Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 3 август 2022 година

Снимка: Радио Видин

Драстично повишение в цените на твърдите горива се наблюдава в разгара на лятото във Видин. По думите на Димчо Костадинов, директор на най-големия дистрибутор на твърди горива за Северозападна България, предстои много тежък отоплителен сезон за видинчани.


Изплащането на пенсиите този месец ще започне от 8 август - понеделник и ще приключи на 22 август - понеделник, информират от НОИ. От там уточняват и че в същия ден ще бъдат извършени и преводите на сумите за августовските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път. От началото на този месец е в ход и последното плащане на еднократната добавка от 75 лева. През август на нея имат право пенсионерите, които отговарят на изискванията за завършен ваксинационен курс през юни тази година. 


Омбудсманът Диана Ковачева настоява да бъдат анулирани всички наложени компенсаторни такси на 31 юли тази година, когато възникна технически проблем при закупуването на винетки от сайта на Агенция "Пътна инфраструктура". В неделя сайтът не работеше от 8:55 ч. до 13:41 ч., а агенцията са уверили, че в този часови диапазон няма да глобяват шофьорите, пътуващи без е-винетка по републиканската пътна мрежа. Според Диана Ковачева е справедливо да няма наложени глоби за целия ден - 31 юли, тъй като хората, които са тръгнали на път и не са могли да платят пътната такса, не по тяхна вина, не се имали възможност да направят това и след отстраняване на техническия проблем. 

До 12 август трябва да стане ясно дали Комисията за енергийно и водно регулиране ще одобри поисканото от "Булгаргаз" увеличение в цената на природния газ с близо 60%. На 9 август КЕВР ще заседава по цената на газа за месеца, но отсега е ясно, че голяма възможност за въздействие надолу от поисканите близо 300 мегаватчас няма, посочи възстановеният председател на регулатора Иван Иванов. Той съобщи още, че новите цени на електро и топлинната енергия, утвърдени на 1 юли, ще се запазят до края на годината. 

Удължават предоставянето на топъл обяд във Видин. Нуждаещите се лица ще могат да ползват услугата, която се предоставя по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане, операция "3.1 - Топъл обяд в условията на пандемията от COVID-19“, до 9.09.2022 г., съобщиха от пресцентъра на Община Видин. 


Бежанци от Украйна започнаха работа в Северозападна България, съобщиха от Регионалната служба по заетостта в Монтана. Наети са по проект „Солидарност”. 13 бежанци ог Украйна имат регистрирация в бюрата по труда в областите Монтана, Видин и Враца, съобщи Светла Узунова, директор на Регионална служба по заетост Монтана.


Кметът на Община Видин Цветан Ценков връчи трудовите договори на младежите, одобрени по модула "Платен стаж" в рамките на Младежката програма. Тя се реализира от Община Видин и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни за втора поредна година. 


Община Берковица ще получи финансиране от 4 милиона 81 хиляди лева от Министерството на регионалното развитие и благоустройството за Рехабилитация на общински път в гр. Берковица. Средствата ще бъдат изразходвани за подобряване на пътната инфраструктура, енергийната ефективност, приветливата градска среда, културните и туристическите обекти. 

86 са новите случаи на COVID-19 в Северозапада. Новите случаи на COVID-19 в област Видин за последните 24 часа са 14, в област Враца са регистрирани 38, за област Монтана новозаразени са 34 души.


Тази вечер, от 20:00 ч., ще бъде извършена поредна имагоцидна обработка с топъл аерозол срещу комари, съобщиха от Община Видин. Това се прави в съответствие с предварително изготвен и съгласуван между двете страни график, уточняват от общинската администрация.


В художествената галерията "Иван Фунев" към Регионалния исторически музей във Враца ще бъде открита изложба-живопис по повод 90 години от рождението на видния врачански художник Людмил Младенов-Цвекето. Експозицията ще бъде открита в четвъртък, 4 август, от 17 часа.


В понеделник, 15 август, от 9:00 часа, Черепишкият манастир ще отбележи храмовия си празник "Успение на Света Богородица". Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий и архимандрит Йоаникий Киров, игумен на манастира, ще отслужат Тържествена света литургия и водосвет за здраве пред стотиците миряни, които се стичат в манастира всяка година на този ден. По традиция ще бъде раздаден курбан.


По традиция на 19 август- Ден на Община Кула, Общинският съвет ще награди съгласно Правилника определящ реда за присъждане на отличия на Община Кула граждани с изявени заслуги за развитието на местната общност. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Рекордни приходи от местни налози през юли отчита Община Монтана

За рекордни приходи от данъци през юли съобщават от Община Монтана . Почти 1 милион лева са влезли в хазната. Общо 960 000 лева от имуществени данъци и такса смет са събрани само през минали месец в община Монтана, съобщи кметът Златко Живков : "450 000 лв. беше миналата година през юли събираемостта на имуществени данъци и такса смет, а през този..

публикувано на 14.08.24 в 12:00

Полицията разследва сигнал за отвличане на млада жена от Вършец

Служители на полицията във Вършец изясняват случай на отвличане на 28-годишна жена от курортния град, съобщават от Областната дирекция на МВР в Монтана. Сигналът за покушението е подаден вчера, 13 август, в 23:30 часа от майката и бащата на потърпевшата. Те заявили, че тя е пътувала с лек автомобил към град Враца, заедно с брат си и сестра си, на 23..

публикувано на 14.08.24 в 11:27

Автомобил и трактор се удариха край Брегово

Лек автомобил и трактор са катастрофирали по пътя Видин-Брегово . Инцидентът е станал вчера, 13 август, около 09:00 часа.  Колата, шофирана от 52-годишен жител на с. Майор Узуново, движейки се в посока областния град при излизане от десен завой се блъснал в извършващ ляв завой към полски път трактор, управляван от 32-годишен бреговчанин...

публикувано на 14.08.24 в 10:50

Пътуващ театър ще изнесе представление в Мездра

Театралната постановка „Исмаел в Париж“ на Пътуващ театър „Бабел“ от гр. Курбьовоа̀, предградие на френската столица Париж, ще бъде представена в Мездра , съобщиха от Общината. Представлението разказва историята на млад тийнейджър с вечно бързащи родители, който открива случайно, че неговите баба и дядо са били парижки кабаретни артисти...

публикувано на 14.08.24 в 10:00

Посланикът на Нидерландия посети Враца

Посланикът на Кралство Нидерландия – Негово Превъзходителство Симон ван дер Бург проведе няколко срещи във Враца , на които представи желанието на своята страна да сътрудничи на България в подобряване на съвместните връзки и развиване на по-добри отношения между двете европейски държави. Високият гост пристигна във Враца по покана на..

публикувано на 14.08.24 в 09:50

Три жени, обвинени за побой във Враца, остават в ареста

Оставиха в ареста трите жени, обвинени за побой над млада жена във Враца, вследствие на което далакът ѝ бе отстранен. Определението на врачанския Окръжен съд е окончателно и не подлежи на протест или обжалване, напомниха от Съдебната палата. Троен състав на Окръжен съд – Враца потвърди определението на колегите си от Районния съд в града, с..

публикувано на 14.08.24 в 09:00

Започва панаирът в Кула

Утре вечер в Кула ще бъде открито 107-ото издание на традиционния панаир. Той ще продължи до 20 август, а за гостите са предвидени концерти на популярни български  изпълнители , лятно кино, изложби и спортни турнири. Панаирът започва  с концерт на група "Хоризонт", а п рограмата включва: 15.08.2024 г. (Четвъртък)  21.00 часа –..

публикувано на 14.08.24 в 08:45