Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Грешните решения могат да доведат до трета национална катастрофа

Любен Добрев: Парламентът е отражение на реалността

Националната ни доктрина е да обслужваме чуждите интереси

Снимка: Радио ВИДИН


47-мото Народно събрание остава завинаги в историята след като в понеделник президентът Румен Радев го разпусна с указ, а след това назначи служебен кабинет и дата за избори. Над седем месеца продължи животът на парламента, изразяващ се в 84 закона, 122 решения и 141 часа за контролна функция. Оправдаха ли се очакванията на населението за подобряване на живота? Доколко е възможно временното правителство да овладее растящите кризи? 

Потърсихме за коментар политическия анализатор от Видин Любен Добрев.

Радио ВИДИН: 47-мото НС и правителството на Четворната коалиция остават в историята. Оправдаха ли се очакванията за подобряване на живота? Имаше ли наченки на изчегърването на модела, наложен от Бойко Борисов?

"Безкрайно много се преекспонират някои неща. Дали се оправдаха да живеем по-добре? Да, разбира се, оправдаха се. Живеем безкрайно добре: двуцифрена инфлация, скъп ток, скъпо отопление, хранителните продукти постоянно растат, покупателната способност на населението постоянно пада, явно живеем по-добре, ако слушаме телевизията. Просто не можем да го разберем, защото не сме учили достатъчно. Това, което стана, беше логичен завършек както на управлението на коалицията... въпросът не беше дали, а кога. Това е естественият изход на нещата. Самият факт, че създавайки една политически и идеологически погледнато тотално безпринципна коалиция, завоалирана зад идеята за националния интерес... извинявайте, но България няма национална доктрина. Как определяме кое е националният ни интерес? Нормален завършек. Лошото е, че служебните правителства - дори експертни, дори да решават проблеми, са с вързани ръце, тъй като работят в условията на приети закони и утвърден бюджет. Не могат да приемат закон, бюджет. Това не е идеалният вариант, но на този етап е по-добрият".

Радио ВИДИН: Според мен на българската политическа сцена няма идеология. Най-малкото можем да вземем за пример съюзът между десницата и левицата.

"Ние вече сме коментирали, струва ми се преди повече от година, тогава казах, че този модел, който беше либерален за света, който някъде през 80те години започна да се разпада, просто не е актуален. Това отдавна си е отишло от историческата сцена. Много от политическите формации, дори на Запад, вече не са тези класически леви и десни партии, които бяха през XIX и XX век. В България тези формирования, регистрирани като политическа партия, реално не са такива. Една партия отразява и защитава идеите на определена група хора. Това тук са политически проекти, затова гърмят като стари бушони".

Радио ВИДИН: Управляващата доскоро коалиция е категорична, че падна жертва в борбата с мафията. Аз не отричам задкулисието, олигархичните кръгове, наследството на ДС, напротив. Обаче властта допусна адски много грешки. Забавихме се да овладеем инфлацията.

"Ако слушаш управляващите, те са направили велики неща. Ако тръгна да ги коментирам, ще изнервя себе си и слушателите. Изначално тази коалиция тази първо плюеше по Тройната коалиция затова как беше разпределила министерствата, а тук също си ги парцелираха. Можеш ли ти да управляваш еди-колко си месеца, но да нямаш програма? Всяка партия си беше гушнала по някое друго министерство и си правеше каквото искаше. Министър-председателят реши, че може да действа точно като Борисов, нали, "аз казах", въпреки че е изключително некомпетентен. Не може така, така не се прави политика. Политиката е изкуството на компромиса. Ние обаче виждаме само "аз съм казал", "аз взимам решение, а после вие ще ми го гласувате". Това после се прехвърля на "целият свят е в криза". Тази криза до голяма степен ние си я мултиплицирахме и умножихме тук благодарение на редица безумни ходове от страна на правителството. Разбира се, опозицията с удоволствие подкрепяше това и подбутваше властта към пропастта. Сещам се за онзи виц, че по времето на социализма ние бяхме на края на пропастта, а сега направихме една крачка напред".

Радио ВИДИН: Аз стигам до заключение, че като цяло ние нямаме политическа класа. Хората, които попадат в Парламента, ние наблюдаваме едно циркаджийско поведение. Сякаш никой не отива там, за да свърши държавническа работа.

