Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лиляче - селото с най-младия кмет и вековните традиции

16
Снимка: Радио Видин


Лиляче - селото, край което се издига природният феномен Божия мост, е днешната ни спирка в "Посоките на делника". Намира се на 14 км северно от Враца, граничи с Чирен, Власатица, Криводол и Осен. Разположено е в своеобразен карстов район, в който Лиляшка бара с времето е сътворила скален мост, наречен от местните Божия. В района му има интересни пещери, каньони и много карстови извори, а в самия център на селото блика голям минерален извор. 

В Лиляче ни посреща най-младият кмет в Северозапада - 24-годишната Вероника Ценова. Медицински лаборант по професия, тя пое управлението на родното си село, след като на 10 юли спечели втория тур на частичните кметски избори. Три дни след встъпването си в длъжност отговори на въпросите ни за живота в Лиляче, за ремонта на улиците, за здравното обслужване и приоритетите си като кмет.

"Решението ми да се кандидатирам дойде спонтанно, както дойдоха спонтанно и изборите в селото. Винаги съм се възмущавала от гледката, която се създаде с годините. Когато бях съвсем малка- аз съм възпитаничка както на детската градина, така и на училището, което работеше в селото- тогава все още се усещаше и неговият дух, но с времето нещата стигнаха до един застой. Аз съм млад човек, амбициозен, борбен и смятам, че със силния екип, който имам зад гърба си, можем отново да върнем духа на селото... Предвид възрастта ми, да съм на тази длъжност за мен е не само голяма отговорност, ами и чест. Както вече казах, аз съм амбициозен човек, имам идеи за развитието на селото. Отговорността, която имам, също е голяма, но ще работя, за да оправдая доверието на хората", обясни Вероника Ценова. 



Населението на Лиляче наброява около 1200 души, голяма част от тях обаче работят в чужбина. Постоянно живеещи са предимно по-възрастни хора. Целта на Вероника Ценова е да привлече младите отново в Лиляче. 

Много от жителите възлагат големи надежди на новоизбрания си кмет. Смятат, че младостта ще й помогне да реши проблемите им. А те са обичайните за малките населени места в Северозапада - стара и амортизирана инфраструктура, ограничени транспортни връзки, липса на работа, обясниха пред Кирил Кирилов хора от селото:

"Животът е горе-долу добре, имаме магазини, само една аптека. Работа няма, има във Враца. Няма детска градина, закриха я миналата година и ходят във Враца. От младата кметица очакваме да има работа, да ѝ помагаме, да оправят улиците... Дано новата кметица да оправи работата. Гербаджийка е, кметът на Враца и той е от ГЕРБ, дано да има повече парици за Северозападна България. Улиците са зле, канализацията е от 50 години с етернитови тръби и нищо не става. Трябва да е стабилен кмет. Новата кметица е добра... Добро е селото, сменят се кметовете, внимание не ни обръщат. Като идеш, искаш помощ, няма. Често линейките не идват. Такситата направиха така, че рейсовете ни спряха, а бяхме добре с рейсовете... Новата кметица е добра, момичето си е от тук, знаем си я, Господ да е с нея, да видим какво ще направи... Спокойно  е засега, имаме нова кметица. Очакваме да се поправи инфраструктурата, да се оправят някои неща. Млад човек е, надеждите са големи..."


Като жител на Лиляче Вероника Ценова добре познава проблемите на родното си място. По време на предизборната кампания хората също насочват вниманието й към тях и й помагат да подреди приоритетите си като кмет. 

"Като всяко друго малко населено място и тук се сблъскваме с битовите проблеми. Сред тях са състоянието на канализацията, състоянието на водопровода, виждате и лошото състояние на пътната ни мрежа, гробищният парк също се нуждае от облагородяване, природните ни забележителности също имат нужда. Неблагоприятно е състоянието на най-големите ни ценности, затова ме очаква доста работа. Всеки от тях за мен е водещ приоритет... Стартира поетапно асфалтиране в Лиляче. Има един готов участък, предстои още един да бъде асфалтиран, така че ще се съобразим и с бюджета, който е отделен от Община Враца. Асфалтиране на улици - основно към тази дейност сме насочени сега. Очакваме да бъде асфалтиран входът на селото, малко след табелите, но всичко зависи от това, какво ще реши Общинският съвет".

