Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Жегите са опасни и за домашните любимци

Снимка: Радио Видин

Високите температури през лятото са предизвикателство не само за хората, но и за животните. Домашните любимци страдат от горещина и жажда не по-малко от стопаните си и това е факт, който често се пренебрегва. За съвети как да извеждаме любимците си навън, как да ги транспортираме и въобще какво трябва и не трябва да правим, се обърнахме към Д-р Иван Рачински, ветеринар от Враца.


"Когато се правят разходки, трябва да се мисли кога е най-удачно. Най-удачно е сутрин рано и вечер късно. Трябва постоянно домашният ни любимец да има вода, когато е навън и е много топло. Най-добре е през 15-20 мин да му се предлага... Първите признаци на топлинен удар са много учестено дишане, учестен пулс, обилно слюноотделяне, може да се наблюдава повръщане, диария в редки случаи, олюляване, залежаване, отпадналост. Вече другите симптоми са по-сериозни, като може да се стигне до мозъчен оток, белодробен оток или кома. Всичко това само и единствено от жега... Котките и домашните зайчета са още по-чувствителни. Те издържат много повече на студ, отколкото на топлина. Много по-чувствителни са от кучетата, особено зайчетата." - обясни за Радио Видин Д-р Рачински.


Специалистът поясни още, че животните, сами по себе си не усещат кога получават топлинен удар и кога тялото им реагира на жегата, затова е от особена важност да се следят постоянно от стопаните си, които от своя страна трябва да реагират своевременно при някой от признаците на прегряване.


Иван от Видин е собственик на 5 кучета. Освен за тях, той се грижи и за още 4 бездомничета и споделя, че грижата за животните е важна целогодишно, но лятото е особено голяма.


"Задължително сутрин и вечер им сипвам вода в кофичките, дори на уличните кучета съм поставил купички и наливам студена вода. За тях е много важно. Напоследък имам някои от тях, които боледуват, защото точно това им липсва - вода. Като цяло за животинките дори в града не са предвидени чешмички. А хората се сърдят, когато виждат купички, където са сложени ги местят и ги изхвърлят от местата. покрай чешмичките, откъдето пият тези животинки... Трябва да се избягва да се водят кучета по горещи и циментови асфалтени и метални повърхности. Това може да окаже голямо влияние върху кожата, която покрива крайниците и много често се стига до изгаряне, разраняване и възпаляване на тези места. Много е опасно за тях."- препоръчва Иван.

Абсолютно противопоказно за четириногите е да стоят на слънце продължително време, защото това може да бъде причина за топлинен удар. Трябва водата и храната, която стопаните дават на любимците си, да бъде с умерена температура, защото ако е прекалено студена, това може да причини стомашни усложнения, дори и смърт.

Повече може да чуете в звуковите файлове.


Вижте още

Ателие "Нана Арт" с изложба "Младите художници"

Възпитаници на ателието по изобразително изкуство  Nana ART подреждат свои рисунки. Х удожествен ръководител е Надежда Иванова, а изложбата е наречена  "Младите художници" . Включени са произведения на възпитаниците на школата, сътворили свои творби в продължение на две години, казва Надежда Иванова: "Изложбата ще включи цялата..

публикувано на 04.10.22 в 15:40

Фестивалът "Кукурузени усмивки" отново част от панаирните дни в Селановци

В оряховското село Селановци вече са готови за 15-тото издание на Международния фолклорен фестивал "Кукурузени усмивки".  Панаирните дни ще започнат на 12 октомври и ще включват концерти, изложби, спортни прояви, както и "Дни на производителя", каза кметът на Селановци Росица Койнова: "Стартираме на 12 октомври, сряда, със спортен..

публикувано на 04.10.22 в 14:55

"Час при зъболекаря": Първото посещение

Първото посещение при зъболекаря е добре да бъде на възможно най-ранна детска възраст.  2,5-3 години е една чудесна възраст детето да се запознае със своя зъболекар и с кабинета, където той работи, без да изпитва страх, каза в "Час при зъболекаря" лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева.   "За него това ще бъде едно любопитство - какво..

публикувано на 03.10.22 в 17:53

Участници в "Резиденция Баба" подреждат изложба във Враца

Съвременни млади артисти представят творбите си , които са направили по време на артистична резиденция във врачанско село. Творбите им са резултат от участието им в 8-мото издание на "Резиденция Баба" . Петимата млади артисти с разнообразни професионални прояви, живяха заедно с местните хора в с. Горно Пещене за 2 седмици през юни, изследваха селото..

публикувано на 03.10.22 в 17:30

Станахме ли подвластни на промоции и оферти

Инфлацията става все по-осезаема. Но превърна ли ни тя в "ловци на оферти" и успява ли да ни накара като потребители да си правим сметка какво да купим и дали изобщо да го правим?  Спада ли покупателната способност на потребителите заради инфлацията- попитахме Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители": "Пада..

публикувано на 03.10.22 в 15:45
Савина Попова с ученици от Детска музикална школа във Видин. Сред тях са Румяна Маждракова – оперна певица, Чавдар Маждраков – диригент, Людмила Бобанова – диригент, Лили Роберт Попова – диригент. 1951 г., ДА – Видин, фонд 1166

Савина Попова: Живот като на сцена

На 26 септември се навършиха 90 години от рождението на Савина Попова- библиотекар, музикант, читалищен деец и участник във всички постановки на самодейната Видинска оперета.  Родена е през 1932 година във Видин и именно тук разгръща от край до край потенциала си.  "Тя е родена в семейство на потомствени любители музиканти. Цялата..

публикувано на 03.10.22 в 13:56

Започва фестивалът на любителските театри в Лом

В Лом се открива  Фестивалът на любителските театри на името на Кръстю Пишурка. Ежегодното културно събитие  е в чест на първото театрално представление и родоначалника на българския театър – Кръстьо Пишурка и ще продължи  до 9 октомври . 24 театрални колектива от цялата страна ще участват във фестивала, някои от тях се явяват..

публикувано на 03.10.22 в 13:08