Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Илиев: Възражда се старата видинска школа в кану-каяка

Снимка: СК "Бонония"

Състезателите на видинския клуб по водни и гребни спортове "Бонония" спечелиха общо седем купи от Държавния отборен шампионат по кану-каяк в Пловдив. Треньорът Стефан Илиев оцени представянето им като отлично:

"Представихме се над очакванията, защото отидохме с едни намерения, но на самото състезание разбрахме, че сме в много по-добра кондиция и момчетата и момичетата се представиха чудесно. Участвахме в 73 старта. Спечелихме 7 купи, миналата година имахме 4. При момчетата, момичетата и най-малките - мини лодките, успяхме да класираме клуба в челната тройка. Доволни сме от тях, защото направиха това, което им беше поставено като задача, дори го надминаха. Това състезание изцяло е за точки и за купи. Точките в края на годината се сборуват с тези от индивидуалния шампионат и спрямо тях се получава финансирането от Министерството на младежта и спорта. В дисциплината мини каяк четири деца класираха отбора на трето място, при момчета кану класирахме отбора на трето място, при момичета каяк сме на второ място, в комплексното класиране сме трети. При юношите и девойките младша възраст не ни достигнаха 18 точки, за да сме първи в страната. Много силно се представиха момичетата, които комплексно спечелиха първо място, много силно се представи кануто, където сме втори и много силно гребане направи на едноместен каяк Божидар Транков, който има много сериозно бъдеще. Като цяло смятаме, че сме в правилната посока, всичко преминава по план, независимо от това, че сме в Дунава, че гребем в течението, водовъртежите и водораслите. Давам на нашите деца оценка между 5 и 6, защото устояват на вятъра, на течението, на тези сурови климатични условия. Най-важното, което виждаме, е, че се възражда старата школа. Във всички възрастови групи намираме начин да бъдем между първите."

За СК "Бонония" тази година ще се състезава и един от най-титулуваните ни гребци Мирослав Кирчев.

"Нашият председател Владислав Велков успя да привлече в нашия клуб Мирослав Кирчев- най-добрият каякар на България в последните 15 години. Вицесветовен шампион при мъжете, участник в няколко световни първенства. С нашия екип стана два пъти първи- на 1000 метра и на 500 метра едноместен каяк."

Видинските гребци вече се готвят за Държавния индивидуален шампионат, който ще се проведе в началото на август.

"От понеделник започваме сериозна двуразова, дори триразова, подготовка, за да можем да вземем максимума от медалите, които ни се полагат. Вече сме разпределили нещата на 95%. Дано имаме късмет и да се представят децата както трябва. Трудно е, много е топло, подготовката е доста интензивна, на много високо ниво, но децата издържат, защото са калени и са родени около река Дунав."

Целта на "Бонония" е да развива масовия спорт.

"Искаме да спазваме традицията на видинската школа в кану-каяка, а тя е на първо място масовост. Когато имаш във всяка една възраст достатъчно каякари и кануисти, можеш спокойно да разчиташ, че в бъдещето ще излезе нещо, което може да отиде на световно ниво. Както в момента хиляди почитания към Йоана Георгиева, която стана европейска шампионка, това е нещо фантастично. Веселин Вълчов стана втори на 1000 метра двуместен каяк. И той е от видинската школа."

Стефан Илиев благодари и за финансовата подкрепа към клуба.

"В нашия град не е възможно да се развива спорт без Общината. Ние се разбираме чудесно с кмета и неговия екип. Не можем да се оплачем изобщо. Няма как да провеждаш тренировки на територията на град Видин без да си съпричастен към спортните имоти, а те са на Общината. Много приятели ни помагат. Николай Цветков ни купи ремарке за 5-6 хиляди лева, непрекъснато ни отстъпва бус, който пътува с нас, а той струва 30 хиляди лева. Когато съм търсил Росица Кирова, винаги се е отзовавала, винаги е казвала "добре сте дошли, ще помагам с каквото мога..." Бензиностанции ТИП поеха миналата година цялото ни състезание. Това са хора благосклонни, добронамерени, благородни и ни помагат."

Повече- в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видински състезатели участват на Световното по кану-каяк

Петима състезатели от видинския Клуб по водни и гребни спортове - Бонония  участват на Световното първенство по кану-каяк в Пловдив. Надпреварата започна днес, 17 юли, а от Видин се включват кануистите Виктор Тодоров, Мартин Теодосиев и Павел Планимиров, един каякар - Божидар Транков и Милена Милчова - в едноместен каяк на 500 метра, каза..

публикувано на 17.07.24 в 15:10

"Монтана" представя отбора си срещу "Ком"

"Монтана" ще играе приятелска среща с новака във "В" Северозападната трета лига "Ком"/Берковица/. Мачът на стадион "Огоста" е тази вечер от 19.00 часа. Преди него монтанци ще представят официално селекцията си за новия сезон на Втора лига. "Монтана" смени двама треньори по време на лятната подготовка. Петър Колев стартира заниманията, след което..

публикувано на 17.07.24 в 12:04

Видинчани с два златни и един бронзов медал от световното по кану-каяк за ветерани

Елена Петкова от видинския Спортен клуб по кану-каяк "Бдин 77" завоюва два златни медала от Световното първенство по кану-каяк за ветерани в Пловдив. Тя е световен шампион в дисциплините - 500 м. едноместен каяк, при 50-54 г. жени и 200 м. едноместен каяк отново в същата възрастова група. Друг състезател от града и клуба Кирил Флоров заслужи..

публикувано на 16.07.24 в 16:47

Първият мач на "Ботев" (Враца) е с по-късен час заради горещините

Заради горещините от Българския футболен съюз взеха решение да преместят началните часове на срещите от първите два кръга в Първа лига. Това означава, че първото домакинство на врачанския "Ботев" в кампанията, което е предвидено за 21 юли /неделя/, ще започне от 19:00 часа на градския стадион. Първоначално часът беше друг, но заради високите..

публикувано на 16.07.24 в 12:37
Европейски ден на спорта в ОУ

Йоана Георгиева ще участва на Олимпиадата в Париж!

Видинчанката Йоана Георгиева ще участва в Олимпийските игри в Париж, съобщиха от Българската федерация по кану-каяк. Спортният арбитражен съд в Лозана обяви своето решение, че Йоана е невинна по обвинението за нарушаване на анти-допинговите правила. Временното спиране на правата, наложено на 10 юни 2024 г., се отменя.Това означава, че Йоана..

публикувано на 15.07.24 в 20:44

"Монтана" привлече баскетболистка от Пловдив

Ралица Кенарева е третото ново попълнение в женския баскетболен тим на Монтана.  Тя е на 20 години и идва от Академик /Пловдив/.  Кенарева е родена на 23 декември 2004 година в Сливен, висока е 169 см.  17 мача с Академик гардът записва средно по 11.4 точки, 4.8 борби и 4.9 асистенции на среща.

публикувано на 15.07.24 в 18:03

Близнаци спечелиха първото в историята на Вършец маратонско бягане в планината

Близнаци спечелиха маратонското бягане „Вършец ултра".  В планинското състезание, кръг от веригата Run Bulgaria, в курортното градче взеха участие 170 професионалисти и любители. Братята - близнаци Георги и Тенчо Жекови спечелиха първото в историята на Вършец маратонско планинско бягане. Те пробягаха дистанцията от близо 50 км, от Вършец до Тодорини..

публикувано на 15.07.24 в 07:10