"Няма и как да излезе такава. Парламентът, с риск да засегна много хора, е отражение на реалността. Тези хора ние там сме ги изпратили. Не са узурпирали, не са си направили сами списък за НС. Разни такива политически проектчета, които изведнъж получават прилично финансиране и успяват законово да влязат във властта, затова попадат случайни хора. Идеята е да си послушен, не компетентен".

Радио ВИДИН: Да, но стигаме и до липсата на качественото образование.

"То оттука идва. Това, което ни съсипа след демокрацията, са здравеопазването и образованието. Ние като държава не знам защо винаги правим едни и същи грешки, по няколко пъти настъпваме мотиката. В момента не само че сме я настъпили, ама втори път я настъпваме. Нищо добро не ни чака. Идва много тежка зима. Дано успеем да се хванем за зелено".

Радио ВИДИН: Ако приемем, че трябва да скъсаме с миналото, да се противопоставим на руското влияние, което е проникнало по институциите, което е овладяло държавата, все пак от доставките за газ ли трябваше да започнем? Приятелството е едно, сиренето си е с цена.

"Донякъде няма да се съглася с теб. В младото поколение - това, което е под 35 години, я няма тази носталгична нотка, която се среща в по-възрастното поколение. Това, че руската федерация е пропила всички институции - просто не е вярно. Въпросът е следният: ние понеже сме безкрайно малки и много независими, понеже нищо не зависи от нас, просто бяхме хвърлени на кучетата. Според мен ние бяхме опитното поле, където се провери Федерацията как ще реагира на някои действия на САЩ. Извинявай, ама Европа е на същото дередже като нас. Там също няма силни политици и политики. Там има аморфно потребителско общество, което е изгубило и силата да се съпротивлява. Ние представляваме интерес дотолкова, доколкото имаме атрактивна територия. Какво значи диверсификацията на газа? Ако сме били 100 % зависими от Русия, отиваме да бъдем 100 % зависими от втечнения газ на САЩ. Това ли е? Аз не я разбирам. Дано да е така обаче. Ще чакаме корабите".

Радио ВИДИН: Днес излезе информация, че ние купуваме същата руска газ, но доста по-скъпо.

"Естествено. Това беше идеята".

Радио ВИДИН: Това е абсурдно.

"Не, просто е реално".

Радио ВИДИН: Цялото послание, че мафията пречи на държавата, с което се оправдават всички политици... Смяташ ли обаче, че това е удобното оправдание, за да не се свърши работа?

"То е най-удобното. Какво значи мафия? Мафия е, когато си във властта. Пенсионерите могат ли да са мафия?"

Радио ВИДИН: От тях зависи голям процент от вота. Ако не им се вдигнат пенсиите, не се знае как ще реагират.

"А като ги вдигнаха, какво?"

Радио ВИДИН: Предполага се, че ще гласуват за тези, които са ги вдигнали.

"Как? Нали като влезеш в магазина виждаш всичко... Тече заблуда, наслагва се масово върху населението. Ние получаваме едностранна информация. Вижте отчетите на правителството. "Ние повишихме износа на икономиката"... да, ама с огромен външнотърговски дефицит. Това е изтичане на национален капитал. "България има най-евтин бензин, в България газа е най-евтин"... Няма такова понятие. Нека да сметнем така - колко бензин мога да си купя с една надница, колко процента от моите доходи отиват за отопление и колко за храна, тогава да се направи класация и ще се намираме след 246 място".

Радио ВИДИН: Продължаваме да търсим месията. Всеки път. В България партиите са лидерски - с лице отпред, което със своята визия, даже може би буквално, привлича вот. Преди година такъв беше случаят с Кирил Петков. Преди това с Борисов.

"Преди това с Царя".

Радио ВИДИН: Как можем като общество да развием политическата си култура тогава?

"Трудно. Поради простата причина, че нямаш образование, тези неща са скъсани още от системата на образованието. Не визирам само висшето, а и средното. Летейки от проект на проект... вижте, че има хора, сменили по 30 партии. Кой дава парата - той поръчва музиката. Изключително трудно. Просто трябва хората да започнат да разсъждават от гледна точка на това "какво ще получа аз, ако гласувам за еди-кой си", без да се гледа кой колко е красив. Бившият вече министър-председател каза нещо, когато предаваше властта. Беше единственото, което ми хареса: той каза "не гласувайте за такива политици", явно визирайки себе си. Ако хората послушат г-н Петков и гласуват, избирайки собствения си начин на живот и собственото си оцеляване, може би ще има нещо по-различно. Скоро обаче не го очаквам".

