Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В нашия живот Христос никога не ни оставя

В Девета неделя след Петдесетница, която отбелязваме днес, Църквата ни напомня за силната вяра, която трябва да имаме към Бога. Вяра, която спасява и ни прави синове на Бога и наследници на Неговото Царството. 

"В името на Отца и Сина и Светия Дух! Днес, братя и сестри, ние четохме неголяма история от земния живот на нашия Господ Иисус Христос за това как обикновен човек ходел по водите според Словото Божие. Христовите ученици плавали в лодка по морето, което достатъчно силно се вълнувало. Те виждат как Христос Сам идва по водите към тях. Отначало малко се изплашили и помислили, че това е призрак. Но когато се убедили, че това действително е Христос, тогава апостол Петър казал: "Господи, ако си Ти, позволи ми да дойда при Тебе по водата" (Мат. 14:28). Христос казва: "Дойди!". Апостолът действително стъпва на вода и спокойно върви, сякаш това е някаква твърд. Но изведнъж той забелязва, че около него действително се надигат вълни, вятърът е много силен. Той започва да се бои и потъва. Но редом е Христос и апостолът се обръща към Него Той да му помогне. Христос му подава ръка и го упреква, че вярата му е малко.

В нашия живот Христос никога не ни оставя. Неговата милост се простира към нас, грешните дотолкова, че Той е готов да ни подаде ръка във всяка житейска ситуация. Важно е това, че Той чака от нас молби. Той  не може да влезе в нашия живот насила. Мнозина например казват: "Как Бог не забелязва насилието и войните, и нищо не поправя?" На него му е нужно човек да отвори сърцето си, да Го повика при себе си, та Спасителят да дойде при него, да Се въдвори в неговото сърце и в неговия живот. Тогава всичко действително ще започне да се поправя. Така направил апостол Петър. Той помолил за помощ и мигновено твърдата, крепка ръка на Христа Спасителя го измъква от бездната.

Нашата вяра – това не е просто вяра в това, че зад прозореца вали дъжд, макар и да не се вижда. Това още е и доверие в това, че дъждът сега е нужен. Дъждът прави много добро: полива зеленчуците и плодовете, поникват тревите. Така и нашата вяра в Христа. Ние, разбира се, вярваме, че Той съществува. Но не винаги имаме доверие към Него. От доверието твърде много зависи. Затова, протягайки ръка Христос очаква, че ние ще имаме не само вяра, но и доверие, че Неговата ръка ще ни поведе в нужната посока. Когато срещаме в своя живот скърби и трудности ни се струва, че не виждаме  Божията ръка.  Но трябва да се доверим  и да отдадем нашия живот на Него и тогава точно Той ще го поправи. Може би не така, както ние искаме и по-добре, че не е така, както искаме, а така, както Му е угодно, по Неговата воля. Ето защо е много важно да поставим в сърцето си тези думи, които един от светиите винаги е повтарял за себе си в своята скръб: "Не както аз искам, но както Бог иска". Тогава Божията ръка ще бъде винаги в нашия живот. Амин."

Йерей Олег Шабалин

В рубриката "Съвременна Библия" –тази година близо до входната ни врата, две неуморни лястовички отгледаха общо девет пиленца. Тези създания следват пътя, определен от Създателя им. Живеят в Божието решение за живота им. Това трябва да правим и ние. Не го правим, защото стъпваме на грандиозния си интелект. Имаме пълна вяра в себе си. Обърнали гръб на Бога, търсим независимост във взимането на решения. Може би затова и в най-радостната ни песен стоим далеч от онова весело чуруликане на лястовичките, кацнали до входа на моето жилище.

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

40 години по-късно: Отново филми под открито небе в Ново село

Лятното кино в Ново село отново отваря врати след 40-годишно прекъсване. Инициативата за това е на група млади хора, свързани с Ново село, които създават сдружението "Киногледка" и си поставят за цел първо в дунавското село, а после и на други места във Видинско да бъдат възстановени прожекциите под открито небе. Идеята им е да бъдат представяни..

публикувано на 11.07.24 в 14:00

Археолози проучват Триумфалната зала в пещерата Магура

Археолози продължават проучванията в най-северната част на Триумфалната зала в пещерата Магура , които започнаха от миналата година. Задачата е да установят хронологията на обитаване на тази част от пещерата, каза д-р Ваня Ставрева от Регионалния исторически музей във Видин.  "Поставили сме си като една амбициозна цел, ако можем да..

публикувано на 11.07.24 в 10:25

В "Музикална зона" на 11 юли 2024 слушаме духови оркестри – 1 част

Голяма част от хората обичат духовата музика. Тя е изключително разнообразна, като в нея дори най-взискателните вкусове могат да удовлетворят своите изисквания. Стилово е балканска, британска, фанфарна, Ню Орлиънс, хип-хоп, фънк, полинезийска, занзибарска. Има състезателни и фестивални духови оркестри. Много от тях изпълняват класическа, народна,..

публикувано на 11.07.24 в 09:00

Неработещ светофар затруднява пешеходци във Видин

Близо месец не работят част от светофарите за пешеходци на кръстовището на улиците "Христо Ботев" и "Широка" във Видин . Това сигнализираха слушатели на Радио Видин и коментираха, че по този начин се създават предпоставки за инциденти с пресичащите улица "Широка" пешеходци. Проверка на място показа, че на кръстовището има и други проблеми, както и..

публикувано на 10.07.24 в 13:00
Христо Стоичков след гола във вратата на Германия на световното в САЩ през 1994 година

30 години от българския триумф на световното по футбол в САЩ

Навършват се 30 години от звездния миг на българския футбол - националният отбор, воден от селекционера Димитър Пенев, се класира за полуфиналите на световното първенство по футбол в САЩ . Успехът на Пеневата чета идва след победа с 2: 1 срещу световния шампион Германия, за да обедини цяла България и да ѝ даде надежда за още по-големи постижения...

публикувано на 10.07.24 в 12:00

Сух и горещ юли, наблегнете на поливките

Слънчев и горещ е юли, през следващите дни според синоптиците максималните температури ще се движат между 34 и 39 градуса. К ак високите температури ще се отразят на растенията- агропрогнозата е от Леночка Ангелова , началник на метеорологичната станция в Монтана: "През повечето дни от второто и третото десетдневие на юли се очаква относително..

публикувано на 09.07.24 в 18:05

Общинският съвет във Видин одобри ползването на спортните площадки в училищата

Толя Иванова от СДС, избрана за кмет на видинското село Слана бара на проведените на 23 юни избори, положи клетва на заседанието на Общински съвет- Видин, което се проведе днес. Кметът на Община Видин Цветан Ценков заяви, че следващия месец няма да има заседание и направи предложение: "Преди да направя предложението да ви пожелая успешна..

публикувано на 09.07.24 в 17:16