Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Ива Гаврилова: Меланомът не бива да се превръща в присъда за пациента

Снимка: Българската асоциация по дермато-онкология


Слънце, плаж, планина или море - това са част от изкушенията, на които трудно можем да устоим през лятото. Но точно тези дни за почивка и забавления крият най-много рискове за кожата, ако не подхождаме внимателно и отговорно към нейната защита и здраве. Това предупреждават от Българската асоциация по дермато-онкология (БАДО), която организира на 23 юли Ден на пациентите с онкологични кожни заболявания. В рамките на няколко часа пациенти с малигнен меланом и техни близки ще се срещнат и разговарят с водещи специалисти в областта на лечението и проследяването на заболяването, психолози, експерти по здравни грижи, представители на пациентски организации и други, обясни д-р Ива Гаврилова от клиниката по Онкодерматология към Националния онкологичен център и член на УС на Българската асоциация по дермато-онкология (БАДО):

"Асоциацията ни работи изключително усилено вече повече от четири години за популяризиране на предизвикателствата в диагностиката, стадиране и лечение на пациенти с кожни тумори и по-специално малигнен меланом. До момента успяхме да проведем редица срещи със специалисти от различни области за обмен на опит, споделяне на иновации в сферата, като най-после дойде време да обърнем специално внимание на най-скъпото ни, а именно на нашите пациенти. Към Асоциацията се създава организация за пациенти с малигнен меланом и това ще бъде първата ни среща, за която целият екип много се вълнува и това ще бъде едно ново начало за всички ни".
 
Ежегодно с меланом у нас се диагностицират по около 500 души, като тенденцията е възрастовата граница да пада, посочи лекарят:

"За съжаление не само у нас тенденцията е заболеваемостта да се покачва, така че, да, за жалост ще се срещаме все по-често с това заболяване. Ние сме сравнително малка страна с годишен темп на новозаболели около 500 човека, но тенденцията е възрастовата граница да пада, тоест все повече пациенти ще бъдат под 50-годишна възраст, а това е тежък социален проблем. Именно поради тази причина част от лекторите ни в предстоящата среща, бих казала топ лектор на събитието е видният ни репродуктивен специалист д-р Георги Стаменов, който ще сподели какви са съвременните възможности за съхраняване фертилитет преди започване на лечение, както и семейно планиране при вече поставена диагноза меланом в ранните стадии, като меланомът не бива да се превръща в присъда за нашите пациенти, те трябва и могат да водят пълноценен живот и това е посланието ни към тях".

В България са достъпни всички съвременни терапии за лечение на малигнен меланом, като те са безплатни за пациентите. Изборът на лечението е строго индивидуален, обясни д-р Гаврилова:

"Лечението на меланом отдавна не е с химиотерапия, тя е неефективна при това заболяване, а с иновативните таргетна и имунотерапия... Таргетната терапия се прилага под формата на таблетки и е ефективна при пациенти, които имат носителство на определена мутация, тъй като върху нея се въздейства с това лечение... Имунотерапията въздейства на имунната ни система, това представлява вливане на антитела, които карат имунната ни система да се събуди, да разпознава туморните клетки и да ги унищожава... Изборът на лечението е строго индивидуален и е в унисон с всички световни онкологични тенденции за персонализирана медицина..."

Добра слънцезащита и разумно излагане на слънце за превенция на онкологичните кожни заболявания, препоръчва специалистът:

"Преди всичко трябва да пазим кожата си като използваме целогодишно слънцезащита, особено в летния период. Изключително важно е да не допускаме да се случва класическото слънчево изгаряне със зачервяване и сърбеж, като това е възможно, ако сме в ранните часове на плажа, например преди 11:00 часа и след 16:00 часа на сянка, намазани с висок фактор слънцезащита и да се пренамазваме на всеки два часа. Бих посъветвала всеки, независимо от възрастта, да направи един целотелесен преглед при специалист дерматолог, за да знае на какво трябва да обръща внимание, без да има оплаквания. Да не се подлага лекомислено на отстраняване на всевъзможни кожни образувания с лазери и киселини в частни сектори, без да бъдат изследвани, също при знахари с различни методи на народна медицина, което би могло да бъде наистина опасно..."

