Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Празник на Балкана организират в Берковица

Снимка: Радио ВИДИН

Празникът на Балкана ще се проведе тази събота и неделя /6 и 7 август/. Организатори са Туристическото дружество в Берковица, с подкрепата на Общината. В местността Горната кория (почивна зона Ком), ще се съберат всички любители на планината от град Берковица и от страната на традиционния Празник на Балкана. Празникът е традиционен и се провежда повече от 50 години всяка първа седмица от август.

"Още в петък след обяд хижите в Берковския Балкан се пълнят с посетители, с почитатели на природата, също и местата около хижите. Стотици идват да отбележат празника. Много от тях разпъват палатки, шатри, пристигат с каравани. Хората се настаняват на открито или под вековните дървета. Обособяват места за почивка, места за палене на огън и приготвяне на храна. Обикновено в съботния ден сутринта се разхождат в Балкана като посещават някои от съседните и близки природни забележителности. В събота след обяд се подготвят за същинския празник. Празникът се провежда вечерта като традиционно се пали планинският огън, свири оркестър и около огъня се извиват весели хора.", разказа за проявата Илиян Иванов - специалист "Спорт и младежки дейности" в Община Берковица. 

Организаторите призовават туристите да пазят планината чиста, да събират и изхвърлят отпадъците на обособените места, да спазват правилата при палене на огън. Три са хижите в района на почивна зона Ком, с места за настаняване.  Ако се присъедините към Празника на Балкана, може да се разходите в района. Най- лесният маршрут е до местността "Вазов камък" през ски пистата, разходка до старата хижа и по кръговия маршрут връщане към ски пистата, разходка към прохода "Петрохан". По пътеката за връх Ком на ски пистата е отбивката за резерват "Горната кория".

Има красиви местности, върхове с впечатляващи гледки, допълни Илиян Иванов.

Още за Празника на Балкана може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Да покориш Миджур

За 33-ти път към високия 2168 метра връх Миджур  на Стара планина организирано поеха ентусиасти и опитни планинари. Преходът трае между 7 и 10 часа в двете посоки и е сравнително труден, заради голямата денивелация, която трябва да преодолеят изкачващите. Сред първите покорили върха бе Тони Монтана от Мартиново, който е ветеран в изкачването. Броил е..

публикувано на 11.08.22 в 17:43

Приключение по билото на Стара планина

ИТ специалист от Видин премина сам голяма част от българското трасе на международния "Път на дружбата от връх Ком до нос Емине". В рамките на близо три седмици Николай Райков се отправя на приключение извън цивилизацията, високо по билото на Стара планина. По този начин той се зарежда с положителни емоции, като в същото време бяга от шумната..

публикувано на 11.08.22 в 15:55

Тематично разширяване се наблюдава в конкурса за сонет на името на Лъчезар Станчев

Поети от цялата страна и чужбина взеха участие във Всебългарски V-ти конкурс "Награда Лъчезар Станчев за сонет - песен 2022" - Вършец. Конкурсът се организира от община Вършец и е подкрепен от "Фондация Лъчезар Станчев за поезия" като съорганизатор, Национален литературен музей, Алманах "Огоста", БНР Радио Видин, Регионална библиотека "Гео Милев" -..

обновено на 11.08.22 в 15:47

"Dunav ultra" ще рекламира Видин

От крепостта "Баба Вида" ще започне Деветото издание на 700-километровия колоездачен преход "Dunav ultra". Ще бъде изградена специална велоарена, където да се съберат всички участници и гости. Ще бъдат изградени няколко щанда, в които ще бъдат представени материали на различните общини, свързани с туризма в България. Тази година събитието е подкрепено..

публикувано на 11.08.22 в 15:35

Кино на открито ще има във Видин

Жители и гости на Видин ще могат да се насладят на "Кино под откритото небе" тази събота. Ще бъде прожектиран българският филм "В сърцето на машината" по случай Международния ден на младежта, организирано от Община Видин. Филмът е сниман по действителни събития, обясни режисьорът Мартин Макариев : "За една затворническа драма става на въпрос..

публикувано на 11.08.22 в 14:09

Контейнерите за смет във Видин стават "умни"

Електронни устройства, монтирани на някои от контейнери за отпадъци във Видин бяха забелязани от наши репортери. Предположихме, че става въпрос за обявеното от Община Видин намерение за създаване на система от  "умни"  контейнери с цел оптимизиране на разходите за сметосъбиране и сметоизвозване. Кметът Цветан Ценков беше заявил в  началото  на..

публикувано на 11.08.22 в 14:03

В "Музикална зона" на 11 август 2022 слушаме Леа Иванова

На 13 август 1923 г. е родена българската джаз певица Леа Иванова. Има характерен алтов глас – алт отвсякъде, както казва самата тя. Макар да изпълнява шлагери, шансони и испанско фламенко, много добре се вписва в родния джаз – тя е сред първите джаз певици у нас. Естествено, няма как да не е подложена на репресии, особено след турне в Америка,..

публикувано на 11.08.22 в 09:00