Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дуалното обучение- все по-предпочитано в училище

4
Снимка: радио Видин


Първата паралелка от дуална форма на обучение завърши във видинската ПГ "Проф д-р Асен Златаров".  Училището е с най-много специалности в дуална форма на обучение сред видинските учебни заведения. Гимназията се включва и в проекта "Подкрепа за дуалната система на обучение", финансиран от Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", с две специалности 9 и 10 клас. 


Дванадесетокласниците от паралелката "Организация на хотелиерството" учиха и показваха наученото в практиката си, каза директорът Насенка Димитрова:


"Имаме вече опит в дуална форма на обучение или обучение чрез работа на реално работно място, тоест тяхната връзка между училището и бизнеса, това е целта и бъдещето... Работодателите сключват трудов договор с учениците, заплаща им се работното време, тези, които са под 18 години, работят по 7 часа.."


Все още има трудности за осъществяването на дуалното обучение, все още има неуточнени неща в нормативните  наредби, обяснява Насенка Димитрова:


 "Специално с ученици под 18 години, работодателите не искат да сключват трудови договори, тъй като имат допълнителен ангажимент и документация... Учениците трябва да имат наставници на работните места...  А пък проектът дава възможност да се изготвят учебни материали, да се прави пробно стажуване в предприятия и фирмите, тоест да подпомогне колегите.. Имахме доста трудности в първия випуск, тъй като ни хвана ковид-пандемията... Част от практиката в реална работна среда се отлагаше... Търсим работодатели, намираме, но не всички искат да сключат трудови договори... Има доста заведения, търсят ученици да работят, но когато се стигне до сключване на трудов договор - нещата не се получават.."
 
Обсъжда се сключване на по-дългосрочни договори, за ученици, които биха желали след завършване на средното  си образование да продължат да работят.

8500 ученици и 159 училища са участвали до момента в проекта "Подкрепа за дуалната система на обучение". Срокът на проекта е удължен. 




Повече може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Неделник" от 14 юли 2024 година

Отново сме заедно. "Неделник" е тук. За начало преглеждам ретро вестниците. След това, ще се потопим в темата за българската техника, защото нова книга посветена на българската техника издаде изследователя Антон Оруш.  През 2019 и 2020 г. излизат две издания на неговата ,"Голяма книга за българската техника", а през тази - новата му книга..

публикувано на 14.07.24 в 14:28

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00