Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

9 деца от Видин в Национално военно обучение

Снимка: Венера Младенова




Сертификати за успешно преминато военно обучение получиха първите 63-ма участници в националната програма "Изучаване и съхраняване на традициите и историята на Българската армия". Инициативата е на Министерство на образованието и науката и Министерство на отбраната и се проведе в Националния военен университет "Васил Левски"-Велико Търново. В първия етап на програмата се включиха 9 участници от Видин, възпитаници на ОУ "Св. Св. Кирил и Методий", сред които и най-малката участничка в програмата Александра, която наесен ще бъде в 4-ти клас. Тя се записва в програмата, след като едно от заявилите вече участие деца отпада поради здравословни причини. По време на обучението с нея е и нейната баба Венера Младенова, която е преподавател по физическо възпитание във видинското училище и придружител на ученическата група. 

"Обучават ги на оцеляване сред природата, как да си набавят вода, ако попаднат сред непозната обстановка, как да запалят огън, как да си правят убежище, как да направят маскировка на това убежище, лична маскировка, игри на военна тема, обучиха ги как да стрелят с оръжие, как да разглобяват оръжие, а утре вече ще бъде практиката с въздушна пушка... Както и те са войници, така и аз. Наравно с тях във всички игри играя и рамо до рамо. Ангажиментът е от 6:00 часа до 22:00 часа."- разказва Венера Младенова.

"Вярно е, че съм талисмана на групата, защото съм най-малка от всички. Вероятно заради това... Трудно е, не знам как успявам да се справя с всичко това." - каза Александра малко преди края на обучението.

Програмата, в която участват видинските деца е нова, а училището по изкуствата се класира в нея още през миналата 2021 година. Нейните цели са засилване на интереса на българските ученици към историята на българската армия, изграждане и поддържане на училищните традиции, свързани с патриотичното възпитание и сформиране на такъв светоглед и жизнена позиция, гражданско поведение, гражданска съвест и отговорност, обясни за радио Видин директорът на Средно училище "Св. Св. Кирил и Методий"-Видин инж. Бисерка Каменова:

"Във връзка с тази национална програма, ние имаме доста голяма и богата програма, като мога да цитира само част от нея. Учениците са от 8-ми до 10-клас, които са включени, имахме на 5-ти май тази година празник, който е свързан с Деня на храбростта и българската армия, създали сме един кът в училището - кът, в който има табла във връзка с тази национална програма, има творби на учениците от Изобразително изкуство и съответно направихме едно шествие на 6-ти май до паметника и поднасяне на цветя. Тук се включиха и експерт от РУО-Видин, от Военното окръжие, имахме много гости, ученици, родители и съответно педагогически и непедагогически персонал. Сегашния лагер във Велико Търново в университета е вече завършек на тази програма. Това е отчитане по проекта по Националната програма. В последния момент Министерството ни пусна програмата, спусна тази възможност да се включим в отчитане на проекта и така 10 ученици и един преподавател се включиха в отчитането на проекта."

Учениците, които дадоха начало на Националната програма бяха от Видин, Петрич, Руен, Варна, Козлодуй, Габрово и Велико Търново. Очаква се през Военния университет да преминат общо 315 тийнейджъри, представители на 35 училища от цялата страна. 

Видинските деца вече имат своите сертификати, а днес във Велико Търново пристигат следващите 63-ма ученици.


Повече по темата може да чуете в звуковия файл


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Четвъртокласник от Видин е приет в Софийската математическа гимназия

Четвъртокласникът Иван Пенчов Стоянов от видинското училище "Иван Вазов" е приет в Софийската математическа гимназия. Това е видинското дете, което постигна 99% на IQ тест, проведен в края на април 2023 г. във филиал на международната организация Mensa в Пловдив. Резултатът в „Менса България“ поставя Иван сред елитните 2% от населението на..

публикувано на 23.07.24 в 16:00

Фестивалът "Дунавски вълни"- забавления за малки и големи

За 13-та поредна година в град Видин се провежда фестивалът "Дунавски вълни" . Различното тази година е, че за пръв път работилниците и заниманията се провеждат в парк "Владикина бахча" .  Програмата на фестивала е много разнообразна -  има за всекиго по нещо, за малки и големи. Работилничките по дърворезба, рисуване и..

публикувано на 23.07.24 в 15:44

Над 600 килограма от декар е средният добив на пшеница във Видинско

Приключва жътвата на есенници в област Видин. Добивите са прилични, качеството на зърното е добро. Това каза в "Земята, която ни храни" Жечко Андрейнски, председател на Видинския съюз на зърнопроизводителите:  "От 650 до 670 кг. от декар са добивите от пшеница в региона, качеството на зърното е много добро. При ечемика добивите са също между 550 и..

публикувано на 23.07.24 в 15:16

Ремонтират общежитието на гимназията по каменообработване в село Кунино

Сериозен ремонт се извършва в Професионална гимназия по каменообработване село Кунино. Ремонтира се ученическото общежитие. Стойността на ремонта е 3 622 000 лв., средствата са отпуснати са от Министерство на културата, а 1 800 000 лв. се вложени в ремонта на учебния корпус, казва директорът  Христо Димитров: "Финансираха ремонта на учебния..

публикувано на 23.07.24 в 14:30

Доброволните формирования - задължение или необходимост

В 11 общини от област Видин има доброволни формирования, доброволците в тях са  116.  Най-много са доброволците в община Видин - 19, следват Брегово - с 15, Ружинци с 14, Чупрене с 12 души. Общините Кула и Бойница имат по 10 души доброволци, в  Белоградчик са 9, в Димово са 8,   в Макреш и Ново село са по 6, а  най-малко са в Грамада - едва..

публикувано на 23.07.24 в 13:00

"Думи върху вода" - среща с творчеството на Радослав Гизгинджиев

  Българският писател Радослав Гизгинджиев гостува на Видин във Фестивала на изкуствата "Дунавски вълни". Нарекъл е срещата си с видинските граждани и почитатели на писаното слово  "Думи върху вода". Специално на това събитие авторът ще подбере свои цитати и текстове, свързани с водата. И както винаги - обещава едно незабравимо и специално..

публикувано на 23.07.24 в 11:00

Младоженци от Враца с подкрепа за Фондация "Искам бебе"

Младо семейство от Враца дари 1000 лева в подкрепа на каузата на фондация "Искам бебе" за повече деца в Северозападна България.  Калиопа и Петьо са на 29 години. Тя е от Лом, той - от Враца. Калиопа е учител по музика, а Петьо - репортер и водещ в Телевизия Враца. На сватбеното си тържество в началото на юли поканили 70 гости и ги призовали..

публикувано на 22.07.24 в 16:23