Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Изпадаме ли в депресия след дълъг отпуск

Снимка: jiveisaznatelno.blogspot.com

Мнозина определят първите дни след лятната отпуска като особено проблемни, това твърдят психолози. Преходът от безгрижието към неотложните задачи и проблемите в работата съвсем не е толкова плавен, колкото ни се иска. Как да се справим с потиснатото настроение, което често ни обхваща след така дълго очаквания отдих? 

Според психологът Мариета Байчева депресията е нещо, което самите ние по някакъв начин си налагаме:

"По принцип щастието е състояние на ума, то не нещо определено и всеки човек го възприема по свой си начин. Депресията, както е много модерно да се нарича подтиснатото състояние в момента, може да не не никаква депресия, а просто мозъка да си почива все още. Какво означава - когато организмът е под стрес, независимо дали е позитивен или негативен този стрес, той се претоварва по някакъв начин и мозъка го поставя в едно състояние на покой, тоест на апатия, когато  ти не изпитваш емоция - нито гняв, нито радост - просто ти си почиваш. Но сега е много модерно това да се смята за ненормално състояние на организма и хората да го приемат като депресия и като проблем, което не е проблем. Ние сме емоционални същества и това, че понякога изпитваме страх, понякога преумора, друг път радост, това няма нищо общо с депресията - това са си нормални човешки емоции... Напълно нормално е, когато организмът си е почивал две седмици и после изведнъж трябва интензивно да започне работа, да не му е много комфортно. Пренастройката от почивка към работа, където всичко е еднообразно и познато винаги е скучна и не е приятно, не го изпитваш като нещо върховно".


Психологът Мариета Байчева коментира и силно разпространения слух, че след отпуск коефициентът на интелигентност пада.

"Коефициентът на интелигентност няма нищо общо с почивката или с лятната ваканция. Коефициентът на интелигентност си е даденост на човек и дори и той да е под стрес, независимо какво се случва с него, той ще си остане. Хората с висок коефициент на интелигентност се развиват във всяко едно състояние. За тях дори по време на ваканцията, това може да е някакъв вид развитие - да инвестираш в себе си".
Вижте още

Реплика на римски кораб акостира във Видин

Късноантичен римски фестивал озаглавен "Бонония оживява" ще се проведе във Видин този уикенд . На 1-и октомври гр. Видин ще се върне в славните времена на Римската империя и ще пресъздаде историческата атмосфера на римския град Бонония. Жители и гости на крайдунавския град ще се потопят в света на римляните и ще станат свидетели на техния..

публикувано на 26.09.22 в 17:20

Отбелязваме Европейския ден на езиците

Видинската библиотека "Михалаки Георгиев" ще отбележи  Европейския ден на езиците. Денят се отбелязва на 26 септември всяка година от 2002 г., а ц елта е  да се популяризират ползите от изучаването на езици, езиковото разнообразие в Европа и да насърчава изучаването на езици сред хора от всички възрасти.  Тази година културните институции..

публикувано на 26.09.22 в 15:00
Борислав и Камелия

Приемната грижа- призвание или професия

Професия, с чиято помощ се изкарват пари ли е приемното родителство? Или по-скоро призвание, на което трябва да посветиш време, емоции, опит и грижа?  Отговорът на този въпрос зависи много от мотивацията на хората, които искат да станат приемни родители, както и на онези, които ги обучават, оценяват и одобряват. Това са и отговорите на..

публикувано на 26.09.22 в 13:30

УНИЦЕФ алармира за образователна бедност сред децата

Само една трета от 10-годишните деца в света не могат да прочетат и разберат проста писмена история, посочват от Детския фонд към ООН. От УНИЦЕФ наричат този дефицит "образователна бедност". Данните отпреди пандемията показват, че в България едно от осем деца, които завършват четвърти клас, не може да прочете и разбере прост текст, обясни  Мария..

публикувано на 26.09.22 в 09:43

"Неделник" от 25 септември 2022 година

Хайде. "Неделник" брой 430 - ти вече е на сайта. Говорим си за вино с Павлин Първулов, за фестивала "Нашенци у старо време" в Покрайна и за сватба. Каква сватба ли? Вместо букети на сватбата си семейство Антонови от Враца събраха средства, които дариха на социалното предприятие във врачанското село Челопек . Младежи от Център за..

публикувано на 25.09.22 в 14:30

Винаги да сме готови да следваме нашия Спасител

В Първа неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към осъзнаване на висотата на духовното служение и в същото време неговата простота и достъпност за всеки един от нас.  "Иди си от мене, Господи, понеже аз съм грешен човек" (Лука 5:8) Светото Евангелие, прочетено на днешната Неделя първа..

публикувано на 25.09.22 в 08:00

Жестовият език - връзката със света на хората с увреден слух

23 септември е Международен ден на жестомимичните езици. Отбелязва се от 2018 година. Целта е да се повиши информираността за този начин на общуване. Хората с увреден слух имат нужда от жестов език, за могат да бъдат информирани и за да са достъпни за тях услугите в институциите.  Да ползват жестов език е не само потребност, а право на глухите..

публикувано на 23.09.22 в 16:37