Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няколко причини да посетите община Кула това лято

Снимка: Колаж Радио Видин

Кула е една от малките общини в България по брой население тя е на 5-о място в област Видин от общо 11. Едновременно с това тя е пресечна точка на пътя между Западна Европа и Средния Изток, на 33 км от Видин и на 13 км. от границата със Сърбия. Ако случайно си мислите, какво има толкова специално в Кула, ето няколко причини да посетите общината:


Климатът

Планинския въздух подобрява вентилацията и изчиства дихателните пътища. Това се дължи на умерено сухата температура на въздуха, като при астма в този район хората се чувстват много по-добре, и честотата на атаките е намалена значително. Тук е и единственото в света находище на защитения растителен вид български ерантис, което се намира в района на град Кула, природен резерват "Връшка чука“. Цветето на любовта наречено още от бабите ни цъфти само няколко дни в началото на лятото и е фантастичен късмет да бъде видяно. Освен че трябва да улучите момента, човек трябва да има и местен водач, който знае къде точно се намира. Връшка чука е и удивително място с много други редки и застрашени растителни видове Томасиниев минзухар, Ничичево Прозориче, Тъмнопурпурна метличина, Розов Божур.


Плажът

В Кула се намира един от най- хубавите басейни в област Видинвходната такса на басейна за възрастни е най-ниска в цялата област, а децата до 7 години са безплатно с работно време от 10:00 ч. до 18:00 ч. Той разполага с детска площадка, фитнес и пул бар със студени напитки , тенис-корт като така спокойно може да наблюдавате децата, докато събирате тен, наслаждавайки се на почивката си в град Кула. Басейнът разполага и с плитка детска зона, изцяло съобразена с нуждите на децата. Спасител ще следи за спокойствието и безопасността на всички гости. Прекрасно е, когато децата могат да играят необезпокоявани на чист въздух. Водата е обработена с дезинфектанти, за да не се допусне разпространяване на зарази, както и всички предмети, които се ползват- чадъри, шезлонги и други.


Историята

Късноантичната крепост "Кастра Мартис” се намират в самия център на град Кула. Тя е и символ на града, една от малкото запазени крепости в България. Крепостта е обявена за архитектурно-строителен паметник в бр. 41 на Държавен вестник от 1965 г. Възникването й е свързано с историята на българските земи през римската и ранновизантийската епоха (I- VI век). Останките от крепостта са разположени в историческия парк "Кастра Мартис”, недалеч от тях се намира и музейната сбирка с откритията, направени при проучванията на крепостта. Крепостта охранявала важния римски път от Бонония (Видин) за Сингидунум (Белград). Тук се съчетават следите на три от най- емблематичните крепости в региона и да разберете за легендата на Вида ,Кула и Гъмза. Живял някога български болярин, заможен и много имотен. Обширните му владения се простирали на територии от Карпатите до Стара планина. Имал 3 дъщери- Вида, Кула и Гъмза. Когато се споминал, сестрите разделили бащините имоти помежду си. По-малките сестри прибързали в избора си на съпруг- Гъмза се омъжила в земите на сръбския Гъмзиград, Кула се задомила в българския град Кула; случили обаче на лоши съпрузи, които пропилели бащиното им наследство с лека ръка и изгубили всичко. Най-възрастната сестра Вида не се задомила, а останала цял живот сама. Изградила замък, където доживяла до дълбока старост. Крепостта успешно защитавала поданиците и земите ѝ от чужди нападения. След смъртта на Вида местните хора в знак на благодарност наричат замъка "Баба Вида“ или "Бабини Видини кули“. Останалата история за Кула, може да я чуете в град Кула. Посещение на етнографската къща в град Кула отваря врати на 22 април 2016 година. В нея са изложени предмети от бита на Кула и околните села. Имотът, в който се помещава сбирката е принадлежал на някогашния кмет на Кула, Кирчо Йончов. Събирането на експозицията започва през 2010 година по инициатива на местния филолог, етнограф и общественик Емил Дичев. В момента сбирката съдържа около 1000 експоната с етнографска стойност, дарени от жители на град Кула и селата в общината и си заслужава да се види.


