Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Приключение по билото на Стара планина

Снимка: Личен архив


ИТ специалист от Видин премина сам голяма част от българското трасе на международния "Път на дружбата от връх Ком до нос Емине". В рамките на близо три седмици Николай Райков се отправя на приключение извън цивилизацията, високо по билото на Стара планина. По този начин той се зарежда с положителни емоции, като в същото време бяга от шумната столица, където работи. От физическа гледна точка обаче, предизвикателството е голямо. Николай изминава около 500 км. при надморска височина, пресечен терен и изключително трудни условия. През цялото време трябва да се бори с болките в тялото от всекидневните преходи, а след толкова време прекарано в планината вече е с 10 кг. по-лек. За да издържи на огромното натоварване ИТ специалистът провежда 6 месечна подготовка:

"Обичам да ходя по планината и за мен планината и да си сред природата просто е уникално. Психическото натоварване, което го имаш в града, го сменяш с едно физическо натоварване и съответно то ти се отблагодарява с едни красиви гледки. Колкото и красиво да е изисква и много приготовление, както физически, така и логистични. Това са двете части, които главно са нужни. Физическата част, лично аз започнах да тренирам в началото на годината - 6 месеца, фитнес. Уикендите, които имах свободни гледах да се катеря някъде на планина. За да мога да тренирам краката по някакъв начин и да започна да изграждам мускулатура и издръжливост, която е необходима. Природата за мен е просто уникална, дори приятелите ми ме бъзикат, че съм друг човек, не същия, който е бил преди това, усмивка, спокойствие, като храна за душата. Около 30 км. на ден минимум правиш преходи и спя главно на хижите в Стара планина, които са.  Започваш от Берковица, връх Ком. Първите 30-км. вече има хубави денивелации. И от там започва всичко, ти си в перфектно състояние и тялото ти реагира страхотно. От горе виждаш София, Берковица, всичко се вижда абсолютно. Първите 5, 6 дни поради интензивността от дневните преходи, тялото още не е свикнало, болежките и физическата част започват от ден втори, коляно, глезен, нещо да те боли, да те убиват маратонките. Като дори след първия ден самият часовник, който носих дори ми каза - трябват ти 46 часа за възстановяване. С времето започна да пада... В планината правилото е, че не се спазват никакви диети, абсолютно всичко, колкото по-мазно толкова по-добре. Защото аз харча на ден между 4000 - 5000 калории, които се изразходват по този път само. Реално аз в края на прехода съм с 10 кг. по-малко отколкото стартирах... Когато стигнах на Котел, което беше един от най-дългите ми преходи и единствения ми дълъг преход, точно 54 км. трябваше да измина за един, защото нямаше хижа по средата на пътя. Просто краката ми... ходих буквално все едно на бодли по гол крак, последните 8 км. бяха истинско изтезание. Това е най-тежкото, което се случи. Но за сметка на това си заслужаваше като стигнах до самия град, защото там ме посрещна овчарско куче, което ме изплаши много, защото беше огромен. Но се оказа някакъв глезльо и го погалих след всичката болка..."

За такъв продължителен преход в планината е важно да разполагаш с всичко необходимо и да си подготвен дори за най-лошия сценарий, споделя Николай:

"...Трябва да имаш първо правилна екипировка, трябва да имаш къси, дълги панталони, тениски, фланелки с дълъг ръкав, шалте, джипиес системи да ползваш. Водите също е много важно да знаеш къде се намират, гледах да имам абсолютно всичко. Ако има силен вятър да имаш ветровка, ако вали, да имаш нещо, което да те предпазва от дъжда, дъждобран. Задължително също така са медицинските неща - лекарства, изолирбанд, лепенки за мазоли и едно от най-важното е най-различните мазила, с които се мажат краката, поради триенето в обувката краката се нараняват."

След около 500 км. преход в планината болките в тялото на Николай Райков стават непоносими, заради това посещава невролог и е принуден да спре своя преход. Оставащите около 100 км. до нос Емине са по-лесната част от маршрута и ще бъдат изминати от Николай веднага щом се възстанови физически. Незабравимите спомени от красивите кътчета високо в Стара планина остават:

"Имаш смесени чувства и самата емоция, която си изпитал през цялото време... Хем си щастлив, хем и леко тъжен, защото цялото преживяване, нямам думите... Напират едни емоции, които са толкова чисти, че те водят до сълзи. Някак си не искаш да свършва това нещо. Остават едни спомени за едно прекрасно пътуване."

За да осъществи своето предизвикателство Николай си взима един месец отпуск, а след него казва, че е като нов човек. Вижте още

Не прави на другите това, което не желаеш за себе си

Във Втора неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание да проумеем и се вдъхновим, че всичко онова, което ни заобикаля ще бъде добро или зло, в  зависимост от това какви сме ние спрямо нашите околни. "Братя и сестри! Ние днес чухме на Божествената литургия така нареченото "златно" правило на..

публикувано на 02.10.22 в 08:00

Момиче- пехотинец- защо не?

Изборът на професия- често от него зависи как ще протече целия ни живот. Понякога младите хора избират бъдещата професия по престиж, други- с идеята, че животът им ще е интересен, а има и такива, които следват мечтите си.  Именно мечтата си е последвала и Теодора Иванова . Тя е на 20 години, от Видин е, и е курсант - второкурсник във военното..

публикувано на 01.10.22 в 09:27

Международния ден на възрастните хора ще отбележат във Видин

В навечерието на Международния ден на възрастните хора, който се отбелязва на 1 октомври,   Радио Видин посети един от пенсионерските клубове в града. " Културен клуб на пенсионера" отново подновява своята дейност след двегодишно затваряне и сега членовете на клуба заедно ще отбележат празника. За всички това е дълго очакван момент, признава..

публикувано на 30.09.22 в 18:00

Есента е тук, а с нея и Алисън Рейн и нейната Рошла

В последния ден на септември една кротка, но неукротена рошла, на име Дъжд пристига, за да ни поведе из собствения си свят, сякаш нарисуван от влюбен и малко тъжен, но много щастлив художник. Нека днес да стъпим на пътя ѝ и да тръгнем с нея да търсим и събираме… ами нея. И себе си. Защото всички търсим себе си, но понякога, за да намериш..

публикувано на 30.09.22 в 17:32

Септемврийските събития в календара на Фондация "Подкрепа за реализация"

Поредица от събития имаше в календара на Фондация "Подкрепа за реализация" -  Видин през месец септември.  За потребителите на услугите в двата центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондацията - за деца и за възрастни беше организирана екскурзия до Козлодуй. Организирани бяха посещение на Н ационалния музей "Параход Радецки" и..

публикувано на 30.09.22 в 16:19

В Ново село посрещат реконструиран римски кораб

Реконструиран римски кораб ще акостира днес в Ново село.  Репликата на плавателния съд тип „лусория“ със своя международен екипаж от седем държави ще спре на новоселското пристанище между 16 и 17 часа. Около 30 души са в ръководния екип и обслужващия персонал на гребния плавателен съд, който през 4 в. е минавал по тези водни пътища...

публикувано на 30.09.22 в 08:41

Къде да се скрием при гръмотевична буря

Зачестяването на инциденти в резултат от мълнии се наблюдава в глобален мащаб. Причината е климатичните изменения, заявиха от Планинската спасителна служба към БЧК и дадоха съвети как да се предпазят хората от тези природни феномени. Мълниите представляват електрически заряд, който пада от горните слоеве на атмосферата към земната повърхност и..

публикувано на 29.09.22 в 16:20