950 година, с четиригласно пеене, под ръководството на Цветана Еремиева. В този хор тогава участват около 100 самодейци. Тази формация има много изяви и богата културно-разнообразна дейност. През 1972 година с указ на Държавния съвет на Република България, Народно читалище "Светлина" село Дунавци се награждава с орден "Кирил и Методий" втора степен, по случай 50-годишнината от основаването му и за неговата активна народополезна и културно-просветна дейност. След това читалището, както навсякъде, дейността започва да замира, особено след закриването на голяма част от предприятията в Дунавци и остават по- малко състави. С много трудности, но въпреки всичко, успяваме да ги запазим и да продължим дейността на това читалище".

В момента към читалището има една певческа група "Дунавски ритми", която е създадена през 2011 година, добави Цецка Чамова.

"С доста изяви и награди, като имаме завоювано първо място в Национален фолклорен събор в село Невестино, Кюстендилско. Златен медал в село Винарово за песните на Цайчо Каменов и преди 10 дни бяхме на фолклорен фестивал в село Боженци, където певческата група спечели второ място и сребърен медал. Други дейности - събираме деца, арт клуб за правене, всяко дете, каквото желае, това работи. Също възстановихме много от старите обичаи като "Кумичене", "Коледуване", "Лазаруване". В читалището имаме и много голяма библиотека. Тя е втората по големина след Регионалната библиотека във Видин. Наброява 37 000 броя книги и непрекъснато се обогатява книжния фонд. Всяка година се закупуват нови книги. Утрешното събитие сме го обявили от 17 часа. Поканили сме доста гости. Наши изявени стари дейци към читалището, които ще бъдат някои от тях наградени с грамоти и с плакети. Също сме поканили няколко състава, по тържествено да бъде".

Тържеството по повод 100-годишния юбилей започва в 17 часа на 8 юли, в салона на административната сграда в Дунавци.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15