Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рисковете от зависимости обсъждаха младежи и психолози във Видин

Снимка: Радио Видин

Дискусия за рисковете от зависимости организира Сдружение "Активно общество" във Видин по повод Международния ден на младите хора, който се отбелязва днес. Във форума, проведен в Регионалната библиотека във Видин, участваха 30 млади хора, както и психолози. Дискусията е част от инициативата "Не! Зависим!", която се се изпълнява от Сдружението, а финансирането е  от Националната програма за изпълнение на младежки дейности. 

"В момента тече финалният етап на едно немалко проучване сред младите хора за различните видове зависимости и какви са причините за тях", обясни Емил Иванов от сдружението.

Вредите от употребата на психоактивни вещества припомни психологът от Общинския съвет по наркотични вещества Веселка Димитрова:

"От изключителна важност е младите хора да са активни в тази борба, тъй като от тях тръгва всичко. Няма нищо по-ефикасно от това връстници да обучават връстници. Когато те по между си са наясно какво се случва, информацията се предава доста по-бързо и е доста по-добре приета."    

Според Нина Кирилова, която беше сред участниците във форума, е важно и в семействата да се говори повече за рисковете пред млади хора:

"Трябва да се говори повече с младите хора не само в училище. Според мен трябва да се правят такива обучения за родители и родителите да говорят на децата си вкъщи, защото семейната среда е едно от най-важните неща."

В началото на срещата бяха представени и три кратки видеоклипа за опасните зависимости сред младите хора и алтернативите. Сред героите във видеата е Елеонора Костадинова:

"Според мен е важно младите хора да знаят всички последствия, които има, и то най-вече лоши от зависимостите, които днешното поколение има." 

Видеата, които са изготвени, ще бъдат разпространени в училищата във Видин. 

"Първо искам да кажа, че този проект попада точно във времето, на мястото си, още повече като имаме предвид, че напоследък сме свидетели в нашия живот на много инциденти. Пряк пример е управлението на автомобили под въздействието на наркотични вещества", каза психологът Кирил Кунчев, който участва в дискусията.

Предстои и обучение, което да информира младите хора за рисковете от развиване на различни зависимости.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Майстори на баницата отново се събират в Крушовица

Фестивал на баницата организират за поредна година в Крушовица, община Мизия. Четвъртото издание на проявата "Да завием баница" ще се проведе на 20 април, събота, на площад "Проф. д-р Иван Митев" в селото. Майстори на кулинарното изкушение от цялата страна ще могат да демонстрират своите умения в четири категории за най-добра баница - солена,..

публикувано на 18.04.24 в 14:00

За и против проверката на уменията на по-възрастните шофьори

Трябва ли да се проверяват уменията на по-възрастните шофьори? Този въпрос бе поставен в Европейската комисия с приемането на правила за обучение на водачите. Според тях не се предвижда да има проверка на уменията на шофьорите, навършили 70-годишна възраст, но всяка страна има право сама да реши дали да въведе такова изискване. Според автоинструктора..

публикувано на 18.04.24 в 13:00

Домашният зоопарк на Ана Милославова

Възможно ли е съвместното съжителство с куче, котка, змия, брадат гушер "агама" и игуана? За Ана Милославова това не е проблем. Тя е от Видин, в момента живее във Варна, където има студио за татуировки. Именно там е искала да гледа влечугите, но по стечение на обстоятелствата са в дома й и според нея се разбират без проблем. Признава, че последното..

обновено на 18.04.24 в 12:20

Предстои деветото издание на Фестивала на Чипровския килим

За девети път Община Чипровци организира превърналия се в традиция Фестивал на Чипровския килим. Тазгодишното издание ще се проведе от 26-и до 29 април , а събитията в рамките на фестивалната програма   ще бъдат на площад "Чипровско въстание" и в Историческия музей в града. Това обясни кметът на община Чипровци Пламен Петков : "Тази година..

публикувано на 18.04.24 в 12:00

В "Музикална зона" на 18 април 2024 слушаме басиста Бърнард Едуардс

За повечето от вас може би е познат като съосновател, басист и продуцент на диско-фънк групата " Chic " . Той е сред създателите на най-големите и хитове. С нея записва десет албума, а след разпада и издава единствения си самостоятелен албум " Glad to Be Here " през 1983 г. Участва в множество колаборации, продуцира песни на редица поп..

публикувано на 18.04.24 в 09:00

Губим милиард годишно заради опашките на Дунав мост 2

Българската икономика губи над 1 млрд. лева годишно заради опашките от камиони по границите, защото не сме в сухопътния Шенген. Изводите са на Съюза на международните превозвачи. Изследването на сдружението е базирано предимно на данните от граничен пункт Видин-Калафат, където минава по-голямата част от товарния трафик.  "На Видин-Калафат трафикът..

публикувано на 17.04.24 в 16:55

Видинският драматичен театър започна репетиции на криминална комедия

Криминалната комедия "Убийство в първа класа" поставят в Драматичния театър във Видин. Режисьор на спектакъла е актьорът, популярен със своите превъплъщения на театралната сцена и в киното, а отскоро изявяващ се и на режисьорското поприще - Евгени Будинов. Участва целият състав на видинския драматичен театър, обясни директорът Кирил Кирилов ...

публикувано на 17.04.24 в 14:58