Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВиК Видин иска увеличение на водата с лев

В бизнес плана на дружеството са предвидени инвестиции от 4,5 млн. лева

Снимка: КЕВР

Бизнес плана на "Водоснабдяване и канализация - Видин" ЕООД за новия регулаторен период 2022-2026 г. бе обсъден на откритото заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР),  съобщава на сайта си регулаторния органОт дружеството се предлага комплексната цена на услугите /доставяне на вода, отвеждане и пречистване на отпадъчни води/ за 2022 г. да се увеличи от сега действащата цена 2,738 лв./м3 с ДДС до 3,683 лв./м3 с ДДС. За постигане на планираните дейности и инвестиции с цел подобряване на качеството на ВиК услугите дружеството е необходимо да акумулира съответните приходи, които да гарантират, че заложените цели ще бъдат постигнати. 


Една от основните причини за повишението цените на услугите с 0,94 лв./м3 са увеличените през 2021-2022 г. разходи за материали и външни услуги, сред които са драстично увеличените разходи за електроенергия от свободен пазар спрямо базовата 2020 г. Друг фактор е  заложеният ежегоден ръст на работните заплати на заетите във ВиК оператора с 14,26%, съгласно подписаното споразумение между НБС "Водоснабдител" – КНСБ, Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и "Български ВиК холдинг" ЕАД.


Дружеството планира сериозни инвестиции и ще предприеме устойчиви мерки за надеждно снабдяване с качествена питейна вода. Общият размер на инвестиционната програма за периода е 4,535 млн. лв., от които 3,732 млн. лв. в публични ВиК системи и съоръжения. Предвидените инвестиции са по-големи от заложените по договора с Асоциация по ВиК – Видин в размер на 2,383 млн. лв. Дружеството е бенефициент по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020", по който се реконструират довеждащ водопровод и канализационен колектор за гр. Видин, и се внедрява Географска информационна система.


Дружеството прогнозира изпълнение на изискванията за качество на питейните води, като се достигат нива на съответствие от 99% за големите зони на водоснабдяване и 98% за малките зони. Анализите показват, че се постигат и нормативните изискванията за качество на отпадъчните води.


Заложените приоритети в новия бизнес план на "Водоснабдяване и канализация - Видин" ЕООД бяха представени на открито заседание и обществено обсъждане в КЕВР. В съответствие с изискванията на закона до средата на 2021 г. операторът депозира заявленията си за бизнес план и цени. Впоследствие в резултат на направените от КЕВР препоръки в тях са извършени редица корекции. Първоначалните и финалните коригирани заявления, включително и електронните модели на бизнес плановете, са публикувани своевременно на интернет страницата на Комисията.


На проведеното на 04.07.2022 г. общо събрание АВиК – Видин не е взело решение за съгласуване на бизнес плана и не го е върнало с указания за необходими изменения и корекции, с което не е изпълнено изискването на чл. 198м, ал. 2 от ЗВ. Съгласно нормативната уредба в тези случаи се прилага изискването на чл. 27, ал. 5 от НРКВКУ, че бизнес планът е приет без възражения. Поради липсата на взето решение от АВиК – Видин КЕВР изрично покани за участие в общественото обсъждане всички членове на асоциацията.  


В 14-дневен срок участниците в общественото обсъждане могат да внесат в Комисията писмени становища по обсъжданите въпроси.



По публикацията работи: Кирил Кирилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 2 юли 2024 година

Водна забава зарадва деца във Видин. Волейболният клуб "Бдин-Вида" (Видин) организира инициативата днес пред Пазар капия в града.  В началото на месец юни е издадено разрешение за строеж и предстои да започне модернизацията на над 40 км от трасето от Ружинци до околовръстното шосе на Монтана, част от скоростния път с магистрални участъци Видин..

публикувано на 02.07.24 в 18:05

Паднали клони и наводнени дворове след пороен дъжд в Дреновец

Пороен дъжд е причинил щети на земеделци в община Ружинци.  Аварийната група на общината и доброволци са  разчиствали паднали клони на пътя между селата Дреновец и Бело поле, каза кметът на Ружинци Александър Александров. "Вдигнахме аварийната група и момчетата от Дреновец с машинки и с триони да разчистим пътя. Лично бях с тях...

публикувано на 02.07.24 в 17:50
Община Монтана

В Монтана започва нов проект за подмяна на стари отоплителни уреди

Община Монтана отвори ново кандидатстване за безвъзмездна подмяна на отоплителни уреди , които замърсяват околната среда, съобщи кметът Златко Живков. Процедурата е по проект за подобряване качеството на въздуха, финансиран от Европейския съюз по програма „Околна среда“ 2021 – 2027 г. Безвъзмездната помощ е на стойност 21 695 000 лева...

публикувано на 02.07.24 в 16:36

Здравната инспекция установи замърсена вода в три берковски села

Замърсена с колиформи и еширихия коли вода е установено в три села в община Берковица. Регионалната здравна инспекция в Монтана е наложила глоби на отговарящите за подаване на вода в тези населени места. В селата Бистрилица , Лесковец и Котеновци водните проби отчели наднормено съдържание на колиформи и еширихия коли, което е показател за..

публикувано на 02.07.24 в 15:43

Новият Общински съвет в Борован предстои да положи клетва

Новоизбраният Общински съвет в Борован ще се закълне на 3 юли (сряда) на първото си заседание. Сесията е свикана от областния управител Надя Донкинска. Форумът ще започне в 15.30 часа в голямата зала на Народно читалище „Цани Иванов 1907“ в Борован. Припомням, че до извънредните общински избори се стигна, след като Върховният..

публикувано на 02.07.24 в 15:33

Екоминистърът проверява за нерегламентирани сметища в област Монтана

Министърът на околната среда и водите проверява нерегламентирани сметища в област Монтана. Общините Берковица , Монтана и Бойчиновци са обект на извънреден контрол след подадени сигнали. В последните няколко месеца за трети път служебният екоминистър Петър Димитров лично проверява нерегламентираните сметища в Монтанско. Днес обиколката му..

публикувано на 02.07.24 в 15:28

Водна забава зарадва деца във Видин

Волейболният клуб "Бдин-Вида" (Видин) организира водна забава днес пред Пазар капия в града. Събитието се провежда за втора поредна година, а различното този път е, че освен членовете на клуба, може да се включи всеки, който има желание. Повече разказа Елизабет Георгиева , помощник-треньор на "Бдин-Вида" : "Организираме водни забави, с..

публикувано на 02.07.24 в 12:29