Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Тематично разширяване се наблюдава в конкурса за сонет на името на Лъчезар Станчев

| обновено на 11.08.22 в 15:47
Снимка: Фондация "Лъчезар Станчев"

Поети от цялата страна и чужбина взеха участие във Всебългарски V-ти конкурс "Награда Лъчезар Станчев за сонет - песен 2022" - Вършец.

Конкурсът се организира от община Вършец и е подкрепен от "Фондация Лъчезар Станчев за поезия" като съорганизатор, Национален литературен музей, Алманах "Огоста", БНР Радио Видин, Регионална библиотека "Гео Милев" - Монтана и Вестник "Вършец".

Първа награда с грамота, парична сума 300 лева и книги спечели Нели Станева с творбата си "Втори емигрантски сонет".

Втора награда с грамота, парична сума 100 лева и книги получи Валери Станков за произведението "Безсмислен сонет".

Отличия с грамоти и книги получиха още Милчо Петров с "Влакът към детството" и Цветелина Маринова със "Сонет за любовта". Осемнадесет подбрани произведения от всички изпратени сонета, участвали в конкурса, са включени в малък сборник "Лъчезарни сонети 2022", издаден от Фондация "Лъчезар Станчев за поезия".

Творбите от тазгодишното издание са 91 и са оценени от жури в състав: председател Кристин Димитрова, членове Атанас Капралов и проф. дфн Румяна  Станчева. При избора на творби за награда, журито се е ръководило от принципа за висока художествена стойност на текста, както и от степента за формално съответствие на формата "сонет", съчетана с безспорна стихотворна култура на авторите. Оценяването на произведенията бе напълно анонимно, сподели председателят на журито  Кристин Димитрова:

"Спрямо миналата година сонетите са се увеличили доста, второ, спрямо миналата година имаше някакво тематично разширяване, миналата година бяха в по-минорно настроение, тази година имаше и по-весели и по-философски, имаше самоиронични сонети... Което беше интересното - около 5 сонета на емигрантска тематика, което означава, че пишат от чужбина... И "Втори емигрантски сонет" взе първа награда... Сонетът е доста труден като жанр, това е една усмирителна риза... Бяха по-ощетени тези групи сонети, които се повтарят тематично, например сонетите за любовта... Между първото и второто място имаше дискусия в журито, защото веднага се вижда лекотата на перото в "Безсмисления сонет". Да кажа какво беше хубавото на сонета, спечелил първо място - беше артистичен, имаше неочаквани моменти и запомнящи се метафори.."


С отличие е наградена и творбата на Цветелина Маринова - "Сонет за любовта". Тя живее във Велико Търново и е преподавател по български език и литература, пише стихове и есета, а в този конкурс участва от неговото начало:


"По принцип сонетната форма не е моята форма на изразяване, моите стихотворения са класически стих... Но този сонет ме провокира още с първия конкурс. Темата беше за Вършец, бях изпратила един сонет... За първи път съм сред отличените, това е един вид развитие, което ме радва... Аз съм почитател на синтеза на изкуствата и това е заложено и в моята работа в часовете по български език и литература... В сонета имам препратки към изобразителното изкуство, към музиката, към Ван Гог...."

Повече може да чуете в прикачения звуков файл.
Вижте още

Къде да се скрием при гръмотевична буря

Зачестяването на инциденти в резултат от мълнии се наблюдава в глобален мащаб. Причината е климатичните изменения, заявиха от Планинската спасителна служба към БЧК и дадоха съвети как да се предпазят хората от тези природни феномени. Мълниите представляват електрически заряд, който пада от горните слоеве на атмосферата към земната повърхност и..

публикувано на 29.09.22 в 16:20

Започва груповият лов на дивя свиня

На 1 октомври се открива ловният сезон на местен дребен дивеч и груповият лов на дива свиня. Издадена е заповед от министъра на земеделието, дружинките са подготвени и с нетърпение чакат груповия лов на дива свиня, каза Александър Георгиев- специалист по лова в ловно- рибарско дружество "Огоста"- Монтана. "Традиционно в България един от..

публикувано на 29.09.22 в 16:17

Проверени са язовирите в Монтанско

60 са язовирите в област Монтана. Всички те подлежат на ежегодни проверки. Преди есенно- зимния сезон и пролетно- летния  комисия със специалисти от различни институции проверява техническото състояние на  язовирите. "Всеки един от специалистите дава съответните предписания какво трябва да се извърши и какво трябва да се направи на..

публикувано на 29.09.22 в 16:04

Читалище "Цвят" открива новата творческа година

Народно читалище "Цвят" ще открие тържествено новата си учебна и творческа година във Видин. Талантливите видински деца отново ще имат възможност да развиват уменията си в традиционните школи и състави. Създава се и една нова школа, обясни секретарят на читалището Любомир Илиев: "Тази година ние продължаваме с Детската езикова школа по..

публикувано на 29.09.22 в 15:00

Увеличават капацитета на Пристанищен терминал "Видин-център"

Повече пътнически кораби ще могат да акостират едновременно на пристанище "Видин-център". Приключват ремонтните дейности, финансирани от Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" (ДППИ), за увеличаването на капацитета на пристанището. Причината е повишения брой на круизни кораби, които спират във Видин през последните години. "Увеличилият се..

публикувано на 29.09.22 в 13:09

В "Музикална зона" на 29 септември 2022 слушаме музика из "Властелинът на пръстените" и Dirty Loops 2021

Партитурата към "Властелинът на пръстените" е може би най-големият шедьовър на композитора Хауърд Шор – изключително колоритна, като голяма част от ефектите са записани в реална обстановка. Вмъкнати са звуци на тигри, моржове, магарета. Има шумове, записани на гробище през нощта, а също и от строителната площадка, съответстващи на падането на..

публикувано на 29.09.22 в 09:00

Да пътуваш по света с колело и куче в рикша

Видин е място, което привлича различни и интересни хора от цял свят, особено, през лятото. Освен туристите, които пристигат с круизните кораби по Дунав, може да се срещнат и други чуждестранни пътешественици. Така срещнахме Жулиета Цука .  Тя е на 54 години и е от албански произход, но преди 32 години години, напуска родната си страна и заминава..

публикувано на 28.09.22 в 16:00