Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отпуск по бащинство - възможност или не съвсем

Снимка: Виктория Топалска



Два месеца отпуск могат да ползват бащите и осиновителите за отглеждане на дете до осемгодишна възраст. Това приеха народните представители на второ четене. Отпускът ще може да не се ползва наведнъж и  ако бащата не е вземал отпуск за отглеждане на дете до двегодишна възраст. 

Две деца на възраст под 8 години има и Сашо от Видин. Той е един от бащите, които с радост биха се възползвали от мярката, но желанието му да прекарва време с децата си е съпроводено от притеснение за работното му място.

"Тези полагаеми отпуски за бащите са много полезни, аз лично бих се възползвал от това нещо, но не знам как работодателят ми ще реагира, ако пожелая този отпуск. Моята съпруга отглежда децата предимно. Аз винаги работя в сфери, в които ми е неудобно да взема отпуск, болничен и т.н. Притеснява ме да ида при шефа и да потърся този отпуск, каква ще бъде реакцията и след отпуската какво ще се случи" - признава бащата.

В частния сектор на дневен ред винаги са въпросите, свързани с вземането на отпуск или болничен. Как трябва да постъпи един служител, когато му се отказва такъв и възможно или невъзможно е бащите, работещи в тази сфера да вземат отпуск за отглеждане на дете? По темата разговаряме с адвокат Цветомила Цветкова. Тя работи във всички сфери на гражданското право, в това число и в тази на трудовото право. 

"В частния сектор винаги го е имало това. Съдя и по клиентите, които идват и имат такива оплаквания от рода на "накараха ме да си пусна такава или друга молба" или "молба за неплатен отпуск", които знаем, че не могат реално да ви накарат да пуснете, но реално това се случва по една или друга причина. Законът позволява да ползвате този отпуск и би трябвало да нямате проблем да се върнете на работа, но в крайна сметка, ако работодателят най-официално ви заяви, че ако ползвате този отпуск ще имате проблеми в бъдеще с връщането на работа, е възможно да имате такива. От друга страна законът ги защитава. Това е законоустановен отпуск, след подаване на молба може да го ползвате, реално трудовият договор, за да бъде прекратен от работодателя, трябва да има някое от основанията, които са посочени в закона и в чл. 328... Не е толкова своеволно и от страна на работодателя прекратяването на трудовия договор, но както всичко, така и това си има своите две страни" - коментира адв. Цветкова.

Целта на новите изменения е да уравновеси професионалния и личния живот на родителите и лицата, които полагат грижи за децата си. Доколко обаче това е възможно? Въпросът остава отворен.


Цялата тема може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение за най-малките във Видин

До събота продължава фестивалът "Дунавски вълни " в парк "Владикина Бахча", и в програмата му са заложени различни забавления за малки и големи. Днес имаше улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение, които бяха насочени към по-малката аудитория и определено доставиха радост на децата.  Вики и Лили са от София, но днес бяха в парка..

публикувано на 25.07.24 в 17:09

Бойко Николов, воден спасител във Видин: При инцидент е задължително да сме хладнокръвни

На 25 юли отбелязваме Световния ден за предотвратяване на удавянията. По този повод разговаряме с водния спасител от Видин Бойко Николов . Той има богат опит, както у нас така и в чужбина, в момента е на спасителния пост на един от басейните в града. В района на Видин заради забраната за къпане в река Дунав много хора предпочитат именно тези места за..

публикувано на 25.07.24 в 11:23

В "Музикална зона" на 25 юли 2024 слушаме духови оркестри – 3 част

Отделяме специално внимание на духовите оркестри в Ню Орлиънс. Повечето джаз музиканти в зората на миналото столетие свирят в духови оркестри, като са родени и живеят в Ню Орлиънс. Говорим за приноса на тромпетиста  Луис Армстронг,  пианиста  Джели Рол Мортън,  тромпетиста  Бънк Джонсън,  саксофониста – кларинетист  Сидни Беше,  на най-известния..

публикувано на 25.07.24 в 09:00

Стари народни песни изучават децата в Ослен Криводол

Занимания по пеене с децата на село Ослен Криводол започна Невена Йовчева. Тя е млад човек, не е местна, но живее в селото втора година. Има педагогическо образование, свири на няколко музикални инструмента и обича народните песни. С децата разучават песни от северняшкия край, сред тях има и автентични песни от селото: "Поканиха ме да..

публикувано на 24.07.24 в 15:00

Във видинския участък на Дунав няма регламентирани плажове

Плажовете по Дунав- в разгара на лятото тази тема вълнува хората, които обичат реката и с разрешение или без, в горещите дни търсят прохлада на брега на Дунав.  Едно от тези места е плажът в Ново село , който привлича хора от различни населени места със своите дадености - широка и удобна пажна ивица, чиста вода. Хората обаче изтъкват и..

публикувано на 24.07.24 в 14:28

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

обновено на 24.07.24 в 13:58

Опасностите на планината през лятото

Всеки сезон в планината има своите особености и те трябва да се имат предвид. Подценим ли обстановката, можем да пострадаме. Това каза ръководителят на Планинската спасителна служба в Берковица Сергей Рангелов и припомни, че времето в планина се променя много бързо. Затова туристите трябва да са подготвени с необходимата екипировка и да знаят как..

публикувано на 24.07.24 в 13:02