Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В нашия живот Христос никога не ни оставя

В Девета неделя след Петдесетница, която отбелязваме днес, Църквата ни напомня за силната вяра, която трябва да имаме към Бога. Вяра, която спасява и ни прави синове на Бога и наследници на Неговото Царството. 

"В името на Отца и Сина и Светия Дух! Днес, братя и сестри, ние четохме неголяма история от земния живот на нашия Господ Иисус Христос за това как обикновен човек ходел по водите според Словото Божие. Христовите ученици плавали в лодка по морето, което достатъчно силно се вълнувало. Те виждат как Христос Сам идва по водите към тях. Отначало малко се изплашили и помислили, че това е призрак. Но когато се убедили, че това действително е Христос, тогава апостол Петър казал: "Господи, ако си Ти, позволи ми да дойда при Тебе по водата" (Мат. 14:28). Христос казва: "Дойди!". Апостолът действително стъпва на вода и спокойно върви, сякаш това е някаква твърд. Но изведнъж той забелязва, че около него действително се надигат вълни, вятърът е много силен. Той започва да се бои и потъва. Но редом е Христос и апостолът се обръща към Него Той да му помогне. Христос му подава ръка и го упреква, че вярата му е малко.

В нашия живот Христос никога не ни оставя. Неговата милост се простира към нас, грешните дотолкова, че Той е готов да ни подаде ръка във всяка житейска ситуация. Важно е това, че Той чака от нас молби. Той  не може да влезе в нашия живот насила. Мнозина например казват: "Как Бог не забелязва насилието и войните, и нищо не поправя?" На него му е нужно човек да отвори сърцето си, да Го повика при себе си, та Спасителят да дойде при него, да Се въдвори в неговото сърце и в неговия живот. Тогава всичко действително ще започне да се поправя. Така направил апостол Петър. Той помолил за помощ и мигновено твърдата, крепка ръка на Христа Спасителя го измъква от бездната.

Нашата вяра – това не е просто вяра в това, че зад прозореца вали дъжд, макар и да не се вижда. Това още е и доверие в това, че дъждът сега е нужен. Дъждът прави много добро: полива зеленчуците и плодовете, поникват тревите. Така и нашата вяра в Христа. Ние, разбира се, вярваме, че Той съществува. Но не винаги имаме доверие към Него. От доверието твърде много зависи. Затова, протягайки ръка Христос очаква, че ние ще имаме не само вяра, но и доверие, че Неговата ръка ще ни поведе в нужната посока. Когато срещаме в своя живот скърби и трудности ни се струва, че не виждаме  Божията ръка.  Но трябва да се доверим  и да отдадем нашия живот на Него и тогава точно Той ще го поправи. Може би не така, както ние искаме и по-добре, че не е така, както искаме, а така, както Му е угодно, по Неговата воля. Ето защо е много важно да поставим в сърцето си тези думи, които един от светиите винаги е повтарял за себе си в своята скръб: "Не както аз искам, но както Бог иска". Тогава Божията ръка ще бъде винаги в нашия живот. Амин."

Йерей Олег Шабалин

В рубриката "Съвременна Библия" –тази година близо до входната ни врата, две неуморни лястовички отгледаха общо девет пиленца. Тези създания следват пътя, определен от Създателя им. Живеят в Божието решение за живота им. Това трябва да правим и ние. Не го правим, защото стъпваме на грандиозния си интелект. Имаме пълна вяра в себе си. Обърнали гръб на Бога, търсим независимост във взимането на решения. Може би затова и в най-радостната ни песен стоим далеч от онова весело чуруликане на лястовичките, кацнали до входа на моето жилище.

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.


Вижте още

Ограда за строеж блокира достъп до гаражи във Видин

Хората от блок 21 в жилищен комплекс "Бонония" във Видин недоволстват срещу ограждение за бъдещ строеж в съседство. Казват, че блокира достъпа до гаражите им, пречи и на придвижването, тъй като теренът до сега е ползван като улица. "В момента достъпът до гаражите е прекъснат, поради появяването на частен парцел пред гаража, да сме точни -..

публикувано на 23.03.23 в 17:18

"Зеленото е новото черно" събира доброволци с мисъл за природата

 „Green is the new black“ ("Зеленото е новото черно" - от англ.) – под това мото ученици от клуба по речи и дебати на английски език на ГПЧЕ „Йордан Радичков“ във Видин планират разнообразни екологични прояви. Почистване на Крайдунавския парк, базар-изложба, дискусия за екологията с гост лектори, излъчване на анимационния филм „The Croods“ –..

публикувано на 23.03.23 в 16:30

Млад творец представя книга с благотворителна кауза в Монтана

Младата писателка Дебора Йорданова представя днес своята първа книга в монтанската библиотека . Средствата от сборника с разкази "Закъснял подарък" ще бъдат дарени за лечението на момиче с аутизъм. Дебора е родена в Лом, завършила е курс по творческо писане в Академия "Заешка дупка". Казва, че от малка обича да пише, а в дебютната ѝ книга има..

публикувано на 23.03.23 в 13:00

Веско Ешкенази ще изнесе концерт във Видин

Световноизвестният български цигулар Веско Ешкенази ще представи музикалното събитие „В света на музиката“ тази вечер във Видин . Началото е от 18 часа, в Драматичния театър. В програмата на концерта са включени произведения както от класическата оркестрова палитра, така и заглавия от популярната музика в аранжимент за симфоничен оркестър и..

обновено на 23.03.23 в 11:12

В "Музикална зона" на 23 март 2023 слушаме известни арии, хорове и увертюри

Тя се радва на вниманието на много почитатели. В нея има драматургия, разнообразие от настроения, актьорска игра, костюми, арии, дуети, инструментални интермедии. Диригентът задава посоката, а певците и оркестърът следват неговата линия. Обстановката е понякога помпозна, но винаги – повече от прекрасна! Потопете се във вълшебството на операта с..

публикувано на 23.03.23 в 09:00

Документален филм разкрива живота в село Превала

Документален филм разказва за хората на село Превала , община Чипровци. „Превал“ е създаден от проф. Михаил Мелтев – режисьор на игрални и документални филми, сценарист, бивш изпълнителен директор на Българската национална телевизия и председател на Съюза на българските филмови дейци, автор на няколко книги и множество публикации, опита си..

публикувано на 23.03.23 в 11:00

Видинските "Северняци" празнуват с концерт

Фолклорна студия "Северняци"  ще отпразнува своята 11-годишнина с  концерт-спектакъл "Празник край реката"  във  Видин .  Формацията е създадена от няколко ентусиасти, спомня си  х удожественият ръководител Ерик Петров :  "Точно преди 11 години се събрахме няколко ентусиасти - мои танцьори, танцьори, с които аз съм танцувал и решихме да..

публикувано на 22.03.23 в 17:05