Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Рисковете от зависимости обсъждаха младежи и психолози във Видин

Снимка: Радио Видин

Дискусия за рисковете от зависимости организира Сдружение "Активно общество" във Видин по повод Международния ден на младите хора, който се отбелязва днес. Във форума, проведен в Регионалната библиотека във Видин, участваха 30 млади хора, както и психолози. Дискусията е част от инициативата "Не! Зависим!", която се се изпълнява от Сдружението, а финансирането е  от Националната програма за изпълнение на младежки дейности. 

"В момента тече финалният етап на едно немалко проучване сред младите хора за различните видове зависимости и какви са причините за тях", обясни Емил Иванов от сдружението.

Вредите от употребата на психоактивни вещества припомни психологът от Общинския съвет по наркотични вещества Веселка Димитрова:

"От изключителна важност е младите хора да са активни в тази борба, тъй като от тях тръгва всичко. Няма нищо по-ефикасно от това връстници да обучават връстници. Когато те по между си са наясно какво се случва, информацията се предава доста по-бързо и е доста по-добре приета."    

Според Нина Кирилова, която беше сред участниците във форума, е важно и в семействата да се говори повече за рисковете пред млади хора:

"Трябва да се говори повече с младите хора не само в училище. Според мен трябва да се правят такива обучения за родители и родителите да говорят на децата си вкъщи, защото семейната среда е едно от най-важните неща."

В началото на срещата бяха представени и три кратки видеоклипа за опасните зависимости сред младите хора и алтернативите. Сред героите във видеата е Елеонора Костадинова:

"Според мен е важно младите хора да знаят всички последствия, които има, и то най-вече лоши от зависимостите, които днешното поколение има." 

Видеата, които са изготвени, ще бъдат разпространени в училищата във Видин. 

"Първо искам да кажа, че този проект попада точно във времето, на мястото си, още повече като имаме предвид, че напоследък сме свидетели в нашия живот на много инциденти. Пряк пример е управлението на автомобили под въздействието на наркотични вещества", каза психологът Кирил Кунчев, който участва в дискусията.

Предстои и обучение, което да информира младите хора за рисковете от развиване на различни зависимости.

Вижте още

Реплика на римски кораб акостира във Видин

Късноантичен римски фестивал озаглавен "Бонония оживява" ще се проведе във Видин този уикенд . На 1-и октомври гр. Видин ще се върне в славните времена на Римската империя и ще пресъздаде историческата атмосфера на римския град Бонония. Жители и гости на крайдунавския град ще се потопят в света на римляните и ще станат свидетели на техния..

публикувано на 26.09.22 в 17:20

Отбелязваме Европейския ден на езиците

Видинската библиотека "Михалаки Георгиев" ще отбележи  Европейския ден на езиците. Денят се отбелязва на 26 септември всяка година от 2002 г., а ц елта е  да се популяризират ползите от изучаването на езици, езиковото разнообразие в Европа и да насърчава изучаването на езици сред хора от всички възрасти.  Тази година културните институции..

публикувано на 26.09.22 в 15:00
Борислав и Камелия

Приемната грижа- призвание или професия

Професия, с чиято помощ се изкарват пари ли е приемното родителство? Или по-скоро призвание, на което трябва да посветиш време, емоции, опит и грижа?  Отговорът на този въпрос зависи много от мотивацията на хората, които искат да станат приемни родители, както и на онези, които ги обучават, оценяват и одобряват. Това са и отговорите на..

публикувано на 26.09.22 в 13:30

УНИЦЕФ алармира за образователна бедност сред децата

Само една трета от 10-годишните деца в света не могат да прочетат и разберат проста писмена история, посочват от Детския фонд към ООН. От УНИЦЕФ наричат този дефицит "образователна бедност". Данните отпреди пандемията показват, че в България едно от осем деца, които завършват четвърти клас, не може да прочете и разбере прост текст, обясни  Мария..

публикувано на 26.09.22 в 09:43

"Неделник" от 25 септември 2022 година

Хайде. "Неделник" брой 430 - ти вече е на сайта. Говорим си за вино с Павлин Първулов, за фестивала "Нашенци у старо време" в Покрайна и за сватба. Каква сватба ли? Вместо букети на сватбата си семейство Антонови от Враца събраха средства, които дариха на социалното предприятие във врачанското село Челопек . Младежи от Център за..

публикувано на 25.09.22 в 14:30

Винаги да сме готови да следваме нашия Спасител

В Първа неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към осъзнаване на висотата на духовното служение и в същото време неговата простота и достъпност за всеки един от нас.  "Иди си от мене, Господи, понеже аз съм грешен човек" (Лука 5:8) Светото Евангелие, прочетено на днешната Неделя първа..

публикувано на 25.09.22 в 08:00

Жестовият език - връзката със света на хората с увреден слух

23 септември е Международен ден на жестомимичните езици. Отбелязва се от 2018 година. Целта е да се повиши информираността за този начин на общуване. Хората с увреден слух имат нужда от жестов език, за могат да бъдат информирани и за да са достъпни за тях услугите в институциите.  Да ползват жестов език е не само потребност, а право на глухите..

публикувано на 23.09.22 в 16:37