Културният живот и фестивалите

Кула предлага безброй културни събития с участието на фолклор, музика и концерти на открито. 105-ят традиционен Кулски панаир ще се проведе от 15 до 21 август 2022 година. Той ще бъде открит официално на 15 август (понеделник). Компилация от събития ще се видят през седмицата на традиционния кулски панаир и Фестивала на изкуствата "КастрАртис". Откриване на Фестивала на изкуствата "КастрАртис" с програма на гайдарски състав "Петко войвода" на 15 августНа 19 август ще бъде представен спектакъл "Огнено и светлинно шоу“ от артисти с множество огнени уреди и костюми, пресъздаване на история, мистика и легенди. През фестивала на изкуствата са заложени "Techno и Rock-KastraArtis" рок концерт, местни диджей и любители на електронната музика се събират, за да разнообразят музикалната атмосфера в града. Програмата ще включва рок банди, диджей с миксове от хаус, тек- хаус и минимал. Множество събития за най-малките, игри и забавления. Вечерите на традиционния панаир ще бъдат огласени от най -популярните фолк и сръбски изпълнители и диджей.


Гостоприемството  на местните хора

Кулчани са изключително гостоприемни хора. Ще имате възможността да бъдете приветствани по традиционния начин с вкусни местни ястия и вино.


Къщите за гости и почивка

За гостите на град Кула от общинската администрация припомнят, че в града има туристическа спалня, която разполага с 22 легла, просторни, слънчеви стаи и модерни санитарни помещения с всички удобства. Тези който искат да почиват в покрайнините на града къща за гости L&M предлага 8 стаи, ТВ зала, кухня, прекрасен двор и всички удобства за един прекрасен уикенд. А тези, които искат да прекарат незабравима и релаксираща почивка в полите на Стара планина, могат да се насладят на къщите за гости в селата Старопатица, и Цар Петрово, някой от тях предлагат местни специалитети и басейн.


Спортният и приключенски туризъм

Ако търсите нови приключения, ако спортът заема важна част от ежедневието ви, ако почивката за вас е свързана с движение, риболов на Язовир Кула е вашето място. Язовирът от години привлича стотици риболовци от цяла България. Голяма част от брега е удобна за риболов и ежедневно мнозина се възползват от прекрасните условия там. Сгушен в полите на Стара планина, водоемът предлага удивителна, недокосната от човешката ръка природа, но и богато рибно разнообразие.Това е най-големият язовир в област Видин с воден обем от 20 250 000 куб. м. и площ от 1 500 декара. Намира се на река Тополовец, на 33 км от град Видин и на 213 км от София. В града има магазин с богат избор от принадлежности за риболов, въдици, макари, куки и други аксесоари за лов, риболов, къмпинг и туризъм. Друга част от красотите на община Кула е посещението на водопадът "Петров церак“ до село Тополовец и цялата околност, която го заобикаля, те са обявени за защитена територия още през далечната 1982 година. Въпреки това, днес, както и преди, тук не идват много хора, макар че местността е наистина много красива. Причина е изолираността и отдалечеността на този район, което го прави дори още по-магнетичен. Посещение на чудната чешма в село Тополовец построена от Осман Пазвантооглу на повече от 200 години, там ще разберете историята за дядото на османския дерибей, който управлява самостоятелно областта около Видин от 1795 до смъртта си през 1807 година, а водата ще ви омая.


