Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Да бъдем изпълнители на Словото

Снимка: www.pravoslavie.bg

Намираме се в Осма неделя след Петдесетница, в която си припомняме чудното нахранване на пет хиляди души от Господ Иисус Христос с пет хляба и две риби.

"И, след като заповяда народу да насяда на тревата, взе петте хляба и двете риби, погледна към небето, благослови и, като разчупи, даде хлябовете на учениците, а учениците - на народа. И ядоха всички и се наситиха." (Мат. 14:19-20)


Братя и сестри,

големи тълпи от народ вървят след Спасителя, жадни за Неговото спасително слово. Увлечени от спасителните слова, изречени от Господа се озовават на далечни и пустинни места, забравяйки понякога за прехрана и подслон. За един такъв случай ни разказва евангелското четиво за тази неделя. 

Господ Иисус Христос наситил с пет хляба и две риби близо пет хиляди души, без жените и децата. Всички те били прехласнати да слушат думите на Спасителя за нов свят, свят на доброто и любовта, свят в който няма омраза и грях. Били погълнати от думите за небесното царство и за вечния живот, които предлагал Господ. Така били увлечени, че забравили да ядат, увлечени от небесното забравили за земното.

В богослужебния живот на Светата Църква има специално последование, наречено петохлебие, в него ние си спомняме за това събитие, за това чудо. В това последование църковните певци пеят един стих, който говори много: "Богатите обедняха и търпят глад, а ония който дирят от Господа, не са лишени от никое благо." Истинското богатство е Самият Христос, Който даром дава на всички, които Му просят милост и изцеление.

Братя и сестри, 

Св. Църква винаги ни призовава към спасение, правила го е и ще го прави. От нас зависи дали ще достигнем спасението и дали ще получим обещаната награда. Нека, можем ли, винаги да пристъпваме към това съкровище на спасението, което ще ни помогне да живеем един живот по Бога, живот облагодатен. Нека преди Светото Причастие винаги да изследваме съвестта си, чрез тайнството изповед и така помирени с Църквата и враговете, да се сподобим с Пречистите дарове. Нека бъдем изпълнители на словото, а не само слушатели, мамещи сами себе си, така винаги да изпълняваме закона Христов. Амин.

В рубриката "Съвременна Библия" –за шест месеца печалбата на българските банки само от такси и комисионни достигна 840 млн. лева. Растежът е главоломен, но не може да се сравни с печалбата на "Бритиш петролиум". Мениджърите на британския гигант спечелиха 8,5 млрд. долара само за три месеца. Чудесни новини! Тези успокояващи вести ме накараха да размисля какво означава думата "печалба"? Може би това размишление ще помогне да видите този термин в нова светлина.

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.


Вижте още

Ограда за строеж блокира достъп до гаражи във Видин

Хората от блок 21 в жилищен комплекс "Бонония" във Видин недоволстват срещу ограждение за бъдещ строеж в съседство. Казват, че блокира достъпа до гаражите им, пречи и на придвижването, тъй като теренът до сега е ползван като улица. "В момента достъпът до гаражите е прекъснат, поради появяването на частен парцел пред гаража, да сме точни -..

публикувано на 23.03.23 в 17:18

"Зеленото е новото черно" събира доброволци с мисъл за природата

 „Green is the new black“ ("Зеленото е новото черно" - от англ.) – под това мото ученици от клуба по речи и дебати на английски език на ГПЧЕ „Йордан Радичков“ във Видин планират разнообразни екологични прояви. Почистване на Крайдунавския парк, базар-изложба, дискусия за екологията с гост лектори, излъчване на анимационния филм „The Croods“ –..

публикувано на 23.03.23 в 16:30

Млад творец представя книга с благотворителна кауза в Монтана

Младата писателка Дебора Йорданова представя днес своята първа книга в монтанската библиотека . Средствата от сборника с разкази "Закъснял подарък" ще бъдат дарени за лечението на момиче с аутизъм. Дебора е родена в Лом, завършила е курс по творческо писане в Академия "Заешка дупка". Казва, че от малка обича да пише, а в дебютната ѝ книга има..

публикувано на 23.03.23 в 13:00

Веско Ешкенази ще изнесе концерт във Видин

Световноизвестният български цигулар Веско Ешкенази ще представи музикалното събитие „В света на музиката“ тази вечер във Видин . Началото е от 18 часа, в Драматичния театър. В програмата на концерта са включени произведения както от класическата оркестрова палитра, така и заглавия от популярната музика в аранжимент за симфоничен оркестър и..

обновено на 23.03.23 в 11:12

В "Музикална зона" на 23 март 2023 слушаме известни арии, хорове и увертюри

Тя се радва на вниманието на много почитатели. В нея има драматургия, разнообразие от настроения, актьорска игра, костюми, арии, дуети, инструментални интермедии. Диригентът задава посоката, а певците и оркестърът следват неговата линия. Обстановката е понякога помпозна, но винаги – повече от прекрасна! Потопете се във вълшебството на операта с..

публикувано на 23.03.23 в 09:00

Документален филм разкрива живота в село Превала

Документален филм разказва за хората на село Превала , община Чипровци. „Превал“ е създаден от проф. Михаил Мелтев – режисьор на игрални и документални филми, сценарист, бивш изпълнителен директор на Българската национална телевизия и председател на Съюза на българските филмови дейци, автор на няколко книги и множество публикации, опита си..

публикувано на 23.03.23 в 11:00

Видинските "Северняци" празнуват с концерт

Фолклорна студия "Северняци"  ще отпразнува своята 11-годишнина с  концерт-спектакъл "Празник край реката"  във  Видин .  Формацията е създадена от няколко ентусиасти, спомня си  х удожественият ръководител Ерик Петров :  "Точно преди 11 години се събрахме няколко ентусиасти - мои танцьори, танцьори, с които аз съм танцувал и решихме да..

публикувано на 22.03.23 в 17:05