Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

От КНСБ настояват тя да бъде над 800 лева

770 лева минимална заплата предлага правителството

Видинчани категорично подкрепят увеличението

Снимка: АрхивМинималната заплата да бъде увеличена от сегашните 710 лв. на 770 лв. от 1 януари 2023 г. ще предложи социалното министерство.

Служебното правителство смята да предложи и формула за автоматично определяне на минималната заплата. Обсъжданият вариант е минималната заплата да бъде 50% от средната за предходната година. Именно по тези сметки на социалното министерство минималната заплата трябвало да стане 770 лв. Преди да бъде определена формула за минималната заплата ще има дискусия със синдикатите и работодателите, за да бъде приет механизъм, приемлив за всички, каза Лазар Лазаров, вицепремиер и служебен министър на труда и социалната политика.

"Ние ще продължим дискусията със социалните партньори, следвайки единия от основните принципи в директирата за осигуряването на адекватност".

Минималната заплата за 2023-а година трябва да бъде над 800 лева, а не 770 лева, се казва в позиция на КНСБ. Синдикалните експерти настояват като база за изчисленията да се използва средната работна заплата за страната за първото полугодие на 2022-ра година, която вече е над 1700 лева.

Видинчани подкрепят предложеното от служебното правителство увеличение.

"Около 1000 лева, Видин умира, ако не се намира инвеститор, тук се работи за минимална заплата... Най-малко 1000 лева са нужни на човек, трябва да се изгради и завод, който да поеме работни места, иначе няма да се решат проблемите с доходите... 800 трябва да бъде минималната работна заплата... Поне 800-900 лева трябва да получава един от семейството, за да живее то добре... Знаем какво е положението на града, знаем какво е положението... Това, което знам, е че минималната заплата трябва да покрива някакъв минимален разход, с който да се оцелява... Икономиката ни е сгрешена, трябват промени и да започнем да се изравняваме с ЕС, а към момента няма свободен бизнес и инициатива... Минималната заплата ще остане 700 лева или там колкото беше отгоре, промяна няма да има... За нормален живот във Видин са нужни поне 1200 лева...".

Предстои служебното правителство да изготви базов проект на Закон за бюджета през следващата година.

Вижте още

Реплика на римски кораб акостира във Видин

Късноантичен римски фестивал озаглавен "Бонония оживява" ще се проведе във Видин този уикенд . На 1-и октомври гр. Видин ще се върне в славните времена на Римската империя и ще пресъздаде историческата атмосфера на римския град Бонония. Жители и гости на крайдунавския град ще се потопят в света на римляните и ще станат свидетели на техния..

публикувано на 26.09.22 в 17:20

Отбелязваме Европейския ден на езиците

Видинската библиотека "Михалаки Георгиев" ще отбележи  Европейския ден на езиците. Денят се отбелязва на 26 септември всяка година от 2002 г., а ц елта е  да се популяризират ползите от изучаването на езици, езиковото разнообразие в Европа и да насърчава изучаването на езици сред хора от всички възрасти.  Тази година културните институции..

публикувано на 26.09.22 в 15:00
Борислав и Камелия

Приемната грижа- призвание или професия

Професия, с чиято помощ се изкарват пари ли е приемното родителство? Или по-скоро призвание, на което трябва да посветиш време, емоции, опит и грижа?  Отговорът на този въпрос зависи много от мотивацията на хората, които искат да станат приемни родители, както и на онези, които ги обучават, оценяват и одобряват. Това са и отговорите на..

публикувано на 26.09.22 в 13:30

УНИЦЕФ алармира за образователна бедност сред децата

Само една трета от 10-годишните деца в света не могат да прочетат и разберат проста писмена история, посочват от Детския фонд към ООН. От УНИЦЕФ наричат този дефицит "образователна бедност". Данните отпреди пандемията показват, че в България едно от осем деца, които завършват четвърти клас, не може да прочете и разбере прост текст, обясни  Мария..

публикувано на 26.09.22 в 09:43

"Неделник" от 25 септември 2022 година

Хайде. "Неделник" брой 430 - ти вече е на сайта. Говорим си за вино с Павлин Първулов, за фестивала "Нашенци у старо време" в Покрайна и за сватба. Каква сватба ли? Вместо букети на сватбата си семейство Антонови от Враца събраха средства, които дариха на социалното предприятие във врачанското село Челопек . Младежи от Център за..

публикувано на 25.09.22 в 14:30

Винаги да сме готови да следваме нашия Спасител

В Първа неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към осъзнаване на висотата на духовното служение и в същото време неговата простота и достъпност за всеки един от нас.  "Иди си от мене, Господи, понеже аз съм грешен човек" (Лука 5:8) Светото Евангелие, прочетено на днешната Неделя първа..

публикувано на 25.09.22 в 08:00

Жестовият език - връзката със света на хората с увреден слух

23 септември е Международен ден на жестомимичните езици. Отбелязва се от 2018 година. Целта е да се повиши информираността за този начин на общуване. Хората с увреден слух имат нужда от жестов език, за могат да бъдат информирани и за да са достъпни за тях услугите в институциите.  Да ползват жестов език е не само потребност, а право на глухите..

публикувано на 23.09.22 в 16:37