Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С 24 милиона реконструират пътна и ВиК инфраструктура във Видин и региона

Снимка: Радио ВИДИН







С почти 24 милиона лева ще бъдат реновирани пътища, улици и ВиК в шест видински общини. 

Средствата се отпускат от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

7 милиона ще бъдат инвестирани за преобразяването на централната пътна артерия на Видин - булевард "Панония", уточни кметът Цветан Ценков

"Планирали сме рехабилитация, включително с тротоарите, с осветлението и зелените площи, разделителната зелена ивица, за да я превърнем в един модерен булевард. Другото, което сме планирали, но на този етап не получихме финансиране, са входовете на града откъм Новоселци с четири ленти, с разделителни ивици, и откъм Видахим. Там кандидатствахме, надявам се до края на мандата  да получим пари. Инфраструктурата на града ни, поне в централна градска зона, включително и по старата Георги Димитров, която излиза на "Панония", сега ще ги проектираме, за да бъдат готови и да искаме пари. Искаме градът ни да се превърне в хубаво място за живеене и както аз обичам да дразня някои лоши хора - да се превърне наистина в перлата на Дунава. Проектът е готов. Имайте предвид, че и при министър Караджов, и при предишното, и при сегашното правителство, без проекти няма как да се случват нещата. В момента съм натоварил част от екипа на Общината да работи по темата Централна градска зона, включително и този порутен малък площад пред хотел "Ровно", до блок "Съединение". Всичко, което е нужно, ще проектираме. И около Шаранпоя, и около Бонония. Сега вървят поръчките и за избор на екипи, които започват да работят по ж.к "Бенковски". Надявам се до края на мандата да покажем на нашите съграждани, че може и по друг начин да се управлява нашият град".

Градоначалникът се обърна и с призив към гражданите за намаляване на вандалските прояви.

889 330 лева ще струва реконструкцията на част от вътрешната водопроводна мрежа в Белоградчик

"Имаме така дълготройна политика в тази област, тъй като не могат да се сменят и ремонтират улици при положение, че над 60-70 години е водопроводната мрежа. Искаме да намалеят авариите, за да намалеят разходите за вода и загубите. Там, където най-често аварира по кварталите водопровода, там тръгваме да търсим финансиране, да използваме средствата, които ни дават от Европейския съюз, след това сме планували след като сменил водопровода - и нова пътна настилка, нови улици и тротоари. Вече се вижда, че половината град е коренно променен. Намаляваме загубите на вода, това вече не е толкова тежък проблем, а вече няма и аварии, които да оставят населението без вода. Въпросът е да се искат средства правилно, с обосновани проекти, а след това нещата се случват. От миналото правителство получихме близо 500 000 лева с постановление за асфалтиране на улици в Рабиша и Стакевци. Използваме всякаква възможност. Такава е политиката ни, 10 години я следваме, в града хората забравиха какво значи авария. Преди това аварии имаше всеки ден буквално. Подменяме регулярно и водопроводи по селата - там, където има проблеми, в Стакевци вече сменихме в почти цялото село. Предстои и половината водопровод в Дъбравка", каза кметът Борис Николов.

Община Ружинци ще разполага с 4 483 640 лева за рехабилитация на път VID 2161 /I-1, Ружинци- Белотинци/- Черно поле- Буковец.

"Възстановяването на проходимостта до този път е дългогодишна сага. Вече 7 години откакто съм кмет, този път е все така в окаяно състояние, а е бил и преди такъв. Всяка следваща година ставаше все по-зле. През 2016 година имахме възможност по ОП за селските райони да кандидатстваме с проекти, първият проект беше именно за ремонтирането на този общински път, който свързва Черно поле с Е-79 и оттам достъпът на хората от селото към общинския център. Направихме проект, добре подготвен, с широчина около 6 метра габарит, с изграждането на канавки и съоръжения, които бяха необходими, за да оцелее пътят, но тогава получихме отказ от фонд Земеделие. Причината беше, така я аргументираха, че "че свързаността на селото с населеното място, което е най-близко до тях, касае малък брой жители". Тук е парадоксът, че те броят съседното село Плешивец, което не е съседно, но е с много малък брой жители. Намира се през пътя Е-79. По-близко е от Ружинци, но хората искат до Ружинци. В Плешивец няма какво да търсят, там няма лекари, няма зъболекар, няма кмет и общинска администрация, няма полиция. Всички услуги са в общинския център Ружинци. Започна главоблъсканица откъде да намерим толкова много пари - около 5 милиона, нужни за за тези 7 километра. Подадох писмо до МС с искането за отпускане на част от парите. Надявах се, че с около половин милион лева ще успея да закърпя дупките, особено по-големите. Имаше 40 сантиметра пропадане на пътя, тези коловози не можеше от тях лек автомобил да мине. С 500 хиляди лева от постановление успяхме да закърпихме голяма част от тях. Предишни и следващи години отделяхме по 50 хиляди лева от собствения бюджет за най-фрапиращите участъци, но тъкмо оправим един и на друг се появяваха дупки. По този път пътува училищният автобус, който вози децата от Черно поле до училището в Ружинци. През тази година с правителството вече в оставка, когато подаде питане до нас искаме ли и имаме ли готовност за проекти, които са стигнали до етап избор на изпълнител, ние вече бяхме на този етап за публичната процедура за избиране на изпълнител. Предполагам, че средствата ще бъдат отпуснати от служебния кабинет. Четем хиляди неща - първо трябваше цялата сума да бъде изплатена и докрая на годината ремонтът да е факт, после пишеше, че ще дадат 50 % от средствата, сега пише, че ще дадат 40 %... Но това, в което съм убеден, че като отпуснат средствата сега, това ще е първата стъпка към решаване на проблема", коментира кметът на общината Александър Александров.

