Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гергана Паликарска разкрива душата си с изложба в Мездра

6
Снимка: Личен архив


Художничката Гергана Паликарска представи своята първа самостоятелна изложба в родния си град Мездра. "Вътрешни светове" е наречена експозицията, в която авторката е представила 10 творби, създадени през различни периоди. Казва, че тя е вратата, която отваря към личното си емоционално търсене през годините, и да я отвори не е било никак лесно: 

"Да се върна в Мездра и да направя тази изложба беше много важно за мен, защото то е затваряне на един цикъл. Тоест аз правя първата си изложба там, откъдето всичко е започнало, в родния си град. За мен беше много дълъг път и наистина тази врата не беше никак лесно да бъде отворена. Експозицията нарекох "Вътрешни светове", защото във всяка картина аз всъщност търся това, което лично мен ме вълнува, търся онази част не от външния сват, а от въздействието, от емоцията, която той отразява вътре в душата ми. Заставайки пред платното, аз опознавам собствените си граници, като започвам от избора на модел, тема, цветовите комбинации, но всъщност това, което търся, е емоцията, която ми носи всяко едно нещо, което рисувам".
Снимка: Личен архив
Една от работите си - "Черквата в Мездра", художничката подари на художествената галерия в града. 

"Аз създадох тази творба специално за изложбата. За мен Мездра е място, което носи усещане и за дом, и за принадлежност,  и исках тази картина да остане в града и след изложбата. Всъщност самата черква има специално място в сърцето ми, защото там съм кръстена. След това станах кръстница на племенника ми. Иконите са изрисувани от Дечко Узунов, който е учител на моя учител. Всъщност това беше нещо, което мисля, че най-много ме свързва с града емоционално".

Освен художник, Гергана Паликарска е графичен дизайнер, занимава се с реклама, илюстрация, фотография, уеб дизайн. Живописта обаче продължава да я вълнува най-силно, а от тази година е член на СБХ.

"Надявам се всеки, който отиде на изложбата, да намери повод, да намери някакъв вътрешен смисъл и красота за себе си, погледнато през моя фокус, през моята гледна точка на живота, на изкуството, просто да е една среща с красивото и изкуството, която да остане по-дълго в хората".
 
Изложбата "Вътрешни светове" може да бъде посетена до 29 юли в сградата на Община Мездра. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Видинчанин обнови баскетболно игрище

В началото на април ви срещнахме с видинчанина  Мартин Цеков , който основа неправителствената организация  "Видин наново" , с амбиция да подобри града и да събуди гражданското общество, правейки смислени проекти, като се надява да вдъхнови положителна промяна и чрез тези инициативи да насърчи растежа, иновациите и обновяването на Видин и..

публикувано на 16.08.24 в 17:30

Европейски средства помагат на хора от уязвими групи да започнат работа

Общо 285 души от област Видин получават подкрепа по процедура „Активно приобщаване и достъп до заетост на хора в неравностойно положение“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Изпълняват се седем проекта на фирми и неправителствени организации от областта. Те са за близо 804 000 лева, каза експертът „Комуникация, информация и..

публикувано на 16.08.24 в 16:25

Нов социален център отвори врати в община Ружинци

Нов социален център в Ружинци осигурява подкрепа за деца от общината и техните семейства. Предлага широк спектър от качествени интегрирани социално-здравни услуги за подпомагане и подобряване на живота на местните жители. В продължение на 30 месеца ще се изпълняват поредица от дейности, насочени към подобряване на жизнената среда. Ще се..

публикувано на 16.08.24 в 15:27

Патриотичен събор ще се проведе край Враца

Патриотичният събор "Войводска вечер" организират за седма поредна година край Враца . Той ще се проведе до моста за село Згориград, в близост до местността Войводин дол, днес, 16 август, от 17:30 часа. В рамките на събора, който се организира от ВМРО - Враца ще има множество мероприятия за всички възрастови групи и музикална програма с участието..

публикувано на 16.08.24 в 14:00

Учител: Калиграфията има пряко отношение към здравето на детето

Световен ден на калиграфията отбелязваме на 16 август. Както знаем, това е изкуството на красивото писане и представлява изкусно изписване на символи и букви, с акцент върху естетиката, хармонията и баланса на формите. Калиграфията се практикува в много култури и има дълга история, тъй като основно се свързва с религиозни текстове и..

публикувано на 16.08.24 в 13:44

Видин е домакин на Национален мотосъбор

Национален мотосъбор започва днес,16 август, във Видин . Събитието е тридневно, традиционно за мотосредите и тази година се организира за 17-и пореден път. Почитателите на високите скорости ще имат възможността да се докоснат до този начин на живот. Сборен пункт и отправна точка ще бъде панаирният комплекс "Баба Вида", каза за Радио ВИДИН Младен..

публикувано на 16.08.24 в 11:00

Организатор на ТИД: Това е най-голямата регата в света

Общо 102-ма участници в международната регата ТИД пристигнаха във Видин от Ново село - първият лагер в България през Джердап 2. Във Видин останаха два дни, като през втория посетиха културно-исторически обекти. От Видин регата продължи към следваща спирка по река Дунав- град Лом. Тази година ТИД се провежда за 67-и път, но две години в пандемията..

публикувано на 15.08.24 в 16:31