Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Два тунела и жп линия под Петрохан са били обсъждани при предишното правителство

Снимка: Любо Андреев

Имало е предложение за изграждането на два тунела под прохода "Петрохан”, с жп линия. Фирми с гръцко и българско участие са готови да направят съоръжението срещу концесия. Проектно предложение за изграждане на тунели под прохода "Петрохан” е било внесено при бившия министър-председател Кирил Петков. Това съобщи пред журналисти вече бившия областен управител на Монтана инж. Ванина Вецина, която днес предаде поста на Валери Димитров:


"Предвижда се изграждане на многофункционален инфраструктурен проект, обхващащ изграждане на магистрален шосеен път на пътния участък Монтана -София, минаващ през прохода "Петрохан", който според мен, е съпроводен от железопътен път. За целта, в предложението има изграждане на два тунела - от столицата до град Берковица, като крайна жп гара на железницата Монтана - Берковица. За нас беше ясно, че в исторически план, това може да се случи с концесия. позволих си да го направя, защото знам, че имаше такива заинтересовани компании, в случая консорциуми и от гръцка, и от българска страна..."


Идеята за проход под "Петрохан" е от доста години, но досега не е осъществена от нито едно правителство. Последно ГЕРБ внесоха проектно предложение за изграждането на тунел. Път под прохода "Петрохан" ще бъде най-кратката връзка между Северна и Южна България.

Вижте още

С буферни паркинги ще облекчават трафика към Дунав мост 2

Заради опашките от тежкотоварни автомобили, по разпореждане на вицепремиера и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев зам.-министър Николай Найденов направи проверка на организацията на работа на граничния контролно пропускателен пункт по Дунав мост при Видин.   През последните месеци колоните от тирове, чакащи на излизане от..

публикувано на 09.08.22 в 19:10

Снимката на 9 август 2022 година

Служебният заместник-министър на транспорта и съобщенията  Николай Найденов  посети Дунав мост 2 днес. Визитата му е във връзка със зачестилите километрични опашки от ТИР-ове, чакащи да преминат през Дунав мост 2. Заместник-министърът на транспорта Николай Найденов обяви, че е подготвен рамков документ между България и Румъния за облекчаване на..

публикувано на 09.08.22 в 19:15

Трима са пострадали при масов бой в Лом

Масов бой между жители от два ломски квартала е вдигнал на крак полицаи от РУ - Лом на 9 август около 00:40 часа, съобщиха в късния следобед от полицията в Монтана. Дежурният автопатрул, който установява трима жители на квартала – баща и син, съответно на 68 г. и 47 г., и мъж на 42 г. от съседен адрес. По техни данни, минути по-рано същата нощ в..

публикувано на 09.08.22 в 17:46

Нови прокурори в Районна прокуратура - Монтана

Първан Видов и Никола Костов,  прокурори и съдебни служители,  встъпиха в длъжност "прокурор" в Районна прокуратура - Монтана, съобщават от пресцентъра на Апелативна прокуратура София. Двамата магистрати са назначени с решение на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет от 25.05.2022 г. Административният ръководител на Районната..

публикувано на 09.08.22 в 17:17

Обновиха панорамна площадка в Белоградчик

Община Белоградчик обнови панорамната площадка в началото на "Алея на здравето". От нея се открива гледка към централната група на природния феномен Белоградчишки скали. Мястото е любимо за срещи, наблюдение и снимки на фона на скалите за граждани и гости на града. Досегашната дървена конструкция на съоръжението, изградено през 2005..

публикувано на 09.08.22 в 16:51

Служебният зам. министър на транспорта и съобщенията пътува към Дунав мост 2

Очаква се служебният заместник министър на транспорта и съобщенията Николай Найденов да посети Видин днес. Визитата му е във връзка със зачестилите километрични опашки от ТИР-ове, чакащи да преминат през Дунав мост 2.  Николай Найденов ще проведе среща с ръководството на моста, след което ще даде брифинг за медиите.  Проблемът не е нов и за..

публикувано на 09.08.22 в 16:30

Балетът "Хиляда и една нощ" за първи път на Белоградчишките скали

Балетен уикенд предстои на откритата сцена над Белоградчик в рамките на Фестивала "Опера на върховете - Белоградчишки скали". П очитателите на класическия танц ще могат да видят балета  " Хиляда и една нощ"   от 12 до 14 август  включително . Спектакълът е от сезон  2021 – 2022.  Хореографията е на Елдар Алиев, който определя работата си като..

публикувано на 09.08.22 в 15:53