Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природният газ в Северозапада- големи залежи, нулев интерес

Снимка: Светослав Цветанов


Големи залежи на природен газ се намират в Северозападна България, сочат данни от геоложки проучвания. При добив от района може да се задоволи собственото потребление в страната за години напред, смята председателят на Българския енергиен и минен форум инженер Иван Хиновски. 

Анализът на голяма американска компания, направен преди години, показва, че залежите са в така наречената Етрополска формация, която обхваща и част от Врачанска област, уточнява енергийният експерт:

"По предварителни геоложки данни, които обаче се потвърждават и от откриването на находището в Чирен, в този район има доста богати подземни ресурси на природен газ, които не са на голяма дълбочина, между 2000 и 3000 метра. Известна американска компания 2011 г. депозира изключително интересен геоложки доклад в Министерството на енергетиката, с който докладва за резултатите и доказва едни доста оптимистични залежи в района на Северозападна България. Това е така наречената Етрополска формация. Особено богати залежи, най-голямото количество газ се откриват в землището на Угърчин и на Луковит, но също така и на Голямо Пещене. Разбира се, това е един анализ високо професионален. Там имаме 3 вида прогнози, песимистични, средно-реалистични и максимално-оптимистични. Значи имаме конвенционален добив, при който има над 80 млрд. куб. метра в района и при шистов добив, фракинг, добиване чрез разбиване, минимална прогноза към 200 млрд. куб. метра газ. Не трябва да се бърка понятието шистов газ, шистов газ е най-обикновен природен газ. Значи ако говорим за фракинг, България ще се задоволи за 150-200 години. При конвенционалния метод, най-консервативния, между 35 и 40 години, за потреблението, което има България, топлофикация, торови заводи, химически заводи и т.н..." 

Въпреки данните за големи количества природен газ, добив не се извършва заради наложен мораториум върху проучванията и добива на природен газ. А при експлоатация на находищата ще се отворят много работни места, твърди инженер Иван Хиновски:

"... Минимум 5000-6000 работни места, нови работни места. Основната ангажираност дългосрочна е в добива. Българинът никога не си е знаел интереса, външни геополитически интереси на други държави, които не искат ние да ставаме независими от тях, да се откъснем от тази зависимост. 2012 година много се активизираха зелените, на едни масови демонстрации, протести и т.н. И най странното е, че те протестираха заради Добруджа, никой не протестираше за Северозападна България. А големите залежи са точно за Северозападна България".

Ако се стигне до добив на природен газ в Северозапада, то той ще е многократно по-евтин от руския, допълва Иван Хиновски.

Снимката е илюстративна.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Каква е съдбата на бившето училище "Христо Ботев" във Видин

Какво се случва с бившето Основно училище "Христо Ботев" във видинския квартал Строител"?  Преди храм на знанието, а днес живеещите там го оприличават на джунгла. Около сградата на бившето училище се забелязва разрухата и отпечатъкът на природата, която винаги си взима своето, когато човешката ръка е оставила нещо без грижа. Рушаща се сграда,..

публикувано на 03.07.24 в 16:29

С доброволен труд ремонтираха покрива на църквата в село Делейна

С дарения и доброволен труд ремонтират църквата "Св. Георги Победоносец" в село Делейна. Дарителската кампания за ремонт на покрива бе обявена в края на февруари от ентусиасти и съмишленици от селото, които са обезпокоени от състоянието на църквата след последния ремонт. Голяма част от необходимите средства бяха събрани за около два месеца, в края..

публикувано на 03.07.24 в 15:59

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

публикувано на 03.07.24 в 14:49

Видински аптеки се включват в националния протест на фармацевтите

Възможно е видински аптеки да спрат работа в знак на протест срещу проекта за промени в Наредба 4, публикуван за публично обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването. Има опасност да се стигне и до затваряне на аптеки. Това обясни председателят на Регионалната колегия на Българския фармацевтичен съюз във Видин Николай Тодоров. По думите..

публикувано на 03.07.24 в 14:31

Експозиция връща посетителите на видинската крепост в Късното средновековие

"Късносредновековно българско облекло и въоръжение" представя нова постоянна експозиция в крепостта "Баба Вида" във Видин . Тя дава възможност на посетителите да се запознаят с облеклата, въоръжението и снаряжението от Късното средновековие, представени върху фигури в цял ръст, както и точни реплики на оръжия, обясни уредникът в крепостта..

публикувано на 03.07.24 в 13:00
ВиК-Видин

ВиК - Видин: Към момента водоизточниците са в добро количествено състояние

Летните горещини са честа причина за безводие или усложнения с водоподаването у нас. Наскоро от "Водоснабдяване и Канализация" (ВиК) - Монтана отправиха призив към жителите на областта да бъде ограничено използването на водата за непитейни нужди заради силно намаления дебит на някои водоизточници. Въпреки високите температури в нито едно населено..

публикувано на 02.07.24 в 15:40

Насилието над лекарите - кои са причините и възможните решения

Всеки втори лекар у нас е ставал жертва на агресивно поведение , като 11% от медиците са били обект на физическа агресия от пациентите си или от техните близки, а 49% - на вербална. За около половината от пациентите (47%), обаче, лекарите сами са си виновни за проявената спрямо тях агресия, а близо една пета (17%) от тях са на мнение, че..

публикувано на 02.07.24 в 15:00