Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Връща ли се интересът към учителската професия?

2
Снимка: Радио Видин

Да си учител днес е предизвикателство и същевременно огромна отговорност. Учителите учат всеки ден, за да предадат най- доброто на своите ученици. Те трябва да следят постоянно излизащите нови технологии, за да могат да ги прилагат в обучението. След увеличенията на заплатите в сферата на образованието през последните години и сътресенията на пазара на труда учителската професия е все по-желана. Въпреки наплива към нея обаче, все по-трудно се намират подготвени и мотивирани преподаватели. Директорите на учебни заведения твърдят, че се явяват кандидати с все повече дипломи и квалификации, които обаче не могат да се справят в реалната среда в класната стая или групата в детската градина. Няколко десетилетия доходите на учителите бяха застопорени на трицифрени суми от по 400, 500 и 600 лева и по нищо не изглеждаше, че колелото ще се завърти в тяхна полза. Това, обаче се случи. Какви са трудностите, които се налага да преодоляват учителите и достойно ли е заплащането на труда им? При представянето на дейността в рамките на кабинета "Петков" Министерството на образованието представи доклад, в който имаше и една добра новина, а именно, че ниските учителски заплати от близкото минало вече са спомен. С две последователни повишения през последните 7 месеца, средното месечно възнаграждение за гимназиалните преподаватели у нас вече стигна 2032 лева, повече от средната работна заплата за страната, която е 1593 лева. Освен това драстичното повишение на заплащането предизвика небивал интерес към учителската професия. В разгара на лятната ваканция, на прага на новата учебна година, за една свободна позиция на преподавател се борят 20 души, съобщи доскорошният образователен министър Николай Денков. Така ли е всъщност? Потърсихме за коментар д-р Юлиян Петров, председател на Синдикат "Образование":

"Ние редовно правим подобни анализи и тази тенденция, която започна преди пет години продължава и тази година. Много се радвам, че преди пет години управляващите разбраха, че професията "учител" е една много важна професия за България, не само за самото образование, а и за държавата. Оттам насетне започна едно положително движение на учителските заплати и вследствие се достигна едно ниво от 125% над средната брутна работна заплата за страната. Ние не сме направили някакви чудеса, защото по- скоро се изравняваме с някакви европейски нива и сега в момента дори има страни в Европа, в които има една идея по- ниски заплати от учителските в България, но оттам насетне всички останали пък са по- високи."

Съпоставими ли са показаните резултати от учениците при Националното външно оценяване и останалите изпити и трудовите възнаграждения на учителите и трябва ли те да имат повече права, за да се постигне по- добра дисциплина в класните стаи- това попитахме още Юлиян Петров, председател на Синдикат "Образование":

"Много е важно да се акцентира към възпитанието, граденето на ценности и елемента "дисциплина", който е неразривно свързан и много важна част от целия този компонент, а всъщност това е най- ниско индикирано в една съвременна оценка на българското образование. Това пък пречи на по- добрите резултати, които очакваме да се случат. В тоя ред на мисли, учителят трябва да бъде водещ в това възпитание."- поясни Юлиян Петров.

Напълно естествено е младите кандидат- учители да се изкушат от парите. Нормално е заплата от 2000 лева в условия на инфлация да доведе до силен интерес. Увеличението на учителските заплати безспорно е добра новина. Но достатъчно ли е това, за да видим в системата тези преподаватели, които наистина имат мотивацията и уменията да подкрепят всяко дете да развие потенциала си, да прескочи матурите и да се справи в университета. Потърсихме за коментар Верка Петкова, директор на СУ "Христо Ботев" в Козлодуй:

"В последните години се възвръща интересът към учителската професия, например в нашето училище, от педагогически персонал 45 педагози, 10 учители са с професионален опит до 3 години и още 10 учители са от 3 до 10 години професионален опит, което показва, че почти половината от учителите са млади с малък професионален опит."- уточни Верка Петкова.

