Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

С 24 милиона реконструират пътна и ВиК инфраструктура във Видин и региона

Снимка: Радио ВИДИНС почти 24 милиона лева ще бъдат реновирани пътища, улици и ВиК в шест видински общини. 

Средствата се отпускат от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

7 милиона ще бъдат инвестирани за преобразяването на централната пътна артерия на Видин - булевард "Панония", уточни кметът Цветан Ценков

"Планирали сме рехабилитация, включително с тротоарите, с осветлението и зелените площи, разделителната зелена ивица, за да я превърнем в един модерен булевард. Другото, което сме планирали, но на този етап не получихме финансиране, са входовете на града откъм Новоселци с четири ленти, с разделителни ивици, и откъм Видахим. Там кандидатствахме, надявам се до края на мандата  да получим пари. Инфраструктурата на града ни, поне в централна градска зона, включително и по старата Георги Димитров, която излиза на "Панония", сега ще ги проектираме, за да бъдат готови и да искаме пари. Искаме градът ни да се превърне в хубаво място за живеене и както аз обичам да дразня някои лоши хора - да се превърне наистина в перлата на Дунава. Проектът е готов. Имайте предвид, че и при министър Караджов, и при предишното, и при сегашното правителство, без проекти няма как да се случват нещата. В момента съм натоварил част от екипа на Общината да работи по темата Централна градска зона, включително и този порутен малък площад пред хотел "Ровно", до блок "Съединение". Всичко, което е нужно, ще проектираме. И около Шаранпоя, и около Бонония. Сега вървят поръчките и за избор на екипи, които започват да работят по ж.к "Бенковски". Надявам се до края на мандата да покажем на нашите съграждани, че може и по друг начин да се управлява нашият град".

Градоначалникът се обърна и с призив към гражданите за намаляване на вандалските прояви.

889 330 лева ще струва реконструкцията на част от вътрешната водопроводна мрежа в Белоградчик

"Имаме така дълготройна политика в тази област, тъй като не могат да се сменят и ремонтират улици при положение, че над 60-70 години е водопроводната мрежа. Искаме да намалеят авариите, за да намалеят разходите за вода и загубите. Там, където най-често аварира по кварталите водопровода, там тръгваме да търсим финансиране, да използваме средствата, които ни дават от Европейския съюз, след това сме планували след като сменил водопровода - и нова пътна настилка, нови улици и тротоари. Вече се вижда, че половината град е коренно променен. Намаляваме загубите на вода, това вече не е толкова тежък проблем, а вече няма и аварии, които да оставят населението без вода. Въпросът е да се искат средства правилно, с обосновани проекти, а след това нещата се случват. От миналото правителство получихме близо 500 000 лева с постановление за асфалтиране на улици в Рабиша и Стакевци. Използваме всякаква възможност. Такава е политиката ни, 10 години я следваме, в града хората забравиха какво значи авария. Преди това аварии имаше всеки ден буквално. Подменяме регулярно и водопроводи по селата - там, където има проблеми, в Стакевци вече сменихме в почти цялото село. Предстои и половината водопровод в Дъбравка", каза кметът Борис Николов.

Община Ружинци ще разполага с 4 483 640 лева за рехабилитация на път VID 2161 /I-1, Ружинци- Белотинци/- Черно поле- Буковец.

"Възстановяването на проходимостта до този път е дългогодишна сага. Вече 7 години откакто съм кмет, този път е все така в окаяно състояние, а е бил и преди такъв. Всяка следваща година ставаше все по-зле. През 2016 година имахме възможност по ОП за селските райони да кандидатстваме с проекти, първият проект беше именно за ремонтирането на този общински път, който свързва Черно поле с Е-79 и оттам достъпът на хората от селото към общинския център. Направихме проект, добре подготвен, с широчина около 6 метра габарит, с изграждането на канавки и съоръжения, които бяха необходими, за да оцелее пътят, но тогава получихме отказ от фонд Земеделие. Причината беше, така я аргументираха, че "че свързаността на селото с населеното място, което е най-близко до тях, касае малък брой жители". Тук е парадоксът, че те броят съседното село Плешивец, което не е съседно, но е с много малък брой жители. Намира се през пътя Е-79. По-близко е от Ружинци, но хората искат до Ружинци. В Плешивец няма какво да търсят, там няма лекари, няма зъболекар, няма кмет и общинска администрация, няма полиция. Всички услуги са в общинския център Ружинци. Започна главоблъсканица откъде да намерим толкова много пари - около 5 милиона, нужни за за тези 7 километра. Подадох писмо до МС с искането за отпускане на част от парите. Надявах се, че с около половин милион лева ще успея да закърпя дупките, особено по-големите. Имаше 40 сантиметра пропадане на пътя, тези коловози не можеше от тях лек автомобил да мине. С 500 хиляди лева от постановление успяхме да закърпихме голяма част от тях. Предишни и следващи години отделяхме по 50 хиляди лева от собствения бюджет за най-фрапиращите участъци, но тъкмо оправим един и на друг се появяваха дупки. По този път пътува училищният автобус, който вози децата от Черно поле до училището в Ружинци. През тази година с правителството вече в оставка, когато подаде питане до нас искаме ли и имаме ли готовност за проекти, които са стигнали до етап избор на изпълнител, ние вече бяхме на този етап за публичната процедура за избиране на изпълнител. Предполагам, че средствата ще бъдат отпуснати от служебния кабинет. Четем хиляди неща - първо трябваше цялата сума да бъде изплатена и докрая на годината ремонтът да е факт, после пишеше, че ще дадат 50 % от средствата, сега пише, че ще дадат 40 %... Но това, в което съм убеден, че като отпуснат средствата сега, това ще е първата стъпка към решаване на проблема", коментира кметът на общината Александър Александров.