Разнообразни информационни сесии за новостите в сферата на слънцезащитата, диагностиката и лечението ще бъдат представени по време на инициативата Ден на пациентите с онкологични кожни заболявания. Психолози ще съветват как пациентите да приемат болестта и да намалят стреса от диагнозата. Материалите, които са подготвени, сред които е и книжка с най-често задаваните въпроси на пациенти и стъпките около диагностиката и лечението, ще бъдат достъпни впоследствие във фейсбук страницата на Асоциацията. 

Денят на пациентите с онкологични кожни заболявания ще премине под наслов: "Меланомно общество в обществото“.  Форумът ще се проведе на 23 юли в столичния хотел "Балкан".


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Той идва - "Фантом"-а на Стив Кавана

Романът „Фантом“ на писателя Стив Кавана е от онези, които трябва да започваш с възможно най-малко предварителна информация. Това гарантира не просто интересна история, а истинско шеметно приключение като спускане с екстремно влакче. Той е от романите, в които никога нищо не е сигурно, най-малко пък краят. Тъкмо си мислите, че вече..

публикувано на 19.07.24 в 17:05

Колекцията от малки колички на Гинчо Илиев

В "Професия хоби" днес ви срещаме с Гинчо Илиев , който по професия е шофьор. Хобито му може да се каже, че до голяма степен има нещо общо и с неговата професия, тъй като той е запален колекционер на колички още от ранна детска възраст.  Колекцията му е впечатляваща, в нея може да се видят уникални "находки", както самият той ги..

публикувано на 19.07.24 в 16:30

Симона и любовта ѝ към животните

Симона Момчилова обича животните . Показателно за това са домашните ѝ любимци - котка с четири котенца, и три кучета - пекинез, чау-чау и чаровната Бела.  "На четири години е пекинезът Дейзи . Четири години ни дарява с безусловна любов. Тя е с епилепсия. Купих я и със счупено ребро, и други заболявания. Грижим се за нея, а тя ни дарява с..

публикувано на 19.07.24 в 15:15

Международен етнофестивал за хора със специални потребности се проведе в Майор Узуново

В "Едно" представяме събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" . В края на юни във видинското село Майор Узуново се състоя IX-ият Международен етнофестивал на хората с увреждания "Балканска среща" . През настоящия месец пък деца и възрастни, които посещават двата центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондацията,..

публикувано на 19.07.24 в 14:30
Съборът на Кадъ боаз се открива утре

Започва международният събор на прохода Кадъ Боаз

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. "Поканили сме посланика на България в Сърбия, сръбския посланик в България. Не са потвърдили засега,..

публикувано на 19.07.24 в 11:56

От мечта до реалност: Петя и Мими с успешна пекарна във Вършец

Днес ви срещаме с две сестри, близначки, които са родом от Вършец - Петя Иванова и Мирослава Янчева . Преди 15 години Петя заминава със съпруга си за Великобритания, където се занимават с най-различни неща. Едно от тях е и сладкарството. Петя не е сладкар по професия, но повече от 24 години прави сладкиши и печива. След като дълго време обмисляли..

публикувано на 18.07.24 в 17:00

Във Видин организират 30-о изкачване на връх Миджур

Видинското туристическо дружество "Бонония" организира масово изкачване на връх Миджур в първата събота на август. Видинският еколог и фотограф Богомил Петров традиционно всяка година участва в изкачването, на върха организира конкурси и поставя фотоизложба. Спомня си, че за първи път организирано изкачване на върха прави група от Белоградчик:..

публикувано на 18.07.24 в 16:45