Одобрени са два проекта на община Брегово- реконструкция на водопровод в с. Косово за 1 478 780 лева и  рехабилитация на общински път VID 1030 в с. Делейна за 4 015 046, 98 лева

Загубите от аварии са над 60 % в двете села, обясни кметът Илиян Бърсанов.

"Отпускат ги, ама още не е решено. Аз нямам информация дали сме одобрени, дали ще сме финансира. Откакто правителството си подаде оставка... просто не знам. Ситуацията с пътя към Делейна? Като техническо състояние - не е ремонтиран от 40-50 години, състоянието е трагично. Ние сме приложили снимков материал, заради това трябва да сме одобрени. Условието беше да имаме разрешително за строеж и избран изпълнител. Ние имаме тези неща. Ако ни финансират, още утре можем да започнем работа. Всичко е завършено. Изпълнили сме условията. Проектите ни са готови. Проблемът с водопроводите е, че не са сменяни от цяла вечност. Този в село Косово е най-проблемният, 60 % са загубите, авариите са чести. Този ни е най-важният проект, трябва да се справим със загубите. Никой не може да ми каже какво е бъдещето на тези проекти, виждате политическата ситуация, днес отмениха решения на старото правителство".

Въпреки че Министерски съвет одобри отпускането на средства за основни ремонти на улиците "Бреслето" (261 789 лв.) и "Ангел Мишев" (29 830 лв.) в Грамада, регионалното министерство реши да финансира реконструкция само на първата.

"За тези улици и за един водопровод имахме, нали такова беше условието - готови проекти, та за това имахме проекти, подадохме. Първо бяха одобрени само улиците. За водопровода няма нищо. Можем да започнем веднага, има разрешение за строеж. Стига да дойдат парите, защото трябва да се проведе обществена поръчка, ще отнеме време, но след 1-2 месеца може да се започне. Това не са главни улици. Просто тези улици бяха предвидени по капиталови разходи. Така се промени ситуацията с цените, качиха се, така че капиталовите няма да стигат. Затова кандидатствахме", посочи кметът Милчо Башев.

На почти 6 милиона е оценена реконструкцията на пътя Винарово-Неговановци в община Ново село.

През тази година общините ще получат 50% от необходимото за всеки обект финансиране. Причината е, че  за повечето обекти няма да има физическа възможност да бъдат завършени до края на 2022 г. 




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

ИАРА извади 18 лави кърмаци от Дунав при Козлодуй, Лом и Видин

12 лави кърмаци са извадени днес от река Дунав при град Козлодуй и по три лави кърмаци при Видин и Лом. Намерени са немаркирани мрежи и въдици за улов на миролюбиви риби, които също са прибрани.  Това е резултатът от проверка на ИАРА, която днес беше извършена по горната част на река Дунав. В акцията участва изпълнителният директор на ИАРА д-р..

публикувано на 19.04.24 в 17:50

Фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе във Видин

Двудневен фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе тази събота и неделя, 20-и и 21 април, пред средновековния замък "Баба Вида" във Видин . Той се осъществява от Сдружение "Клуб за семейно спортуване и приключения "Семеен спорт". За участие са поканени местни занаятчии, производители на вина, ще има кулинарна изложба, изложение на оръжия,..

публикувано на 19.04.24 в 15:48

Арти - лабрадорът на актьорите Ани и Кирил Кирилови

Рубриката "97 Лапи и 1 опашка" днес ни среща с най-артистичното куче във Видин - домашния любимец на актьорите от видинския театър Ани и Кирил Кирилови . И не случайно то се казва Арти , което идва от английската дума за изкуство "art". Той е порода лабрадор , черен на цвят, от по-рядко срещаните лабрадори. Ани и Кирил са толкова..

публикувано на 19.04.24 в 14:30

Ема Величкова: Животът трябва да е шарен, професията също

Срещата ни с Ема Величкова е и билетът за шарения  ѝ свят, в който ни допусна. С нейните изключително талантливи ръце, тя създава не само изкуство, не само формички за сладки. С дизайните си тя разказва истории за радост и веселие, които впоследствие преливат в нежност и вкус. Нейната личност се отразява във всяка нейна изработка -..

публикувано на 19.04.24 в 14:00

В деня на велосипеда: Веселин Филипов за любовта към колоезденето

В международния ден на велосипеда се срещаме с един видинчанин, който обожава колоезденето. Веселин Филипов кара колело от малък. Описва тези спомени като хубави, макар като всяко дете те да са свързани с рани по коленете, но рани, които днес го карат да се усмихва. Вече не пада от колелото, защото знае да го управлява повече от добре. Дори..

публикувано на 19.04.24 в 13:00

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30