Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изпадаме ли в депресия след дълъг отпуск

Снимка: jiveisaznatelno.blogspot.com

Мнозина определят първите дни след лятната отпуска като особено проблемни, това твърдят психолози. Преходът от безгрижието към неотложните задачи и проблемите в работата съвсем не е толкова плавен, колкото ни се иска. Как да се справим с потиснатото настроение, което често ни обхваща след така дълго очаквания отдих? 

Според психологът Мариета Байчева депресията е нещо, което самите ние по някакъв начин си налагаме:

"По принцип щастието е състояние на ума, то не нещо определено и всеки човек го възприема по свой си начин. Депресията, както е много модерно да се нарича подтиснатото състояние в момента, може да не не никаква депресия, а просто мозъка да си почива все още. Какво означава - когато организмът е под стрес, независимо дали е позитивен или негативен този стрес, той се претоварва по някакъв начин и мозъка го поставя в едно състояние на покой, тоест на апатия, когато  ти не изпитваш емоция - нито гняв, нито радост - просто ти си почиваш. Но сега е много модерно това да се смята за ненормално състояние на организма и хората да го приемат като депресия и като проблем, което не е проблем. Ние сме емоционални същества и това, че понякога изпитваме страх, понякога преумора, друг път радост, това няма нищо общо с депресията - това са си нормални човешки емоции... Напълно нормално е, когато организмът си е почивал две седмици и после изведнъж трябва интензивно да започне работа, да не му е много комфортно. Пренастройката от почивка към работа, където всичко е еднообразно и познато винаги е скучна и не е приятно, не го изпитваш като нещо върховно".


Психологът Мариета Байчева коментира и силно разпространения слух, че след отпуск коефициентът на интелигентност пада.

"Коефициентът на интелигентност няма нищо общо с почивката или с лятната ваканция. Коефициентът на интелигентност си е даденост на човек и дори и той да е под стрес, независимо какво се случва с него, той ще си остане. Хората с висок коефициент на интелигентност се развиват във всяко едно състояние. За тях дори по време на ваканцията, това може да е някакъв вид развитие - да инвестираш в себе си".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В деня на велосипеда: Веселин Филипов за любовта към колоезденето

В международния ден на велосипеда се срещаме с един видинчанин, който обожава колоезденето. Веселин Филипов кара колело от малък. Описва тези спомени като хубави, макар като всяко дете те да са свързани с рани по коленете, но рани, които днес го карат да се усмихва. Вече не пада от колелото, защото знае да го управлява повече от добре. Дори ако..

публикувано на 19.04.24 в 13:00

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30

Майстори на баницата отново се събират в Крушовица

Фестивал на баницата организират за поредна година в Крушовица, община Мизия. Четвъртото издание на проявата "Да завием баница" ще се проведе на 20 април, събота, на площад "Проф. д-р Иван Митев" в селото. Майстори на кулинарното изкушение от цялата страна ще могат да демонстрират своите умения в четири категории за най-добра баница - солена,..

публикувано на 18.04.24 в 14:00

За и против проверката на уменията на по-възрастните шофьори

Трябва ли да се проверяват уменията на по-възрастните шофьори? Този въпрос бе поставен в Европейската комисия с приемането на правила за обучение на водачите. Според тях не се предвижда да има проверка на уменията на шофьорите, навършили 70-годишна възраст, но всяка страна има право сама да реши дали да въведе такова изискване. Според автоинструктора..

публикувано на 18.04.24 в 13:00

Домашният зоопарк на Ана Милославова

Възможно ли е съвместното съжителство с куче, котка, змия, брадат гушер "агама" и игуана? За Ана Милославова това не е проблем. Тя е от Видин, в момента живее във Варна, където има студио за татуировки. Именно там е искала да гледа влечугите, но по стечение на обстоятелствата са в дома й и според нея се разбират без проблем. Признава, че..

обновено на 18.04.24 в 12:20

Предстои деветото издание на Фестивала на Чипровския килим

За девети път Община Чипровци организира превърналия се в традиция Фестивал на Чипровския килим. Тазгодишното издание ще се проведе от 26-и до 29 април , а събитията в рамките на фестивалната програма   ще бъдат на площад "Чипровско въстание" и в Историческия музей в града. Това обясни кметът на община Чипровци Пламен Петков : "Тази година..

публикувано на 18.04.24 в 12:00