Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С буферни паркинги ще облекчават трафика към Дунав мост 2

3
Снимка: Радио Видин

Заради опашките от тежкотоварни автомобили, по разпореждане на вицепремиера и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев зам.-министър Николай Найденов направи проверка на организацията на работа на граничния контролно пропускателен пункт по Дунав мост при Видин.  


През последните месеци колоните от тирове, чакащи на излизане от страната са на километри от граничния пункт с Румъния. Затруднено е движението по околовръстния път на града, а в дните, когато е най-натоварено, се налага и автомобилите да чакат продължително за влизане и излизане от Видин. 


"Ситуацията е такава чакаме три дена за една граница. Няма и 12,13 километра, не можем да ги минем", обяснява Иван Геренски, който превозва стоки за Австрия и Германия. 


Заместник-министър Николай Найденов обяви, че е подготвен рамков документ между България и Румъния за облекчаване на процедурите за преминаване на ГКПП. Очаква се официално становище на румънската страна по документа:


"Трябва максимално бързо да бъде ангажирана румънската страна по отношение на това да се осъществяват съвместни проверки. След тяхната реакция, надявам се, че ще създадем работна група, която и към настоящия момент не е заработила, за да се помогне в посока реализирането на тези съвместни проверки, които според нас ще дадат трайно решение по отношение облекчаване на тежкотоварния трафик. Категорично в споразумението сме заложили и възможности за разделяне на лекотоварния от тежкотоварния трафик по отношение на увеличаването на броя на везните за претоварване във връзка с това, че има възможност да се увеличи по този начин капацитета. В дългосрочните мерки категорично работим по темата с буферните паркинги около цялата видинска област. Към настоящия момент шофьорите не използват всички буферни зони, които им се дават от оторизираните власти и решават, че трябва да изчакат всичко на пътното платно. При увеличаване на трафика при съвместно решение ще ги спираме и по този начин. Имаме конкретни локации, които сме разпространили навсякъде до целия транспортен бранш. Надявам се все повече да могат да се използват защото това е начина, по който няма колите да застават на самото платно."


Според шофьори проблем за ползването на буферните паркинги създават главно турските им колеги: 


"Паркингите тук вече има, но като тръгнеш да изпреварваш, работата отива на бой. Тръгваш да изпреварваш, колегата се сърди. Той е турски гражданин, как да му обясня примерно, че трябва да отида на паркинга."


През последните две седмици броят и на товарните, и на на леките автомобили, които преминават за денонощие, е рекорден, съобщи Людмил Любенов, изпълнителен директор на смесеното българо- румънско дружество "Дунав мост Видин-Калафат":


"За изминалите девет години сега се набелязват тази седмица рекорди и на тежкотоварни, и на лекотоварни автомобили. 1 100, 1150 тира никога не са напускали и не са обработвани през КПП-то за деветте години, откакто съществува. И другия рекорд- над 1 300 лекотоварни автомобили и бусове не са излизали от България. Пунктът работи не с максимални, а със свръх максимални усилия, но просто трафикът е много голям."


Опашките на Дунав мост 2 изнервят шофьорите. Някои като Мирчо Мирчев са готови вече и да напуснат работата си:


"Нещата трябва да се решат от високо ниво, ние не можем да ги решим тук. Трябва Румъния и България да кажат нещо там в Брюксел, защото така не става. Това вреди на нашата икономика."


За намирането на дълготрайни решения за ускоряване на преминаването през граничните пунктове с Румъния вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев ще инициира среща с румънския си колега, казаха от транспортното министерство.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Запалени стърнища край село Калина предизвикаха голям пожар в земеделски земи

Пожар бушува в землището на община Брегово . Огънят е тръгнал от запалени стърнища около село Калина, каза за Радио Видин кметът на община Брегово Илиян Бърсанов.  "Земеделски земи са, стърнища. На място има два пожарни автомобила, в началото пожарът е бил близо до последните къщи в Калина, но пожарникарите са го ограничили... Прехвърлил се е през..

публикувано на 29.07.24 в 19:30

Снимката на 29 юли 2024 година

До 31 октомври п родължава приемът на Заявления-декларации за отпускане на целева помощ за отопление .  Към момента има подадени 8032 заявления за област Видин, каза директорът на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" във Видин, Венцислав Боянов. Президентът Румен Радев връчи третия проучвателен мандат за кабинет на представители..

публикувано на 29.07.24 в 18:15

Връчени са изменените лицензии за експлоатация на три от ядрените съоръжения на АЕЦ "Козлодуй"

Изменените лицензии за експлоатация на три от ядрените съоръжения на АЕЦ "Козлодуй" – пети и шести енергоблок и Хранилището за сухо съхранение на отработено ядрено гориво, бяха връчени на изпълнителния директор на централата Иван Андреев от председателя на Агенцията за ядрено регулиране Цанко Бачийски. Те не са ограничени със срок в..

публикувано на 29.07.24 в 17:49

Кампания за безплатни изследвания за хепатит Б и С провеждат във Видин

Регионална здравна инспекция /РЗИ/ Видин организира кампания за безплатни изследвания за хепатит Б и С на желаещи лица. Изследванията ще се проведат в периода от днес, 29 юли, до 2 август,  петък в сградата на РЗИ - Видин в работното време на инспекцията. Кампанията е във Връзка със Световния ден за борба с хепатита, който отбелязваме на 28 юли...

публикувано на 29.07.24 в 14:43

Над 8000 заявления за помощи за отопление са подадени в област Видин

Продължава приемът на Заявления-деклереции за отпускане на целева помощ за отопление. Документи се приемат до 31 октомври, каза директорът на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" във Видин, Венцислав Боянов: "Към момента има подадени 8032 заявления за област Видин. От тях заповеди за отпускане са издадени на 4107 лица и семейства, заповедите..

публикувано на 29.07.24 в 14:37

Два пожара горяха в село Воднянци

На четири сигнала за пожари в областния град са реагирали видинските огнеборци през изминалото денонощие, съобщават от ОД на МВР-Видин. Гасени са запалени сухи треви и отпадъци, няма материални щети.   В съботния ден  след постъпил сигнал в 12.27 часа, огнеборците гасили пожар в частен имот в с. Воднянци . Пламъците унищожили 30 кв.м от..

публикувано на 29.07.24 в 11:49

Деца от Вършец ще нарисуват най-дългата рисунка на асфалт

Най-дългата рисунка на асфалт в област Монтана  ще нарисуват децата от Вършец следващата неделя. В три последователни дни ще се проведе Фестивал на забавленията, като част от проявите, посветени на „Празника на курорта, минералната вода и Балкана" За първи път, по повод „Празника на курорта, минералната вода и Балкана" във Вършец, се..

публикувано на 29.07.24 в 11:33