Поклонническият туризъм

Храмът с Чудодейната икона на "Светите апостоли Петър и Павел" в град Кула. Храмът "Св. Апостоли Петър и Павел" в гр. Кула е построен през 1859 година по поръка на един чужденец, арменеца Афузин. Същият е бил полицейски чиновник в града. Иконостасът и стенописите са направени от най- добрите майстори на Дебърската школа Данаил Несторов, Дичо Зограф и Евгени Попкузманов. Творби на Дичо Зограф има в църкви в Северозападна България, датирани 1863, 1865 и 1867 години. Македонският майстор Дичо Зограф като иконописец и според местни спомени е пребивавал в град Кула в 1863 година. Две от десетте царски икони са негови. Православният храм в Кула е паметник на културата, със статут на недвижима културна ценност първа категория от 1975 г. ).

Раковишкият манастир "Св. Троица" е основан през средновековието, като единствената сграда оцеляла от тогава е църквата датирана между 12-14в. Останалата част от манастира е разрушавана неколкократно по време на османското владичество, а за последен път обителта е плячкосана в началото на 19 в. по време на бунта, ръководен от Осман Пазвантоглу. През 1848 г. в Раковишкия манастир е открито първото светско училище в Северозападна България. Манастирът е бил и център на националноосвободителните борби на българския народ. Там водачите на народно-освободителните организации от Кулско, Видинско, Белоградчишко и Ломско вземат решение за въстание (Видинското въстание) през 1850г. След Освобождението, в памет на загиналите във въстанието, е построена нова църква с долепена до западната й страна висока камбанария.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 юли 2024 година

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. 24-часов  режим на водата  въвеждат за пет села в област Монтана. Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до..

публикувано на 19.07.24 в 18:00

Пет села в Монтанско минават на воден режим

24-часов режим на водата въвеждат за пет села в област Монтана . Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до кметовете. Три села от община Чипровци и две от община Вълчедръм минават на воден режим. Липсата на дъждове принуди ВиК Монтана да направи предложение до кметовете.  В Чипровци на воден режим минават Равна, Горна Лука и..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Министър отговори за изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито

Изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито бе в дневния ред на парламентарния контрол днес. От трибуната на Народното събрание Вера Александрова, депутат от "Възраждане", попита служебния министър на финансите Людмила Петкова в какви срокове ще бъде финансиран проектът за изграждане на граничния пункт и пътния участък към него, и от..

публикувано на 19.07.24 в 16:52

1 милион лева са получили млади фермери от Видинско

Общо 1 075 690 лева за развитие на стопанството си са получили 24-ма млади фермери от област Видин през втория програмен период, съобщават от Областния информационен център (ОИЦ). Финансирането е осигурено чрез одобряването на проектите им по подмярка  6.1 "Стартова помощ за млади земеделски стопани" от Програмата за развитие на селските..

публикувано на 19.07.24 в 15:56

Инспектори провериха два сигнала за лоши условия на труд в област Монтана

Инспекцията по труда в Монтана приключи две проверки по сигнал за неблагоприятни условия на работни места. Оплакванията са за високи температури . В Монтана работник подал сигнал, че температурата в малко помещение е висока, има климатик, но не работи. При проверката инспекторите установили, че нередността е отстранена, като е..

публикувано на 19.07.24 в 15:44

ВиК-Берковица е глобена заради замърсена вода в село Бързия

Здравната инспекция в Монтана наложи глоба на ВиК - Берковица заради замърсена с ешерихия коли вода в село Бързия . Пробите от централното водоснабдяване показали и наличието на колиформи.  Две от изследваните проби, взети от централното водоснабдяване на селото, от хранителен магазин и от чешма в центъра на населеното място, показали наличието..

публикувано на 19.07.24 в 14:38

Двудневен преход ще се проведе във Врачанския Балкан

Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан“ и Природозащитен център „Натура“ организират на 20-21 юли двудневен преход . Маршрутът е  Враца – х. Пършевица - Кобилени стени – с. Очин дол – гр.Враца . Програмата предвижда: Час на тръгване: 8:30 часа; Сборен пункт: Природозащитен център „Натура“; Маршрут: Първи ден: гр. Враца  –..

публикувано на 19.07.24 в 14:00