Туристи от цялата страна и чужбина посещават природния феномен Божия мост край Лиляче. До него води черен път, който тръгва от селото и се извива през полето. В помощ на туристите са поставени указателни табели. Името му се свързва с легенда, която разказва, че боговете минали по него, за да не газят през реката. Друга легенда гласи, че цар Константин и царица Елена живели в пещерите на Божия мост. Елена тъкала на златен стан, който останал скрит там. И до днес има хора, които вярват, че той е в пещерите и продължават да го търсят.

Освен за туризъм, мястото често е избирано за снимачна площадка на български и чужди филми, разказаха местни жители.

"Имаме хубава забележителност-  Божия мост, като се надяваме да се направи пътят до него. И е лиляшка забележителност, а не врачанска, защото го съобщават Божия мост Враца, а Божия мост е в лиляшката мера. От цяла България идват, чужденци идват много. Миналата седмица снимаха една американска продукция на "Дисниленд" и да се оправи пътят, и да се направят някакви социални придобивки, сезонно, за бързо хранене, като идват туристите. Имаше едно предаване  "Мост над небесата" по БНТ..."

Близо до Божия мост е пещерата Пешкето, в която археолози са разкрили останки на човешка култура още от края на старокаменната епоха. Върху терасата над Изво̀ро са намерени останки на праисторическо селище, което датира от средния период на новокаменната епоха. Южно от Божия мост в местността Градището при реставрацията на антична и средновековна крепост са намери опожарени подове на жилища и основи на пещи от селище, което е обитавано през втория период на меднокаменната епоха. 

Съвсем разбираемо при толкова природни и исторически дадености туризмът е един от приоритетите на новия кмет на Лиляче Вероника Ценова. Планира да работи за тяхното популяризиране и по-добра достъпност.

"Туризмът е основен мой приоритет, защо да не развием и да използваме забележителностите, които има, за да подобрим и икономиката на селото. В тази насока ще се стремя към облагородяване на района, за да можем с по-широка реклама да привлечем повече туристи. За туристите ще работим в посока осигуряване на места за отдих и къщи за гости, защото такива липсват в момента. Целият район на Божия мост се нуждае от укрепване и облагородяване на туристическата инфраструктура, за да могат хората да се чувстват спокойни по време на разходките си на това красиво място. В момента приключиха снимките на филма "Торбалан", така че очакваме да облагородим това красиво място като подновим и парапетите там, защото жителите, както и гостите трябва да се чувстват по-спокойни. Имаме развит проект, който ще отвори пътя към Пешкето, за да стане той по-достъпен за туристите. Рекламата, която споменах, че ще е насочена към Божия мост, ще обхваща цялата екопътека по поречието на Лиляшка бара. Има места по нея, които също заслужават да бъдат видени, в това число Кадин вир, Топлик, Жабокрек, така че очакваме развитие и да привлечем повече туристи към селото." 

Жива реклама на Лиляче са местните самодейци, които са чести участници в събори и фестивали за народно творчество. При народно читалище "Просвета" има танцов състав и певческа група. В момента певците се подготвят за участие в националния събор на българското народно творчество в Копривщица, разказа организаторът "Културна дейност" Людмила Дамянова. Докато говорим, тече ремонт на читалищната сграда. С помощта на дарение се ремонтира покривът. Читалищните работници се надяват, че ще бъде извършено цялостно обновяване.

"Нашата певческа група се подготвя за Копривщица. Там се пеят автентични песни. Ще бъдем с автентични носии. Да представят читалището за тях е голяма гордост. Групата е от жени, до 10 души, за съжаление те се разболяват, дори напускат този свят,  а младите не искат да се включват в този вид дейност и оставаме в намален състав. Ние и двете служителки сме част от групата  и с голямо удоволствие пеем тези автентични песни от миналото. За Копривщица подготвяме песните Яно ле, Яно хубава" и "Либе Георги". Само с песни ще участваме, защото там трябва автентични танци, а ние имаме само ритуален танц "Калуш", това е влашкият танц, но за съжаление групата се разпадна, беше от по-възрастни хора, а младите някак си не поемат тази щафета. Ние направихме всичко възможно танцът да се запази, записахме го във видео, но на физическо ниво не се повтаря засега. Но надеждата умира последна."



