Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

IN MEMORIAM: Напусна ни Стоян Николов- Торлака

Снимка: Радио ВИДИН


На 42-годишна възраст е починал Стоян Николов-Торлака

Талантливият и колоритен писател, публицист и журналист, е роден през 1979 година в Монтана. 

Дебютният му "Северозападен романь", който излиза през 2014 година, е първата по рода си книга, написана изцяло на северозападен диалект , при това с типичното северозападно грубовато чувство за хумор. 

През следващата 2015 година Торлака издава продължение на романа – "Автономията????". 

Трета част от Северозападната поредица е романът "Май ше ни бъде…" (2016). 

Да разсъждаваме повече, за това призова в едно от последните си интервюта за Радио ВИДИН той.

"Работя над текст именно по темата до какво може да те доведе мисленето, че ти можеш да победиш системата. Ние наистина трябва да сме гражданско общество и да си помагаме един на друг. Надявам се с този текст да успея да помогна на някои хора да си набият шамарите, за да не стигнат до дъното, преди да стигнат до него. Уплаших се в личен план от хора, които познавам лично".
През 2019 излиза и четвъртата част от поредицата - "Херакъл от Диви дол". 

Майсторът на думите работеше и като журналист в популярния разследващ сайт - Биволъ". 

Завършва история във Великотърновския университет "Свети Кирил и Методий" и културна антропология в Софийския университет "Свети Климент Охридски", след което работи като журналист. Баща на трима синове - на 9, 11 и 14 години. 

Бил е редактор и автор в редица онлайн и печатни медии.


Опелото ще се състои в неделя, 7 август, от 12.00 часа в старата църква в Монтана. 

Екипът на Радио ВИДИН изказва съболезнования на опечалените.

Вижте още

С буферни паркинги ще облекчават трафика към Дунав мост 2

Заради опашките от тежкотоварни автомобили, по разпореждане на вицепремиера и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев зам.-министър Николай Найденов направи проверка на организацията на работа на граничния контролно пропускателен пункт по Дунав мост при Видин.   През последните месеци колоните от тирове, чакащи на излизане от..

публикувано на 09.08.22 в 19:10

Снимката на 9 август 2022 година

Служебният заместник-министър на транспорта и съобщенията  Николай Найденов  посети Дунав мост 2 днес. Визитата му е във връзка със зачестилите километрични опашки от ТИР-ове, чакащи да преминат през Дунав мост 2. Заместник-министърът на транспорта Николай Найденов обяви, че е подготвен рамков документ между България и Румъния за облекчаване на..

публикувано на 09.08.22 в 19:15

Трима са пострадали при масов бой в Лом

Масов бой между жители от два ломски квартала е вдигнал на крак полицаи от РУ - Лом на 9 август около 00:40 часа, съобщиха в късния следобед от полицията в Монтана. Дежурният автопатрул, който установява трима жители на квартала – баща и син, съответно на 68 г. и 47 г., и мъж на 42 г. от съседен адрес. По техни данни, минути по-рано същата нощ в..

публикувано на 09.08.22 в 17:46

Нови прокурори в Районна прокуратура - Монтана

Първан Видов и Никола Костов,  прокурори и съдебни служители,  встъпиха в длъжност "прокурор" в Районна прокуратура - Монтана, съобщават от пресцентъра на Апелативна прокуратура София. Двамата магистрати са назначени с решение на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет от 25.05.2022 г. Административният ръководител на Районната..

публикувано на 09.08.22 в 17:17

Обновиха панорамна площадка в Белоградчик

Община Белоградчик обнови панорамната площадка в началото на "Алея на здравето". От нея се открива гледка към централната група на природния феномен Белоградчишки скали. Мястото е любимо за срещи, наблюдение и снимки на фона на скалите за граждани и гости на града. Досегашната дървена конструкция на съоръжението, изградено през 2005..

публикувано на 09.08.22 в 16:51

Служебният зам. министър на транспорта и съобщенията пътува към Дунав мост 2

Очаква се служебният заместник министър на транспорта и съобщенията Николай Найденов да посети Видин днес. Визитата му е във връзка със зачестилите километрични опашки от ТИР-ове, чакащи да преминат през Дунав мост 2.  Николай Найденов ще проведе среща с ръководството на моста, след което ще даде брифинг за медиите.  Проблемът не е нов и за..

публикувано на 09.08.22 в 16:30

Балетът "Хиляда и една нощ" за първи път на Белоградчишките скали

Балетен уикенд предстои на откритата сцена над Белоградчик в рамките на Фестивала "Опера на върховете - Белоградчишки скали". П очитателите на класическия танц ще могат да видят балета  " Хиляда и една нощ"   от 12 до 14 август  включително . Спектакълът е от сезон  2021 – 2022.  Хореографията е на Елдар Алиев, който определя работата си като..

публикувано на 09.08.22 в 15:53