Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Димитров, КНСБ: Работниците очакват ръст на заплатите поне с 15-20 %

Снимка: Радио ВИДИН

До края на годината всички доходи трябва да се увеличат поне с 15-20 %. Това е необходимо, за да може гражданите да се справят с нарастващите цени, коментира за Радио ВИДИН Пламен Димитров - президент на КНСБ. Поводът за посещението на синдикалния лидер във Видин бе отчетно-изборно заседание на Регионалния съвет на КНСБ, на което той присъства. По думите му, заради войната в Украйна и настъпващата нова вълна от COVID-19 ще е необходима и второ актуализация на бюджета. Средства необходими за нови разходи могат да бъдат открити, защото в бюджета има допълнителните приходи от инфлацията, обясни Пламен Димитров:

"Работниците очакват ръст на своите работни заплати поне с 15-20 % на годишна база. Някои получиха в началото на годината някакво увеличение, други не получиха нищо и искат всичко сега, и е нормално да искат. Аз смятам, че в следващите месеци до края на годината всички доходи трябва да се увеличат поне с 20 % на годишна база, за да може по някакъв начин хората, те няма да се справят с цените, тъй като някои цени вече са нагоре, но поне общото усещане, че по някакъв начин сме запазили нашата покупателна стойност, да остане. Иначе ако това не се случи, хората драматично ще обедняват и с новите цени на топлоносителите есента... Очевидно вървим към избори, тоест след изборите новото правителство, което и да е, да има едно на ум, че трябва да актуализира за втори път бюджета, за да може да предвиди тези допълнителни разходи, които не са предвидени в момента. И естествено, някои казват- откъде пари... Инфлацията за съжаление, голямата инфлация, е голям приятел на финансовия министър, защото тя вкарва допълнително приходи в бюджета при равни други условия по разбираеми причини..."


Инфлацията през следващото тримесечие малко ще се успокои, на годишна база тя ще е между 15-17 %, прогнозира Пламен Димитров:

"Аз смятам, тя някъде последното тримесечие малко ще се успокои, но не много, тоест ще продължава да расте, но не с такива темпове... Смятам, че това тримесечие ще има успокояване на растежа, тоест тя ще продължи да расте, но по-бавно. И последното тримесечие аз лично очаквам някакво задържане. Но на тази база общата инфлация за годината ще бъде между 15-17 %. За това говоря, за 20-тина процента увеличение на доходите, за да може тя да може да бъде компенсирана поне и малко отгоре. А иначе стоки и услуги от първа необходимост, ние смятаме нашата кошница на тези 32 стоки и услуги от първа необходимост те минаха 45 % увеличение на годишна база към момента и към края на годината може би ще бъдат 50 %, това което купуваме всеки ден. Хората дори и с 20 % ръст на доходите няма да забогатеят, напротив пак ще обеднеят..."

Видинчани споделиха, че посрещат инфлацията с огромни трудности, а доходите не догонват цените в магазините:

"Много трудно, няма работа, заплати ниски, цени високи, повече от година и половина няма покачване на доходите. Тези 20-тина процента, които говорят, нещо не ми се връзва. Като вляза в магазина, значи цените на доста стоки са дигнати повече от 50 %. Говоря за основните храни, които всяко домакинство си позволява... Ограничаваме се доколкото можем, управляващите да дойдат някои по-здравомислещи хора и да мислят за хората, не само за себе си. Карам кола все по-рядко и по-рядко. Ще се движим с велосипеди, ще бъдем по-здрави. Да погледнем от тази страна... Отразява се инфлацията, на всички хора се отразява, аз не правя изключение. Естествено щом е инфлация, значи това е увеличение на цените, доходите намаляват, възможностите на потребителите се ограничават... Трагедия, защото такова ни е управлението. Много трудно се живее, като нямаш пари..."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Ново село откриха Център за превенция към местна комисия

Център за превенция и консултации е създаден към Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (МКБППМН) в община Ново село. Осигурява специализирана консултативно терапевтична работа с деца и юноши, чието поведение се определя като негативистично и предизвикателно и води да затруднения в социалното и..

публикувано на 06.09.24 в 19:12

"Бягай с усмивка" стартира за четвърти път

Във Врачанския Балкан за четвърта поредна година ще се проведе благотворителното състезание "Бягай с усмивка". Всички събрани приходи ще бъдат преведени на Асоциация "Лицеви аномалии", която обединява родители и специалисти в една цел - да се осигури най-доброто лечение и подкрепа на засегнатите деца. Състезанието ще е на 7 септември. Стартът ще..

публикувано на 06.09.24 в 18:22

За празника на Чипровци връчиха почетно звание

Известеният онколог  проф. д-р Иван Гаврилов стана почетен гражданин на Чипровци . В книгата на общинския съвет професорът написа: За Отечеството с вяра ! В деня на Съединението 6 септември е празникът на Чипровци. На входа на града бе открит бюст-паметник на Васил Левски, дарен от проф. Гаврилов Проф. д-р Иван Гаврилов стана почетен гражданин на..

публикувано на 06.09.24 в 17:26

За съдбата на Скърбящия воин, пред който във Видин се прекланят в Деня на Съединението

В Деня на Съединението във Видин отдават почит пред Паметник на скърбящия воин. Посветен е на загиналите в Сръбско-българската война. За монумента, английският журналист Берлайн казва, че в просветена няма такъв . Композицията изобразява воин, който, вместо да ликува заради победата, тъжи за жертвите. Дълга и героична е съдбата на..

обновено на 06.09.24 в 16:46

Във Видин честваха Съединението пред Паметника на скърбящия воин

На 6 септември отбелязваме 139 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Във Видин честването по традиция се състоя пред Паметника на скърбящия воин, издигнат в знак на признателност към отдалите живота си в Сръбско-българската война, избухнала в защита на Съединението.  Събира ни бележита дата в историята на България,..

публикувано на 06.09.24 в 13:20

Писателката Холи Джаксън се завръща с новия си самостоятелен роман "Петима оцеляват"

Британската писателка Холи Джаксън , нашумяла у нас с поредицата си "Наръчник за убийства за добри момичета", се завръща с първия си самостоятелен роман, който обаче продължава да носи всички отличителни черти на стила ѝ. Изненадващо емоционален, "Петима оцеляват" е забързан и вълнуващ трилър , в който главните герои всъщност са..

публикувано на 06.09.24 в 13:00

Тошко Кирков: Шахът е неизлечима болест

Днес В рубриката "Професия, хоби" отделяме внимание на Тошко Кирков от град Мездра . Роден е на днешния ден преди 77 години. Другият повод, да го потърсим, е едно писмо на Полина Дилчева , чиито деца са негови възпитаници. Ето какво написа тя до редакцията на Радио Видин: " Тошко Кирков , който е треньор по шахмат на децата ми, скоро..

публикувано на 06.09.24 в 12:10