Радио ВИДИН: Нормално е да отидем на избори, не драматично. 

"Коментирали сме го вече. Изборите са безкрайно демократичен процес. Има държави, в които пернаментно има избори. В момента само ние ли сме в такава ситуация? Не. Още европейски държави ще изпаднат в такава ситуация тепърва. Драматично е за тези, на които им се дърпа паничката. Ако трябва един, два, три, пет пъти, ще отидем на избори, докато най-накрая нацелим месията".

Радио ВИДИН: На 2 октомври предстои гражданите да дадат своята оценка за 47-мото НС, което беше слабо. ГЕРБ ли ще спечелят? Промяната? Възраждане?

"Трудно е да се прогнозира към момента. Нещата както казваше баба ми - вместо да се влошават, стават безнадежни. Много зависи от предизборната кампания., която ще се проведе. Тръгнат ли пак с разделителните линии, с "аз с тоя и оня не", пак някакви анти, разделението на русофили и русофоби... трябва да започнем да мислим за собствената си държава, за собствения си народ, за собствения си интерес - ако не го направим, така ще си останат нещата. Ние сме толкова независими, че нищо независи от нас, нали си го казахме отдеве... Всичко си зависи от нас".

Радио ВИДИН: Аз именно в такава почти безнадеждна ситуация се чудя няма ли да видим зрялост, поведение на държавници.

"Не сме си ги отгледали още. В политиката и дипломацията такива кадри се градят с години. С поколения даже. Не можеш просто да вървиш по улицата така, както Борисов си намираше по кръстовищата министри. Хоп, намерих един гениален човек, който ще ни извади от кашата".

Радио ВИДИН: ГЕРБ обаче изглежда си остават водещата сила.

"Държат се изключително стабилно, противно на здравата логика. Всички тези напъни за чегъртане сякаш консолидираха партията. Бяха в услуга на ГЕРБ тези призиви, а в крайна сметка - нищо и не изчегъртаха".

Радио ВИДИН: Тези гръмки заявки, когато се появи нов политически играч, за ревизиране, за...

"На хората това много им дразни ухото: че всички ще бъдат вкарани в затвора, ще им вземем имуществото. Ние имаме цял орган, който се занимава с тези въпроси, то ние си имаме един единствен период - след войната, по времето на Земеделците (БЗНС, след Първата световна война), когато е вкаран закон и част от забогателите по време на войната отиват в затвора. Всичко друго са просто политически заявки без реално изпълнение".

Радио ВИДИН: Виждам доста хора, които таят надежди към служебното правителство. То обаче няма особено много прерогативи. Струва ми се, че президентът заложи на по-различен кабинет, доверявайки се на най-близките си съратници, за да не изпусне ситуацията.

"Ситуацията в момента е различна. Доста по-различна".

Радио ВИДИН: Все пак е видно, че има вражда между Радев и партиите.

"Понеже не играе по тяхната свирка, те го приеха като личен враг. По-натам не знам какво ще бъде, но президентът води в резултата към момента".

Радио ВИДИН: Пак се връщам към изборите. Трудно е да се правят прогнози, но освен че до някаква степен Продължаваме промяната разочароваха, те нямат и изградени структури по места. София не е България.

"Аз даже не знам дали успяха да се регистрират като политическа партия. Към този проект, към който изначално аз не изпитвах симпатия, те нямат коалиционна политика и култура. Първо предадоха партиите, които ги регистрираха да влязат в Парламента, след това се държаха достатъчно надменно с коалиционните си партньори. Ако разчитат само на харизмата си, нищо добро не ги очаква".

Радио ВИДИН: Може ли да се повтори Виденовата зима?

"Чак така едва ли. Обаче ще бъде доста тежка зимата. Ще има още по-драстично обедняване на голяма част, даже тези, които в момента живеят със средни доходи, те също ще се сринат".

Радио ВИДИН: Имаме ли политици, които наистина искат промяната? 

"Такива хора има, но системата така е направена, че да не могат да стигнат дотам. Обикновено колкото по-некомпетентен си, толкова по-краслив си. Както знаем - красливите винаги печелят. Не знаещите".

Радио ВИДИН: Ние сме в перманентна политическа криза вече няколко години.

"Не са няколко, а трийсетина".

Радио ВИДИН: Къде се обърка преходът, който започна доста ентусиазирано?

