Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 12 юли 2022 година

Снимка: Радио ВИДИН

В седем жилищни квартала във Видин от септември стартира подмяната на отоплителните уреди на дърва и въглища с по-екологични. Предвижда се дейностите да стартират в комплексите: "Гео Милев", "Вида“, "Крум Бъчваров", "Васил Левски", "Христо Ботев", "Бонония“ и в Централната градска част. 

Природният газ поскъпна с 32 процента и струва 186,17 лева за мегаватчас без такси и налози. Това е окончателното решение на Комисията за енергийно и водно регулиране, което влиза в сила със задна дата от 1 юли. За месец юни цената на газа беше 141,36 лева за мегаватчас.


Парламентарната Комисия по бюджет и финанси одобри два законопроекта, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост. Единият е ратификацията на меморандум с Европейската банка за възстановяване и развитие, а другият - меморандум по Механизма за устойчивост. И двата документа са необходима стъпка, за да се получат средства по плана. По-рано днес финансовото министерство заяви, че се очаква над един милиард евро да постъпят още тази година в българската хазна. 



Министерството на здравеопазването предложи общопрактикуващите лекари и специалистите от извънболниччната медицинска помощ да издават направления за бърз антигенен тест за Covid-19. С промяната се цели подобряване на качеството и навременността на медицинската помощ за пациентите и разширяване на дейностите за ранно откриване на инфекция с коронавирус. 


40 са новите случаи на заразени с COVID-19 пациенти в област Враца през последните 24 часа. В област Видин са 19, а в Монтана 22.


Тенденцията новите безработни да са повече от започналите работа се пречупва за първи път от началото на годината, сочат данни на Агенцията по заетостта и НОИ. В края на юни и началото на юли в бюрата по труда са регистрирани под 5 хиляди души, докато започналите работа са два пъти повече - малко над 10 хиляди. Сред областите с най-много хора, намерили препитание, е и област Враца. 



Административен съд - Видин определи като незаконосъобразно решение на Общински съвет- Димово. По жалба на Любен Иванов - областен управител на област Видин, днес, 12 юли, съдът постанови решение, с което отменя решението на Общинския съвет за определяне на нов увеличен размер на наемни и арендни такси за 2022 г. на територията на община Димово.


След отклоняването на тежкотоварните камиони само по главния път Е-79, движението там стана много натоварено.


С две пресконференции днес Община Видин даде старт на два проекта. Единият е за ремонт на закритата лекоатлетическа писта във Видин, а другият- за въвеждане на енергоспестяващи мерки на сградата на СУ "Св. св. Кирил и Методий". 

През май 2022 година в страната са функционирали 2 373 обекта с над 10 легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване. Броят на стаите в тях е 94.2 хил., а на леглата - 207.2 хиляди. В сравнение с май 2021 година общият брой на местата за настаняване се увеличава с 16.2%, а броят на леглата в тях - с 34.9%, съобщиха днес от Националния статистически институт.

Мобилно приложение помага на нуждаещи се от кръвопреливане. Над 1500 кръводарители са регистрирани през последните две години в мобилното приложение "Дари кръв". Пуснати са над 600 призива за спешни случаи, по които има над 1200 отзовавания, каза председателят на Българска организация за доброволно кръводаряване Стефка Попова- Лазарова.

Български пощи съобщиха, че от днес отново приемат всички видове пратки за Русия и Беларус. Изключение са куриерски (EMS) пратки за Беларус, съобщават от пощенската служба.


Започва лятната стажантска програма в АЕЦ Козлодуй, съобщиха от централата. Одобрени за участие в стажантската програма за тази година са 46 младежи от университети в страната. 20 от тях са стипендианти на Дружеството. Продължителността на стажа е съобразно личния избор на младежите - четири или осем непрекъснати работни седмици. 31 от тях са предпочели втората по-дълга опция.  Всеки от стажантите има за задача да разработи конкретен проект по тема в областта на изучаваната от него специалност. Платените летни стажове се провеждат от 2005 г., като за 18 години през тях са преминали 423 студенти. Изискванията към одобрените кандидати са да имат среден успех минимум много добър 4.50 от зимния семестър на текущата учебна година и да са със записан III курс в специалности, приложими в атомната централа. 

С нова беседка за отдих се сдобиха жителите на ружинското село Плешивец. Местни жители я изграждат непосредствено до обновената преди години чешма, а до края на лятото е планувано изграждането на още три къта за отдих и спорт в селата.

