Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гълъб Донев ще е служебен министър-председател, изборите са на 2 октомври

Гълъб Донев
Снимка: БГНЕС

Президентът насрочи парламентарни избори за 2 октомври 2022 г. и назначи служебно правителство. На основание чл. 99, ал. 5 от Конституцията на Република България Румен Радев подписа указ за разпускане на 2 август 2022 г. на 47-ото Народно събрание, съобщиха от прессекретариата на президента.


Държавният глава насрочва избори за Народно събрание на 2 октомври 2022 г.


С друг свой указ президентът Румен Радев назначава служебно правителство от 2 август 2022 г. Държавният глава ще представи задачите и приоритетите на служебното правителство на церемония в Гербовата зала в президентската институция от 12:00 часа на 2 август.

Състав на служебното правителство:

Гълъб Спасов Донев- служебен министър-председател на Република България;

Лазар Манолов Лазаров - служебен заместник министър-председател по социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика;

Христо Владимиров Алексиев- служебен заместник министър-председател по икономическите политики и служебен министър на транспорта и съобщенията;

Иван Петев Демерджиев- служебен заместник министър-председател по обществения ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи;

Атанас Ангелов Пеканов- служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства;

Росица Атанасова Велкова-Желева- служебен министър на финансите;

Димитър Желязков Стоянов- служебен министър на отбраната;

Асен Георгиев Меджидиев- служебен министър на здравеопазването;

Иван Димитров Шишков- служебен министър на регионалното развитие и благоустройството;

Сашо Георгиев Пенов- служебен министър на образованието и науката;

Николай Милков Милков- служебен министър на външните работи;

Крум Костадинов Зарков- служебен министър на правосъдието;

Велислав Величков Минеков- служебен министър на културата;

Росица Атанасова Карамфилова-Благова- служебен министър на околната среда и водите;

Явор Илиев Гечев- служебен министър на земеделието;

Никола Руменов Стоянов- служебен министър на икономиката и индустрията;

Росен Иванов Христов - служебен министър на енергетиката;

Александър Георгиев Пулев- служебен министър на иновациите и растежа;

Илин Павлинов Димитров- служебен министър на туризма;

Весела Николаева Лечева- служебен министър на младежта и спорта;

Георги Георгиев Тодоров- служебен министър на електронното управление.


Гълъб Донев е роден през 1967 г. в София.

Завършва 35-а Руска езикова гимназия в София. Придобива магистърска степен по "Финанси" в УНСС и по право в Русенския университет "Ангел Кънчев". Специализира "Бизнес и мениджмънт" в УНСС.

От 2005 до 2006 г. е и.д. главен секретар на Министерството на труда и социалната политика. От 2007 до 2009 г. е член на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт. През 2008 г. става председател на Надзорния съвет на Националния институт за помирение и арбитраж.

От 2001 до 2007 г. Гълъб Донев е директор на дирекция "Условия на труд и управление при кризи" в Министерството на труда и социалната политика.

От 2007 до 2009 г. е изпълнителен директор на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда", а през 2009 г. става зам.-председател на Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси".

От 2014 до 2016 г. е заместник-министър на Министерството на труда и социалната политика. Сред длъжностите, които заема след това, са зам.-директор на дирекция "Административно и информационно обслужване" и зам.-директор на дирекция "Вътрешен одит" на Министерството на отбраната.

Заема поста служебен министър на труда и социалната политика в служебното правителство, назначено от президента Румен Радев през януари 2017 г. От май до декември 2021 г. Гълъб Донев е заместник министър-председател по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика в двете служебни правителства, назначени от президента Румен Радев.

Назначен е за секретар по социални политики и здравеопазване на президента на Република България с указ № 120 от 9 май 2017г. Във втория мандат на президента Румен Радев е назначен за секретар по социални политики и здравеопазване с указ № 19 от 22 януари 2022 г. Преназначен е на длъжността секретар по демография и социални политики с указ № 97 от 30 март 2022 г.


Биографиите на министрите може да намерите тук. 



По публикацията работи: Генади Вельов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

„По следите на козлодуйските думи – 2“ е при своите читатели

В Козлодуй ще бъде представен поредният втори брой на литературния сборник „По следите на козлодуйските думи“ на издателство Медия груп – град Враца. Изданието е част от творческата дейност на Литературен клуб „Нашето слово“ в Козлодуй. предпечатната подготовка е дело на Калин Младенов. Творби на 46 автори са включени сборника. Идеята..

публикувано на 29.06.24 в 09:00

Белоградчик празнува

Петровден е денят на Белоградчик. В града се провежда традиционния Белоградчишки панаир, който ще продължи до утре, 30 юни.  В 10:00 ч. ще бъде отслужен тържествен водосвет. След това кметът Боян Минков ще отправи приветствие.  Празничен концерт ще се проведе в местността "Панаирище". В него ще участват  Духов оркестър - Белоградчик, Детска градина..

публикувано на 29.06.24 в 08:45
Светите равноапостоли Петър и Павел

Празнуваме Петровден

На 29 юни Православната църква почита паметта на светите първовърховни апостоли Петър и Павел . Този празник е установен на двамата апостоли, защото имало време, когато апостолите са се препирали кой е по- велик Петър или Павел, кой на кого е ученик. За да няма такива смутове има един ден, в който се почитат двамата апостоли, каза за Радио ВИДИН..

публикувано на 29.06.24 в 08:35

Снимката на 28 юни 2024 година

Обещание : До края на годината участъкът между Мездра и Ботевград ще е завършен.  До края на годината пътният участък между Мездра и Ботевград, част от скоростния път Видин - Ботевград, ще бъде завършен, увери от парламентарната трибуна министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова.  Президентът Румен Радев ще..

публикувано на 28.06.24 в 18:05

СУ "Иван Вазов" - Мездра спечели тазгодишното издание на Патриотичните игри в област Враца

Отборът на СУ „Иван Вазов“ - Мездра стана победител в шестото издание на Патриотичните игри в област Враца . Домакин на атрактивното състезание тази година беше Археологически комплекс „Калето“ в гр. Мездра. Родолюбивата инициатива е част от Програмата за патриотично възпитание в област Враца, която се реализира ежегодно от 2012 г. насам под..

публикувано на 28.06.24 в 16:35

Тежка катастрофа край Монтана взе две жертви

Тежка катастрофа край Монтана отне живота на двама души. Други трима са пострадали. Пътният инцидент е станал вчера, 27 юни, към 17:30 часа на пътя за Чипровци, в района на разклона за "Балова шума" . Лек автомобил, управляван от 50-годишен жител на село Георги Дамяново, движещ се в посока от Монтана за Превала, навлиза в насрещната лента и се..

публикувано на 28.06.24 в 16:09

Възстановено е движението по околовръстния път на Видин

Възстановено е движението по път I-1 на околовръстния път на гр. Видин в участъка от разклона за Новоселци до разклона за Слана бара, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". То беше ограничено заради пътен инцидент. 

публикувано на 28.06.24 в 16:01