"Той тръгна доста ентусиазирано, но още отначало тръгна по грешна стъпка, с фалстарт. Ние, за разлика от други държави, нямахме изградена собствена вътрешна опозиция, нямахме дисиденти. Ако се върнем към началото на демократичните промени с т.нар Кръгла маса - СДС си е рожба на комунистическата партия. Ти си достатъчно млад и не помниш, но на първите заседания на Кръглата маса зад Луканов беше другарят Костов, а на следващото заседание беше от другата страна на масата. След това благодарение на евроатлантиците, западните ценности и т.н, всичко върви наопаки".

Радио ВИДИН: Да, тя нашата Десница си е рожба на класическата Левица. Още по-парадоксално, понякога не се обръща внимание, но част от най-големите грехове са именно на Десницата, която винаги правеше компромиси с всичко и всички.

"Това са грешки на развитието".

Радио ВИДИН: Криворазбраната цивилизация.

"Нещо такова. В този глобализиращ се свят е трудно да очакваме промяна. Даже далеч преди демократичните промени, нека се върнем след Освобождението. Тогава старите и младите, либералите и консерваторите, започват да обсъждат на едно заседание данъците, които се плащат. Либералите казват "как ще плащаме, ние затова ли се борихме?". Така тръгват всички грешки. От тогава до сега ние на практика нямаме правилна външна политика. Големите две национални катастрофи са поради погрешна преценка на външната политика. Дано днешните решения не доведат до трета национална катастрофа".


Вижте още

ИПБ: Институциите са абдикирали от пътната безопасност

Най-голямата заплаха за живота и здравето на българските граждани от началото на тази година е пътнотранспортният травматизъм , посочва анализ на Института за пътна безопасност .  Според данните през първите 7 месеца в резултат на катастрофи са загинали 288 души , което прави средно 1,4 починали на ден . Тежко ранените са 4472 души , което..

публикувано на 11.08.22 в 10:10

Красимир Георгиев, АКАБ: "Пътна полиция" трябва да се разпусне и реформира по нов модел

За политическа и експертна неспособност за противопоставяне на рисковете и заплахите от настъпването на тежки пътнотранспортни произшествия предупреждават експертите. Политическите противопоставяния в държавната администрация са превърнали безопасността на движението в досадно служебно задължение, посочват в свое становище от Института за пътна..

публикувано на 11.08.22 в 10:10

Застрашена ли е дейността на строителните фирми?

Над 1000 строителни фирми се очаква да спрат дейността си до края на годината- това каза за БНР Валентин Николов, изпълнителен директор на Камарата на строителите в България. Той посочи, че общият обем на строителната продукция за четвъртото тримесечие на миналата година и за първото тримесечие на тази година, отнесен към съответния предишен..

публикувано на 10.08.22 в 11:13

Повече българска история, упражнения и обяснения в клас искат родители и ученици

Много висок стил на изказа в учебниците, материал, който не е съобразен с възрастта на децата, необходимост от повече примери и обяснения, вместо твърде много информация, както и необходимост от повече време за упражнения. Това са основните проблеми, които изпъкват в отговорите на родители и деца във връзка с учебния материал. Като най-труден предмет..

публикувано на 09.08.22 в 13:53

Проф. Венелин Терзиев: Има ли стратегия българското образование?

"В последните месеци у нас очевидно се натрупват и ескалират последователно проблемни теми във всяка една област – образование, икономика, култура. Неслучайно поставяме образованието на първо място – защото всъщност именно образованието се явява фундамент не само за личностното развитие. То е фундаментът, върху който се гради и развива всяка..

публикувано на 09.08.22 в 11:23

Връща ли се интересът към учителската професия?

Да си учител днес е предизвикателство и същевременно огромна отговорност. Учителите учат всеки ден, за да предадат най- доброто на своите ученици. Те трябва да следят постоянно излизащите нови технологии, за да могат да ги прилагат в обучението. След увеличенията на заплатите в сферата на образованието през последните години и сътресенията на пазара..

публикувано на 08.08.22 в 12:17

Търнава - едно живо село

Гостуваме на село Търнава, най-голямото село в община Бяла Слатина - с красив и озеленен център, с възстановена църква,  с художествена сцена на открито.  Предполага се, че селото е основано от славяните още през 7 век. Името му е славянско, произлязло от думите "трън" и "тръни".  В Търнава живеят над 1800 души. Има училище, детска градина, деца,..

публикувано на 05.08.22 в 13:30