Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да кажеш "Да" насред скалите край Видин

Снимка: личен архив Десислава Орбова

Младоженци решиха да си кажат заветното "да" и избраха нетрадиционно място за своята венчавка- близо до Бог, насред скалите. Десислава Орбова и Иван Еленков ще сключат църковен брак на Алботинския скален манастир в събота. 

Познават се отпреди 15 години, заедно са от 4, а идеята да сключат църковен брак на това мистично място е на Деси. Признава, че решението не е спонтанно. Тя е родом от бреговското село Делейна, което се намира само на 4 километра от манастира. През гората има и пътека, по която бъдещата г-жа Еленкова, е минавала хиляди пъти още от ранна детска възраст. Разказва, че мястото за нея е много специално, но няма обяснение защо.

"Много се притеснявах, не знаех дали изобщо е възможно това нещо да се случи, но се оказа, че е възможно и аз съм много щастлива от това. Гражданският брак ще бъде в Брегово, в Общината. Също от много години не се е случвало такова хубаво нещо там и всички много се вълнуват, защото майка ми е певица в ритуалния хор и казва, че от много години не се е случвало да имат ритуал. Сега се събират, репетират и всичко наново, да си припомнят ритуала и съм сигурна, че ще бъде страхотно и много хубаво".

Деси лесно убеждава бъдещия си съпруг да се венчаят пред Бог на Алботинския манастир, но когато споделя на гостите, те изразяват притеснението си от стълбите, които водят до историческото място. Синоптиците прогнозират дъжд по време на венчавката, но това въобще не притеснява влюбените:

"На всеки, на когото споделяхме нашето намерение, всички се опасяваха от въпросните стълби. "Там горе ли ще се качваме?". Аз не бях сигурна, защото не знаех дали отецът ще се съгласи да се случат горе нещата, но другия вариант беше пред параклиса, което също е добре. Венчавката ще е в събота, в 18 часа. Предвид времето, въпреки че не знаем, казват че ще вали, но каквото-такова. Ще импровизираме, аз не се притеснявам изобщо от времето. Каквото и да е, аз съм щастлива от това, което предстои. Дъжд, сняг, пек, каквото и да е, за мен е все едно. Никога не е имало такова нещо там. Надявам се с божията помощ и благословия всичко да е наред. За мен това място е свято. То е манастир, независимо, че няма хора. Пътуването ще е малко повече от обикновеното, може би няма да е толкова удобно за гостите, но съм сигурна, че ще е запомнящо се и ще е хубава емоция".

Двамата живеят в Испания, но надеждите им са скоро да се върнат в България окончателно. Двойка са от 4 години, сподели Деси. Ще ги венчае отец Перо.

"Ние си идваме всяко лято, но се надявам много скоро да си дойдем окончателно. Обичам си България. Марбея е прекрасно място, но за туризъм. Няма много неща там. Няма я свежестта, няма я зеленината, няма ги приятелите. Нищо не е същото като у дома. От 4 години сме двойка. Иначе се познаваме от много време. Ние спортуваме активно и двамата. Запознахме се преди, може би между 10 и 15 години на реката. Гребем и двамата. Чували ли сте за ТИД, гребната регата? Ами ние сме редовни там. Аз съм минала цялата река от Германия до морето. Не наведнъж разбира се, но там се запознахме - на реката".

Младоженците отправиха и един призив към всички, които обичат да ходят сред природата, да почистват боклуците след тях. 

Радио Видин пожелава на младоженците да се обичат, за сватбата им да се говори дълги години, да бъдат здрави и все така щури и нестандартни. Наздраве!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Глемпинг - отдих със стил

Днес ще ви срещнем с един човек, който отдавна мечтае да направи място за почивка сред природата. Той е родом от Белоградчик и понеже камъкът си тежи на мястото, макар и да живее от години в столицата, неговите мечти винаги са били свързани с родното му местенце. Освен това, градът на скалите, знаем, е прекрасно място за отдих. Димитър Игнатов..

публикувано на 05.07.24 в 17:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП Видин

Венцислав Боянов: Очакваме скоро да знаем размера на пенсията за енергийните помощи

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за зимния сезон въпреки ръста на пенсиите. Това стана ясно след решение за актуализиране на корекционния коефициент, с който се намаляват доходите от пенсии при определяне на правото на целевата помощ. В новия коефициент е отчетено осъвременяването на пенсиите с 11%, съобщиха от..

публикувано на 05.07.24 в 16:56

Физическата активност като средство за превенция на остеопорозата

Упражненията са най-добрият начин да заздравиш костите и мускулите си и да влияеш на процесите на костна регенерация.  Това обясни в "Направление здраве" треньорът Катя Кирчева , която веднъж месечно в своето онлайн студио провежда остеопороза стоп тренировка.  "Натрупването на костна маса продължава до края на 20-те години и за мъжете, и..

публикувано на 05.07.24 в 14:25

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

публикувано на 05.07.24 в 14:02

Професия "сватбен агент"- предизвикателството да превръщаш приказките в реалност

В рубриката "Професия-хоби" ще ви срещнем с дама, която присъства в един от най-важните дни на всеки човек, а именно- в сватбения. Тя е Петя Богомилова-Кънчева от Видин и има сватбена агенция.  Задачата ѝ не е лека. Нейната работа е свързана с планирането и изработване на сватбени декори и въобще създаването на цялостната визия на този важен..

публикувано на 05.07.24 в 14:00

Михаил Александров: За животните- с любов!

Около 4000 млечни крави се отглеждат във фермите във Видинско. 24 са тези с над 100 животни, в 8 са заложили на породата Симентал. Една от тях, тази на Михаил Александров , е във видинското село Рупци.  За първи път Михаил се захваща с отглеждането на крави през 2000 година. Няколко години му трябват, за да осъзнае, че условията за..

публикувано на 05.07.24 в 10:30

Тереза Найденова- за пътя от любовта към природата до учителската професия

Тереза Найденова е млад учител - преподава специални предмети в Лесотехническата професионална гимназия в Берковица. И макар и да изглежда като осмокласничка, тя се справя блестящо като преподавател.  Как любовта към гората и природата може да накара един млад човек да остане в България и да се обърне към учителската професия?  За възпитанието и..

обновено на 05.07.24 в 09:09