Част от дейността на читалището е посветена на децата. Един от младите самодейци при читалището е 9-годишната Моника Маринова. Тя пее, танцува, играе гимнастика и обича да рисува. 

"Тук съм нарисувала нашето село -  тук е реката, а това  е мостът. Тук съм нарисувала едни дечица, които опазват Земята и нашата градина, нашата чешменка, къщите на село, църквата "Св. Троица" и училището..."
 

С поглед към Лиляче през очите на 9-годишната Моника завършва срещата ни с хората от врачанското село. Надяваме се животът им да бъде толкова светъл и добър, какъвто го вижда малкото талантливо момиче, и да имат много причини, които да ги карат да се усмихват и да ни ги споделят следващия път.

Чуйте повече в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Да черпим от Живата вода – Словото Божие

Днес, на Петата неделя след Пасха, Христовата Православна църква ни припомня разговора на Господ Иисус Христос със самарянката. "Иисус и отговори и рече: всякой, който пие от тая вода, пак ще ожаднее; а който пие от водата, която Аз ще му дам, той вовеки няма да ожаднее; но водата, която му дам, ще стане в него извор с вода, която..

публикувано на 02.06.24 в 08:00

"Vivo Montana"- 15 години музика и страст

Днес в "Професия хоби" ще ви срещна с една група, която не се нуждае от представяне - бандата "Vivo Montana" . Поводът- днес навършват 15 години.  Групата се състои от 9 младежи, които изпълняват балканска и ъндърграунд музика с иновативно звучене. В техния репертоар присъстват елементи от български фолклор, етно, джаз, фънк и поп. Те..

публикувано на 31.05.24 в 17:09

"Някъде все още има слънце" - личния дневник на едно чешко момче

Майкъл Грюнбаум , наричан просто Миша от всички, които го познават, е само на девет години, когато нацистката армия на Хитлер нахлува в родната му Прага на 15 март 1939 г. Той не знае, че това е не просто последния нормален ден в живота му за следващите пет години, а е първия ден от една смъртоносна лудост, опитала и почти успяла да отрови света...

публикувано на 31.05.24 в 13:00

Родители във Видин предупреждават за рискова детска площадка

Остатъци от детски люлки, изгнили, счупени и липсващи седалки, заменени с ламарини от пералня. Това е реалното описание на единствената за живущите  във видинския квартал "Панония"   детска площадка в близост.  Историята на това обособено  място  за деца  не започва днес, нито вчера, нито преди месец. Историята ѝ започва преди много години, когато..

публикувано на 30.05.24 в 17:34

Инициативата "Научи, разкажи заснеми" стартира във Видин

Видинската библиотека "Михалаки Георгиев" беше домакин на съвместна инициатива, която цели да срещне изкуството с климата и екологията. Насочена е към младежи между 13 и 18 години, като Видин е едно от трите населени места в страната, в които се провежда. Срещата с младежите се състоя във видинската библиотека. Откри я  директорът Десислава..

публикувано на 30.05.24 в 15:53

Без фрапиращи нарушения в периода на забраната за риболов

Приключва периодът на забраната за риболов на пролетно- лятно размножаващи се риби. Нарушенията по време на забраната не са фрапиращи, съобщи Ростислав Василев- началник сектор "Рибарство и контрол"- Монтана към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Забраната остава в сила до 15 юни за водни обекти от 500 м до 1500 м надморска..

публикувано на 30.05.24 в 15:38

Студентка по режисура в Чехия засне дебютния си филм във Видинско

Дебютният филм на Анастасия Ангелова, с тудентката по режисура в световноизвестното филмово училище ФАМУ в Прага, Чехия, бе заснет във Видин и Брегово.  Авторката, родена и израснала в Полша, сама избира за снимките България, с която я свързват семейството ѝ и хубавите спомени от летните ваканции, прекарани в страната. Освен това се надява филмът ѝ..

публикувано на 30.05.24 в 13:56