Занимания в групи по интереси организират през лятото в Центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация"- Видин. Два пъти седмично младежите, които посещават центъра участват в учебно кафене, каза социалният работник Татяна Иванова. В центъра има също групи по готварство, тенис, изобразително изкуство

Благотворителен базар в подкрепа на Елена Ангелова, на която предстои трансплантация в чужбина, организираха от групата "Видин МАМА" във фейсбук. Събитието ще е на 12 юли от 18.30 часа в лятната градина на ресторант на улица "Дунавска", каза администраторът на групата Василена Тодорова. Елена Ангелова в чиято подкрепа е благотворителният базар е с рядко генетично заболяване, което до скоро успявала да контролира, на след прекарана ковид инфекция, в началото на тази година, състоянието й се влошава. По препоръка на лекарите трябва да се извърши трансплантация на черен дроб. Тъй като все още не е включена в списъка на нуждаещите се от трансплантация у нас, се свързва в болница в Турция, където трябва да заплати. Близките не могат да съберат сами необходимата сума, затова Елена разчита на помощ.

Два последователни концерта с участието на младия диригент Юки Сачедина представя Симфониета- Враца. Той е от индийско- американски произход и пристига от Лос Анджелис. Освен че е обещаващ диригент, Юки Сачедина печели престижни награди и като пианист. Концертът този четвъртък ще е изцяло симфоничен, без солисти, каза Христо Павлов, директор на Симфониета-Враца. Концертът ще е от 19.00 часа в градската зала във Враца.

Благотворителен концерт в помощ на читалището в Синаговци подготвят децата от селото. Това е изцяло тяхна инициатива и те усърдно репетират, каза секретарят на читалище "Наука-1925 година" Даниела Георгиева.

Възможност за забавление с игри, популярни в миналото, организират във Враца тази събота. В рамките на събитието "Градски пикник" най-малките жители на Враца ще имат възможност да поиграят игрите на техните родители. 

Започнаха да се приемат заявки за участие във фестивала на рибата и рибаря в село Остров, община Оряхово. Фестивалът ще се проведе на 30 юли от 10.00 часа на брега на река Дунав до селото. 


По публикацията работи: Йорданка Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 15 август 2024 година

Православната църква отбелязва днес Успението на света Богородица.  Храмовия си празник отбелязаха във видинското  село Ясен , където е отслужена света литургия. Работни срещи във връзка с водоснабдяването на Видин и Омуртаг се проведоха в Министерството на регионалното развитие и благоустройството днес.  Разговорите бяха инициирани от министър..

публикувано на 15.08.24 в 18:10

Хеликоптер транспортира 4-годишно дете от Видин до София

За нова мисия съобщават от Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха . Дежурен медицински екип се е отзовал на сигнал, подаден към координационната централа. Пациентът е дете на 4 години , което първоначално е било настанено в Многопрофилната болница за активно лечение “Света Петка“ във Видин , но след преценка на медицинските специалисти е..

публикувано на 15.08.24 в 16:59

Стотици почетоха храмовия празник на Черепишкия манастир „Успение Богородично“

Стотици православни християни от цялата страна се стекоха на 15 август в най-големия действащ манастир във Врачанска епархия - Черепишкия манастир „Успение Богородично “, за да почетат един от 12-те Велики християнски празници - Успение на Пресвета Богородица , който е и храмов празник на манастира. По този повод в съборния манастирски храм..

публикувано на 15.08.24 в 16:49

Възстановяват пътя до язовира в село Гюргич

В община Ружинци възстановяват пътя към язовира в село Гюргич . Кметът Александър Александров обясни: "Продължаваме с изграждането на един водосток, подмяната на тръбите му и с изграждането на каменната основа, перилата, които ще спират силата на водата от дерето, за да отива тя по лесния път към реката. Почистихме от двете страни на водостока..

публикувано на 15.08.24 в 16:29

Деца в село Моравица научиха за пътя на хляба до трапезата

Деца в мездренското село Моравица гледаха презентация на тема "Пътят на хляба до нашата трапеза" . Проявата е част от летните занимания, организирани от Народно читалище "Светлина 1926" и се проведе в салона на културното средище.  Лектор беше кариерен консултант Ерика Йончовска, която „преведе” децата от нивата до готовия хляб, след което те..

публикувано на 15.08.24 в 14:29

Село Ясен отбеляза храмов празник

Православната църква отбелязва днес Успението на света Богородица . Приема се, че то е било блажено заспиване и врата към небесата, откъдето Божията Майка неуморно се застъпва за хората пред Божествения си Син. Празникът е наречен още Голяма Богородица и е сред най-почитаните.  Храмовия си празник отбелязаха във видинското село Ясен , където е..

публикувано на 15.08.24 в 14:05

Започва панаирът в Кула

Тази вечер в Кула ще бъде открито 107-ото издание на традиционния панаир. Той ще продължи до 20 август, а за гостите са предвидени концерти на популярни български  изпълнители , лятно кино, изложби и спортни турнири. Панаирът започва  с концерт на група "Хоризонт", а п рограмата включва още: 15.08.2024 г. (Четвъртък)  21.00 часа..

публикувано на 15.08.24 в 14:00