Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дунавската регата пристига в Ново село на 13 август

Снимка: РАДИО ВИДИН

Първият участник в Дунавската регата ТИД акостира на новоселския бряг вчера, 11 август. Той е от Свищов и ще се пусне за 40-ти път с любителите на водния спорт. За тази цел е пристигнал от Лондон преди три дни и с нетърпение очаква приятелите си от България и Сърбия, за да се впусне в очакваното пътешествие.


Очаква се първите лодки да навлязат в българска територия на 13 август и да акостират на новоселския бряг. Около 18:00  часа на Централния плаж ще стане официалното посрещане. Самодейците от НЧ "Земеделец-1874" ще представят програма, която показва автентичния новоселски певчески фолклор, а танцьорите от формация "Гъмза" са подготвили китка от хорáта на България – северняшки, добруджански, родопски и шопски. След това за всеки участник в гребния поход по стара традиция, ще има бобена чорба, осигурена от общинското ръководство. То се е погрижило и за обособяването на достатъчно място за палатките, осигурени са душове и химически тоалетни. В центъра на селото от 20:30 ч. ще свири духовата музика за поредното лятно новоселско хоро.


150 участници от България ще се впуснат в надпреварата с лодки по Дунав в нашия участък. ТИД 2022 ще тръгне от километър 833 в Ново село сутринта  на 14 август и ще пристигне във Видин след 32 км.  Тук ще бъде първият почивен ден за българския участък, който съвпада с големия християнски празник "Успение Богородично“.


Регатата е стартирала на 25 юни 2022 г. в Инголщат, Германия и ще завърши на 9 септември в делтата на Румъния.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Съд наказа двама обвиняеми за отглеждане на коноп в Мизия

Двама обвиняеми получиха наказания от по 1 година и 6 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок за незаконно отглеждане на растения от рода на коноп и държане на високорисково наркотично вещество в Мизия . Разследващите са открили 128 растения в специално оборудвано помещение в сграда в местността „Среден връх“ в града. Пазарната..

публикувано на 12.07.24 в 15:14

Безработни започват работа по програма за заетост в община Белоградчик

В община Белоградчик започват работа деветима безработни по Регионалната програма за заетост . Хората са наети на трудов договор със срок пет месеца, на пълен работен ден.  Дейностите, с които ще бъдат ангажирани безработните, са почистване, благоустрояване, поддържане на зелени и цветни площи, паркове и алеи, гробищни паркове,..

публикувано на 12.07.24 в 14:37

Берковица посреща "Мото рок фест" 2024

Берковица е домакин на "Мото рок фест" от днес, 12 юли до неделя, 14 юли. Организатор на събитието е мотоклуб "Планински братя" със съдействието на Община Берковица, а програмата е разнообразна и интересна, каза за радио ВИДИН  Олег Петков , президент на клуба. "В петък откриваме, посрещаме гости, следва рок концерт на група SWEET POISON,..

публикувано на 12.07.24 в 14:00

Полицията разследва грабеж край път Е-79 в Монтанско

Криминалисти разследват грабеж на 33-годишна жителка на Враца, съобщават от полицията. Престъплението е извършено вчера, 11 юли, около 17:00 часа, на отбивка на международния път Е-79 в землището на монтанското село Сумер . Извършителите заплашили жената с огнестрелно оръжие, след което ѝ взели дамската чанта. Гилза от газов пистолет е намерена при..

публикувано на 12.07.24 в 11:58

Произведения на Моцарт и Салиери ще звучат на видинска сцена

Симфониета - Видин ще изнесе концерт "Моцарт и Салиери"  днес, 12 юли, в крайдунавския град. Любителите на класическата музика ще могат да се насладят на избрани произведения от двамата композитори в  зала „Филхармония“ , обясни директорът на културния институт Мирослав Кръстев : "Ще прозвучи Увертюра към операта „La Fiera di Venezia“ и..

публикувано на 12.07.24 в 11:36

Ремонти за 17 милиона лева започват в Чипровци

Ремонтни дейности на стойност около 17 милиона лева започват в град Чипровци , каза за Радио Видин Петко Петков , заместник-кмет на общината:  "Предстои ремонт на 14 улици, 3 местни пътя, 2 водопровода и 3 сгради. Това са сградата на Общината, Културния дом и Спортната зала. Фактически 6 от улиците са финансирани по Държавен фонд "Земеделие"...

публикувано на 12.07.24 в 11:30

Проект спечели финансиране за изграждане на физкултурен салон във видинска гимназия

Проект за изграждане на нов физкултурен салон в Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“ във Видин е одобрен за финансиране, съобщават от Общината.  Проектът е сред двата одобрени от Министерството на образованието и науката за цялата страна, в рамките на Годишна програма за поддържане, основен ремонт, реконструкция, цялостно..

публикувано на 12.07.24 в 10:46