Демографската криза направи така, че в малките населени места през последните години рязко намаля броят на учениците. В тази връзка предизвикателствата през учителите са все по- големи. Елица Иванова е начален учител в СУ "Васил Левски" в Кула. С нея разговаря Наско Цанов:

"Трудовият ми стаж е преминал в СУ "Васил Левски". В началото в училището имаше доста деца, над 400, но сега вече учениците намаляват и това е едно от предизвикателствата в образованието в момента в малките населени места. Трудно е особено за ръководството, особено когато броя на учениците в паралелката не е нормален и винаги трябва да се търси решение на Общинския съвет, който да утвърди маломерността на паралелката. От една страна е лесно да се работи с малко ученици, но от друга страна между самите деца намалява конкуренцията и критериите, по които ние ги оценяваме също намаляват."- каза Елица Иванова.

Учителската професия е и огромна отговорност, прокрадват се вече и съмнения, дали МОН не избърза с вдигането на възнагражденията в сектор педагогика. Това не означава, че учителите не заслужават повишението или че трябва да върнем обратно унизителните заплати, но дали образователното министерство подреди правилно приоритетите си. Преди да удари учителската заплата "в тавана", може би трябваше да помисли как да се проверява качеството на кадрите в системата, а не да превръща парите в единствената примамка.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

Галерия

Вижте още
Първан Симеонов

Първан Симеонов, "Галъп": Хората гласуваха предпазливо

В Северозапада няма неочаквани развития на вота на 2 октомври, заяви Първан Симеонов- изпълнителен директор на Галъп интернешънъл. На тези избори почти нищо непредвидимо не се случи. "Нямаше изненади. Може би, неприятно изненадани ще бъдат част самите политици. "Има такъв народ" и "Възраждане" са едни от тях. Защото те очакваха от себе си..

публикувано на 03.10.22 в 10:05
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Ниската избирателна активност не наказва политиците, а обществото

В навечерието сме на 2 октомври, когато ще дадем гласа си за пореден път. Какви са изводите от предизборната кампания и зададени ли са вече следизборните посоки?  По темата разговаряхме с политолога Марая Цветкова . Радио ВИДИН :  Струва ми се, че изпращаме традиционната кампания: суха и вяла, насочена най-вече към твърдите ядра, а не към..

публикувано на 29.09.22 в 10:05

Щедри ли сме и умеем ли да правим щастливи околните?

Българите и като цяло хората по света, стават все по-щедри. Това показва Световният дарителски индекс, според който от 119 държави страната ни е на 54-о място. Нашият дарителски индекс за 2022 година е 41%. По света 3 милиарда души (62%) са помогнали на някого, когото не познават, което е с приблизително половин милиард повече души в сравнение с..

публикувано на 28.09.22 в 11:20

Огнян Асенов: Не продавайте гласа си, защото последствията след това са за всички

В края на седмицата отново сме призовани да отидем до урните, за да дадем своя глас за състава на следващото Народно събрание. Предизборната кампания е към своя край, вероятно повечето от избирателите са решили дали и за кого да гласуват. Остава държавата и институциите да гарантират честността на вота . Как тече подготовката за парламентарните избори..

публикувано на 27.09.22 в 14:06

Ще преодолее ли Северозападът социално-икономическото изоставане

Интегрирана териториална стратегия за развитие на региона за периода 2021-2027 (ИТСР) приеха преди дни  кметове и областни управители от Северозапада. Заседанието на  Регионалния съвет за развитие на Северозападния регион за планиране бе ръководено от председателя му Калин Каменов- кмет на община Враца. Плановият документ определя..

публикувано на 26.09.22 в 15:34

Бяла Слатина - с поглед в бъдещето за по-добър живот

Град Бяла Слатина е дестинацията ни в "Посоките на делника". Посреща   ни с прави, чисти и озеленени улици, с красив нов фонтан на площада в центъра и за съжаление с малко хора.  Десет хиляди са жителите на града, в 14-те населени места от общината живеят  20 200 души. Бяла Слатина става град през 1914 година с указ на цар Фердинанд...

публикувано на 23.09.22 в 13:05

Любен Добрев: Не можем да сме напълно независими, но трябва да бъдем българофили

"Винаги миролюбив, Моят Народ днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не треба да пречи за преуспяването ѝ. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля - да бъде според както той иска… Да живее свободна и независима България! Да живее Българският Народ!" Това е..

публикувано на 22.09.22 в 10:05