Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Нека ви бъде по вашата вяра"

Снимка: budiveren.com

Намираме се в Седма неделя след Петдесетница, в която си припомняме за силната и непоколебима вяра, която трябва да имаме към Бога. Вяра в Единия Чудотворец Господ Иисус Христос, Който според нашата вяра в Него благоволи към нас.

"В името на Отца и Сина и Светия Дух!

Господ извършил голямо множество чудеса. И всички тези чудеса преминават сякаш незабелязани. Евангелските истории са много, но евангелистът Иоан Богослов е казал: "Има и много други работи, които извърши Иисус и за които, ако би се писало подробно, чини ми се, и цял свят не би побрал написаните книги” (Ин. 21:25).

Господ току-що извършил чудото с възкресяването на дъщерята на Иаир. След Него върви тълпа народ. А в тълпата двама човека, които викат: "Помилуй ни, Иисусе, сине Давидов!" (Мат. 9:27). Двама слепи човеци вървят след Господа и когато Той влязъл в къщата, те влезли заедно с Него и отново молят Господа...

Когато двамата слепци влезли в дома, където бил Господ Иисус Христос и започнали отново да Го молят за изцеление, Иисус им казал: "Вярвате ли, че мога да сторя това?" Те Му отговорили: "Да, Господи!" (Мат. 9:28). А какво е вярата? Как да възприемаме това, което Господ дава според вярата? Вярата – това е все едно дробовете, с които дишаме. Те могат да бъдат големи или малки. Както въздухът, се вдишва молитвата и Божията помощ. У някого обемът на душата е по-голям, у някого по-малък. Но това зависи от Божиите дарования. И в своята молитва трябва да просим също и за това дарование, щото Господ да разшири нашата способност да вярваме, та ние с дълбокото вдишване на вярата да можем да възприемаме цялата тази благодат, която дава Господ Иисус Христос на вярващите в Него. Защото Господ казал на слепите, които изцелил: "Нека ви бъде по вашата вяра" (Мат. 9:29). Амин."

Автор: Митрополит Талински и на цяла Естония Корнилий

В рубриката "Съвременна Библия"притчата за Лазар и богаташа повдига най-тежката тема за човешкия ум – присъствието на страдание в света. Лазар е стилизиран образ на всемирната скръб. Може би трябва да срещнем Лазар, за да разберем, че бягство от страданието няма, но слава Богу - има спасение! Може би затова Бог е допуснал страданието? Страданието и спасението не са толкова далеч едно от друго, колкото си мислим. Вижте Лазар и се насърчете!

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.


Вижте още

Ограда за строеж блокира достъп до гаражи във Видин

Хората от блок 21 в жилищен комплекс "Бонония" във Видин недоволстват срещу ограждение за бъдещ строеж в съседство. Казват, че блокира достъпа до гаражите им, пречи и на придвижването, тъй като теренът до сега е ползван като улица. "В момента достъпът до гаражите е прекъснат, поради появяването на частен парцел пред гаража, да сме точни -..

публикувано на 23.03.23 в 17:18

"Зеленото е новото черно" събира доброволци с мисъл за природата

 „Green is the new black“ ("Зеленото е новото черно" - от англ.) – под това мото ученици от клуба по речи и дебати на английски език на ГПЧЕ „Йордан Радичков“ във Видин планират разнообразни екологични прояви. Почистване на Крайдунавския парк, базар-изложба, дискусия за екологията с гост лектори, излъчване на анимационния филм „The Croods“ –..

публикувано на 23.03.23 в 16:30

Млад творец представя книга с благотворителна кауза в Монтана

Младата писателка Дебора Йорданова представя днес своята първа книга в монтанската библиотека . Средствата от сборника с разкази "Закъснял подарък" ще бъдат дарени за лечението на момиче с аутизъм. Дебора е родена в Лом, завършила е курс по творческо писане в Академия "Заешка дупка". Казва, че от малка обича да пише, а в дебютната ѝ книга има..

публикувано на 23.03.23 в 13:00

Веско Ешкенази ще изнесе концерт във Видин

Световноизвестният български цигулар Веско Ешкенази ще представи музикалното събитие „В света на музиката“ тази вечер във Видин . Началото е от 18 часа, в Драматичния театър. В програмата на концерта са включени произведения както от класическата оркестрова палитра, така и заглавия от популярната музика в аранжимент за симфоничен оркестър и..

обновено на 23.03.23 в 11:12

В "Музикална зона" на 23 март 2023 слушаме известни арии, хорове и увертюри

Тя се радва на вниманието на много почитатели. В нея има драматургия, разнообразие от настроения, актьорска игра, костюми, арии, дуети, инструментални интермедии. Диригентът задава посоката, а певците и оркестърът следват неговата линия. Обстановката е понякога помпозна, но винаги – повече от прекрасна! Потопете се във вълшебството на операта с..

публикувано на 23.03.23 в 09:00

Документален филм разкрива живота в село Превала

Документален филм разказва за хората на село Превала , община Чипровци. „Превал“ е създаден от проф. Михаил Мелтев – режисьор на игрални и документални филми, сценарист, бивш изпълнителен директор на Българската национална телевизия и председател на Съюза на българските филмови дейци, автор на няколко книги и множество публикации, опита си..

публикувано на 23.03.23 в 11:00

Видинските "Северняци" празнуват с концерт

Фолклорна студия "Северняци"  ще отпразнува своята 11-годишнина с  концерт-спектакъл "Празник край реката"  във  Видин .  Формацията е създадена от няколко ентусиасти, спомня си  х удожественият ръководител Ерик Петров :  "Точно преди 11 години се събрахме няколко ентусиасти - мои танцьори, танцьори, с които аз съм танцувал и решихме да..

публикувано на 22.03.23 в 17:05