Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коктейлите- хит през летния сезон

2
Снимка: Ивайло Захариев


Какво е лято без един леден, сладък и леко тръпчив коктейл? Вкъщи или в бара коктейлът е най-добрият начин да се освежите през горещините. Вече сме ви срещали с видинчанина Ивайло Захариев. Той е барист, но освен това е и барман. А освен кафето, коктейлите също са негова страст. 


Може би сте го виждали на повечето базари във Видин и сте опитвали от невероятните му коктейли. Днес той ни разказва кои коктейли са предпочитани сред видинчани и ни дава съвети, как да си ги приготвим сами:


"Класически със сигурност, защото са любими на всички, но и все по-често хората се оглеждат за нови, нестандартни рецепти и слава богу се намират ентусиасти, които да ни ги предложат. Другото нещо, което е да възпитават на качество в миксологията- нещо, към което аз се стремя, доколкото ми стигат познанията. А това се оказва трудно начинание, особено когато има липса на висока култура на хранене и пиене. Смятам, че за да оцениш нещо, трябва да го разбираш. Нещо, в което твърдо вярвам, особено като човек на изкуството. Смесването на съставки зад бар образно казано е не по-малко достойно за уважение, както смесването в кухнята. И в двата случая това е изкуство и най-вече се изискват познания, понякога и сериозни..." 


При консумирането на алкохолни напитки хората залагат на познати, изпитани рецепти според вкуса им, споделя Ивайло:

 
"Доста са по-малко хората, които ще се навият да опитат нещо, което не познават. Когато не си на родна земя например, а в друга държава, се стремиш да опитваш нови храни и питиета. Интересна ти е културата на хората там. Това е откъм консумиране. Откъм предлагане всеки си очертава линия, според която върви като стандарт. Визирам заведенията, предприемачите. Някои залагат на старата класика, други са от дръзки по-дръзки. Търсенето често определя предлагането. Макар че са ни нужни и новатори в бранша, които да възпитават добрия вкус у хората и да предлагат нови прочити. За потребителя във всеки случай е добре да има от всички".

По-улегналите хора определено предпочитат качествен алкохол, категоричен е Ивайло. 


"Няма да кажа скъп, защото цената също невинаги е критерий. Младите често от липса на познание, нямат особено мнение и предпочитание. В смисъл, водят се предимно от това дали нещо е добро и популярно, но всъщност не винаги го разбират съзнателно. Тук вече можем да кажем, че младите търсят модерното, новото. Знаеш ли, аз пряко или косвено съм в сферата на търговията от 12 години. Когато работех в модния бранш и консултирах клиенти в избора на облекло, ни учеха, че има няколко вида клиентски профил. Какво ще рече това? Това ще рече, че най-често нещата опират до психология, не толкова до възраст. Няколко примера за клиентски профил са хората, които знаят точно какво искат, влизат и го търсят. Или пък другите, които си нямат идея какво желаят и искат да им се предложи, да им се обясни, и т.н. В практиката ми зад бара е по същия начин. Влиза някой и ми казва: "Пие ми се нещо яко, но не знам какво, забъркай ми нещо по твое усмотрение!" Следва кратко сондиране от моя страна и после действам. Или пък: "Здрасти, пие ми се Пиня Колада, правите ли Пиня Колада?" Конкретно, точно, ясно. Или: "Пие ми се скоч, пробвах този и този. Не ми харесаха, ти какво би ми предложил?" Изборът на алкохол на различната възраст зависи от личния вкус, който се изгражда и възпитава с годините. Тук можем да разгледаме въпроса и по националности. Знаем, че конкретните нации имат конкретни традиционни напитки. Или по класи. Едни слоеве пият евтин алкохол, други скъп. Няма обаче и много да сгрешим, ако кажем, че възрастните търсят предимно качество, а пък младите количество. С някои изключения разбира се!"

Жените предпочитат коктейли, а мъжете бира или твърд алкохол, споделя Ивайло. 

"Това със сигурност си има някакво обяснение. От една страна ни го налага индустрията. Пример: в началото на миналия век не е било прието на запад жените да пушат цигари. И благодарение на киноиндустрията, в синхрон с рекламите, това се променя. Хората обичат да следват тенденции, да бъдат модерни, приемани, харесвани. И често това става нa подсъзнателно ниво. Някой ни го налага. Зад това, разбира се, стоят парите. Много пари. Както и в продажбите на облекла, автомобили, развлекателни неща и т.н. Да се върнем на рекламите. Всички сме виждали снимки на корави мъже с уиски и пура в ръка. Или неглижета със скъсани дънки и бира. Както и засукани дами с чаша мартини в ръка. Някак не върви за една жена да пие чист концентрат и да плюе от току що разопакована пура, нали? Другата причина според мен е, че наистина дамите предпочитат по-слабо алкохолните напитки- бяло вино, вермут, ликьор или смесена напитка. Ние мъжете пък-  по- силния алкохол. Дава ни смелост да свалим някоя мацка например".

Според наблюденията и работата на Ивайло зад бара през последните години предпочитанията на видинчани клонят към консумацията на водка. 

"Мъжката половина от видинчани обичат водката, уискито и ракията. По-улегналите - ракия. Или пък ракия и после минаваме на уиски и водка. Че тук имаме и този навик да "мешаме" алкохол, както казваме ние. Нещо изключително не добре и при това хем го знаем, хем всеки път го правим, но за нашите ширини и това е разбираемо. Дамите пък според сезона обичат я бяло винце, я вермут, я водка. Определено много хора в града консумират водка. Както и вина. Нашият регион е характерен с определени сортове, имаме не малко производители. Както изби, така и на местно ниво е останала традицията всяка година да се прави вино или ракия".

Чуйте повече в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48