Одобрени са два проекта на община Брегово- реконструкция на водопровод в с. Косово за 1 478 780 лева и  рехабилитация на общински път VID 1030 в с. Делейна за 4 015 046, 98 лева

Загубите от аварии са над 60 % в двете села, обясни кметът Илиян Бърсанов.

"Отпускат ги, ама още не е решено. Аз нямам информация дали сме одобрени, дали ще сме финансира. Откакто правителството си подаде оставка... просто не знам. Ситуацията с пътя към Делейна? Като техническо състояние - не е ремонтиран от 40-50 години, състоянието е трагично. Ние сме приложили снимков материал, заради това трябва да сме одобрени. Условието беше да имаме разрешително за строеж и избран изпълнител. Ние имаме тези неща. Ако ни финансират, още утре можем да започнем работа. Всичко е завършено. Изпълнили сме условията. Проектите ни са готови. Проблемът с водопроводите е, че не са сменяни от цяла вечност. Този в село Косово е най-проблемният, 60 % са загубите, авариите са чести. Този ни е най-важният проект, трябва да се справим със загубите. Никой не може да ми каже какво е бъдещето на тези проекти, виждате политическата ситуация, днес отмениха решения на старото правителство".

Въпреки че Министерски съвет одобри отпускането на средства за основни ремонти на улиците "Бреслето" (261 789 лв.) и "Ангел Мишев" (29 830 лв.) в Грамада, регионалното министерство реши да финансира реконструкция само на първата.

"За тези улици и за един водопровод имахме, нали такова беше условието - готови проекти, та за това имахме проекти, подадохме. Първо бяха одобрени само улиците. За водопровода няма нищо. Можем да започнем веднага, има разрешение за строеж. Стига да дойдат парите, защото трябва да се проведе обществена поръчка, ще отнеме време, но след 1-2 месеца може да се започне. Това не са главни улици. Просто тези улици бяха предвидени по капиталови разходи. Така се промени ситуацията с цените, качиха се, така че капиталовите няма да стигат. Затова кандидатствахме", посочи кметът Милчо Башев.

На почти 6 милиона е оценена реконструкцията на пътя Винарово-Неговановци в община Ново село.

През тази година общините ще получат 50% от необходимото за всеки обект финансиране. Причината е, че  за повечето обекти няма да има физическа възможност да бъдат завършени до края на 2022 г. 
Вижте още

Да покориш Миджур

За 33-ти път към високия 2168 метра връх Миджур  на Стара планина организирано поеха ентусиасти и опитни планинари. Преходът трае между 7 и 10 часа в двете посоки и е сравнително труден, заради голямата денивелация, която трябва да преодолеят изкачващите. Сред първите покорили върха бе Тони Монтана от Мартиново, който е ветеран в изкачването. Броил е..

публикувано на 11.08.22 в 17:43

Приключение по билото на Стара планина

ИТ специалист от Видин премина сам голяма част от българското трасе на международния "Път на дружбата от връх Ком до нос Емине". В рамките на близо три седмици Николай Райков се отправя на приключение извън цивилизацията, високо по билото на Стара планина. По този начин той се зарежда с положителни емоции, като в същото време бяга от шумната..

публикувано на 11.08.22 в 15:55

Тематично разширяване се наблюдава в конкурса за сонет на името на Лъчезар Станчев

Поети от цялата страна и чужбина взеха участие във Всебългарски V-ти конкурс "Награда Лъчезар Станчев за сонет - песен 2022" - Вършец. Конкурсът се организира от община Вършец и е подкрепен от "Фондация Лъчезар Станчев за поезия" като съорганизатор, Национален литературен музей, Алманах "Огоста", БНР Радио Видин, Регионална библиотека "Гео Милев" -..

обновено на 11.08.22 в 15:47

"Dunav ultra" ще рекламира Видин

От крепостта "Баба Вида" ще започне Деветото издание на 700-километровия колоездачен преход "Dunav ultra". Ще бъде изградена специална велоарена, където да се съберат всички участници и гости. Ще бъдат изградени няколко щанда, в които ще бъдат представени материали на различните общини, свързани с туризма в България. Тази година събитието е подкрепено..

публикувано на 11.08.22 в 15:35

Кино на открито ще има във Видин

Жители и гости на Видин ще могат да се насладят на "Кино под откритото небе" тази събота. Ще бъде прожектиран българският филм "В сърцето на машината" по случай Международния ден на младежта, организирано от Община Видин. Филмът е сниман по действителни събития, обясни режисьорът Мартин Макариев : "За една затворническа драма става на въпрос..

публикувано на 11.08.22 в 14:09

Контейнерите за смет във Видин стават "умни"

Електронни устройства, монтирани на някои от контейнери за отпадъци във Видин бяха забелязани от наши репортери. Предположихме, че става въпрос за обявеното от Община Видин намерение за създаване на система от  "умни"  контейнери с цел оптимизиране на разходите за сметосъбиране и сметоизвозване. Кметът Цветан Ценков беше заявил в  началото  на..

публикувано на 11.08.22 в 14:03

В "Музикална зона" на 11 август 2022 слушаме Леа Иванова

На 13 август 1923 г. е родена българската джаз певица Леа Иванова. Има характерен алтов глас – алт отвсякъде, както казва самата тя. Макар да изпълнява шлагери, шансони и испанско фламенко, много добре се вписва в родния джаз – тя е сред първите джаз певици у нас. Естествено, няма как да не е подложена на репресии, особено след турне в Америка,..

публикувано на 11.08.22 в 09:00