Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музеите и басейнът в Кула ще приемат безплатно посетители на 18 август

Снимка: Наско Цанов

На 18 август- Ден на отворените врати във всички общински музеи, в Кула безплатно ще може да се посети един от най- хубавите басейни във видинска област. Входната такса за възрастни иначе е най- ниската в цялата област, а за децата до 7 години- безплатно. Работното време е от 10:00 ч. до 18:00 ч. Басейнът разполага с детска площадка, фитнес и пул бар със студени напитки, тенис-корт с нова мрежа и цветна градина. Има и плитка детска зона, изцяло съобразена с нуждите на децата, а спасител ще следи за спокойствието и безопасността на всички гости. Водата е обработена с дезинфектанти, за да не се допусне разпространяване на зарази.

Интересно място за посещение е и късноантичната крепост "Кастра Мартис”, която се намира в центъра на град Кула. Тя е символ на града, една от малкото запазени крепости в България, обявена за архитектурно-строителен паметник през 1965 г. Възникването й е свързано с историята на българските земи през римската и ранновизантийската епоха (I- VI век). Останките от крепостта са разположени в историческия парк "Кастра Мартис”, недалеч от тях се намира и музейната сбирка с откритията, направени при проучванията на крепостта.

Етнографската къща в град Кула е едно от най- красивите места в града, тя отваря врати на 22 април 2016 година. В нея са изложени предмети от бита на Кула и околните села. Имотът, в който се помещава сбирката е принадлежал на някогашния кмет на Кула, Кирчо Йончов. Събирането на експозицията започва през 2010 година по инициатива на местния филолог, етнограф и общественик Емил Дичев. В момента сбирката съдържа около 1000 експоната с етнографска стойност, дарени от жители на град Кула и селата в общината и си заслужава да се види.

Едно от най- интересните културни събития част от фестивала на изкуствата тази година "CastrArtis"  ще е подредената изложба  в Градската картинна галерия на Народно читалище "Просвета 1882", дебютна изложба на 19- годишният художник Петър Петков от Кула и картини изложени на Йордан Гешев .

Йордан Гешев  роден на  21 януари 1907 година в село Чичил, Кулско. През 1930г. завършва Художествената академия в София, специалност декорация, при проф. Харалампи Тачев. Работи изключително в областта на акварелния пейзаж. Член на Дружество “Съвременно изкуство”. Организирал 22 самостоятелни изложби. Участвал в общи и колективни изложби. Тази година се честват 115 години от  рождението, а община Кула ще покаже редки негови картини.

На 18-ти август всеки гост ще може да получи съдействие от движение "Северозапазване" за разходки, обиколки на обекти, нощувки в къщи за гости , преходи и информация за туризма в община Кула.

Вечерта е предвидено и младежко рейв парти "Techno & Rock CastrArtis" в исторически парк "Кастра Мартис" с концерт на рок групата "Curse of the river" от Видин, ще гостува и диджей Александър Върбанов със световни хитове в техно и хаус музиката.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Калин Стоянов: МВР не насочва през частните ТИР паркинги

Министерството на вътрешните работи не е съгласувало задължително преминаване на тежкотоварни превозни средства през буферния паркинг непосредствено пред Дунав мост Видин – Калафат.  МВР не насочва никой през частните ТИР паркинги, обясни министър Калин Стоянов в отговор на въпрос от народния представител от Видин Любен Иванов. "Светофарът е..

публикувано на 04.08.24 в 07:47

Младежка организация с първа инициатива в Мездра

Новото местно сдружение БУМ – "Будни Устремени Мездренчани" организира първата си инициатива.  Младите хора канят всички свои съграждани "Да почистим заедно парка в Мездра".  Еко инициативата  е от 9.30 часа днес. Акцията е подкрепена от Община Мездра и Общинско предприятие "Чистота". Ще бъдат подсигурени необходимите материали и инструменти за..

обновено на 04.08.24 в 07:21

За поредна година в Стакевци отбелязаха Празника на гората

С празничен водосвет отслужен от Негово Високоблагоговейство отец Рафаил - Архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия, жители и гости на село Стакевци се събраха, за да отпразнуват заедно Празника на гората и Стакевския балкан. Съборът води началото си още от 1989 година, а през последните три години той се провежда в самото село. На..

публикувано на 04.08.24 в 07:17

Старческият дом в Хайредин ще бъде реновиран

Община Хайредин обяви обществена поръчка за избор на изпълнител за ремонт на Дома за стари хора в селото. За целта са отпуснати близо 4 милиона лева, става ясно от съобщение на местната управа.  Площта на имота е 52 143 кв. м. и в него е разположена сградата на социалното заведение. Тя е въведена в експлоатация през 1957 г. и е публична общинска..

публикувано на 04.08.24 в 07:12

АПИ: Напредват строителните дейности на трасето "Ботевград-Мездра"

Напредва изпълнението на строително-монтажните дейности, които се извършват на трасето "Ботевград-Мездра", съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура"(АПИ). В подлеза на п. в. "Мездра" /при км 161+665/ се демонтира железният път и траверсите от трасето на жп линията Мездра – Руска Бела, а контактната мрежа е изцяло премахната. Дейностите по..

публикувано на 03.08.24 в 16:00

Кулското село Чичил празнува днес

Най- малкото село в община Кула, село Чичил ще празнува днес на 3 август традиционния си събор, съобщи кметският наместник Цветомир Дамянов.  Ежегодният събор се провежда на деня известен още като Мария, когато Българската православна църква отбелязва един от най-светлите си празници - Преображение Господне. Слънцето обръща гръб на лятото и лице към..

публикувано на 03.08.24 в 15:00

Парад на ретро автомобилите се проведе във Видин

Собственици на ретро автомобили от страната се събраха във Видин в рамките на традиционния ретро парад Vintage Vehicles Vidin 2024. В пространството пред "Телеграф капия" любители на класическите превозни средства подредиха лимузини, леки автомобили, бусове, дори и мотори.  Иван Цолов , организатор на събитието, коментира за Радио ВИДИН, че в ретро..

публикувано на 03.08.24 в 14:30