Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Честит празник на книголюбителите

Снимка: Радио ВИДИН
9 август е определен като международен ден на книголюбителите и по-точно на хората, които обичат да четат книги. Книгите си остават незаменими приятели, които ни водят  към непознати земи и вълнуващи емоции, към изчезнали и бъдещи светове, към древни знания и нови открития, към вечното знание на предците ни. Всяка прочетена книга оставя следа в живота и съзнанието ни, обогатява ни и развива ума и душата ни, обогатява и речника ни.


В Регионална библиотека "Гео Милев" Монтана от много години библиотекарите работят в посока  да мотивират читателите  да четат повече и да се върнат отново в библиотеките, като използват всички новости и съвременни технологии, като онлайн услуги и т.нар. "Библиотека без стени", но най-вече се набляга на работата с деца, казва директорът на институцията Анелия Иванова:

 "Ние сме насочили енергията си към инициативи, свързани с деца, защото сме забелязали, че ако научим децата да ценят книгата и библиотеката, те ще останат завинаги книголюбители... Инициативите ни са: една лятна програма, която е вид занималня, за деца... Децата получават знания и се забавляват... Другата инициатива е "Маратонът на четенето". Разделяме децата в различни категории и правим класиране на децата - кои са прочели най-много книги през лятото... Другата ни инициатива е работа с деца от детските градини, които стават приятели на библиотеката..."


Видинчани посещават местната регионална библиотека и се възползват от възможността да четат всякаква разнообразна литература:


"Най-често фантастични или криминални книги си взимам, драма , приключения... Когато се чете книга е по-различно... Почти всеки месец идвам, по 2-3 книги си взимаме с моята баба, повечето криминалета чета... Отначало купувахме доста, но не виждам смисъл да ги събираме и да даваме пари, затова се записахме в библиотеката... Като четеш - по-задълбочено вникваш в самия сюжет, докато на филм всичко е по-бегло... Внукът ми прочете  "Хари Потър" всичките книги..."
 
Повече може да чуете в прикачените звукови файлове.

Вижте още

Ателие "Нана Арт" с изложба "Младите художници"

Възпитаници на ателието по изобразително изкуство  Nana ART подреждат свои рисунки. Х удожествен ръководител е Надежда Иванова, а изложбата е наречена  "Младите художници" . Включени са произведения на възпитаниците на школата, сътворили свои творби в продължение на две години, казва Надежда Иванова: "Изложбата ще включи цялата..

публикувано на 04.10.22 в 15:40

Фестивалът "Кукурузени усмивки" отново част от панаирните дни в Селановци

В оряховското село Селановци вече са готови за 15-тото издание на Международния фолклорен фестивал "Кукурузени усмивки".  Панаирните дни ще започнат на 12 октомври и ще включват концерти, изложби, спортни прояви, както и "Дни на производителя", каза кметът на Селановци Росица Койнова: "Стартираме на 12 октомври, сряда, със спортен..

публикувано на 04.10.22 в 14:55

"Час при зъболекаря": Първото посещение

Първото посещение при зъболекаря е добре да бъде на възможно най-ранна детска възраст.  2,5-3 години е една чудесна възраст детето да се запознае със своя зъболекар и с кабинета, където той работи, без да изпитва страх, каза в "Час при зъболекаря" лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева.   "За него това ще бъде едно любопитство - какво..

публикувано на 03.10.22 в 17:53

Участници в "Резиденция Баба" подреждат изложба във Враца

Съвременни млади артисти представят творбите си , които са направили по време на артистична резиденция във врачанско село. Творбите им са резултат от участието им в 8-мото издание на "Резиденция Баба" . Петимата млади артисти с разнообразни професионални прояви, живяха заедно с местните хора в с. Горно Пещене за 2 седмици през юни, изследваха селото..

публикувано на 03.10.22 в 17:30

Станахме ли подвластни на промоции и оферти

Инфлацията става все по-осезаема. Но превърна ли ни тя в "ловци на оферти" и успява ли да ни накара като потребители да си правим сметка какво да купим и дали изобщо да го правим?  Спада ли покупателната способност на потребителите заради инфлацията- попитахме Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители": "Пада..

публикувано на 03.10.22 в 15:45
Савина Попова с ученици от Детска музикална школа във Видин. Сред тях са Румяна Маждракова – оперна певица, Чавдар Маждраков – диригент, Людмила Бобанова – диригент, Лили Роберт Попова – диригент. 1951 г., ДА – Видин, фонд 1166

Савина Попова: Живот като на сцена

На 26 септември се навършиха 90 години от рождението на Савина Попова- библиотекар, музикант, читалищен деец и участник във всички постановки на самодейната Видинска оперета.  Родена е през 1932 година във Видин и именно тук разгръща от край до край потенциала си.  "Тя е родена в семейство на потомствени любители музиканти. Цялата..

публикувано на 03.10.22 в 13:56

Започва фестивалът на любителските театри в Лом

В Лом се открива  Фестивалът на любителските театри на името на Кръстю Пишурка. Ежегодното културно събитие  е в чест на първото театрално представление и родоначалника на българския театър – Кръстьо Пишурка и ще продължи  до 9 октомври . 24 театрални колектива от цялата страна ще участват във фестивала, някои от тях се явяват..

публикувано на 03.10.22 в 13:08