Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Боровци: Бихме искали наистина да сме част от страна в ЕС

11
Снимка: Радио Видин

Срещата ни днес е с жители на берковското село Боровци, за да проверим какво не стига на местните за да се чувстват наистина жители на страна от ЕС. Защо в селото няма банкомат, каква е причината за проблемите с водоснабдяването и с електроснабдяването. Как се живее в населено място със смесено население и до какви проблеми води това. Запазили ли са се и днес зеленчукопроизводството и дърводобивът, които са оформяли облика на селото в миналото.

"Тук няма млади хора, само болни пенсионери и никой не работи нищо. Иначе има къде да се работи, но няма кой... В селото има голяма италианска фирма в сферата на земеделието, има дърводелски предприятия, има и железария. Навремето тук се намираха най-големите полета с ягоди в района. Останахме обаче само възрастни хора, младите изчезнаха...

Как живеем ли? Ами разчитаме на една мизерна пенсия само и това е. Не случайно казват Северозападнал край... Какво още искаме да има в селото ни ли? Ами, не знам. То държавата не може да се оправи, че това село ли ще се оправи. Нямаме банкомат, нямаме вече и училище. Непрекъснато имаме проблеми с водата и тока. За да си изтегля пенсията, трябва да ходя до града чак, а превозът не е съвсем удобен... Доволна съм от живота тук. Засега властите си обръщат внимание на всичко. Доволна съм, че нямаме кражби. Майката община обаче нека да отпусне повече средства за хигиената в селото. Тук навсякъде е сметище, не е окосено...

Трябва да има повече удобства за майките с малки деца. Детска градина имаме, но няма детски площадки - само една пързалка и една люлка до кметството, които не са достатъчни...  Днес да гледаш деца на село е доста трудно. Нямаш ли личен автомобил - направо си закъсал. Всичко купуваме от града, а транспортът е неудобен. Не можеш да отидеш на доктор, не можеш да се върнеш... Искаме повече придобивки за децата и повече да се чисти селото. Навсякъде е обрасло. С всяка изминала година става все по-зле и по-зле. Каквото направят се чупи, а не се поддържа...

Всеки втори в селото е социално слаб. Работа има, но няма желание. Повечето от тях не искат да работят, защото са свикнали на държавната издръжка. Просто държавата ги е научила така - само да получават, без нищо да дават...

Днес хората в магазина пазаруват само най-нужните продукти - хляб, мляко. Особено бабите, да ти е жал да ги гледаш - броят си жълтите стотинки от малките си пенсии. Имаме и много от малцинството, които работят ден за ден - каквото изкарат го харчат, а на другия ден искат на вересия. После пък забравят да си платят вересията... Труден е животът за хората с тези цени и горива. Всичко скача нагоре - и хляб, и закуски. Трудно се живее, особено по селата. Хората през последната година обедняха много, живеят мизерно. Особено пенсионерите. Цял живот са работили, а накрая да не могат да си купят нещо по така, за да си хапнат... "  


Интересен факт за селото е, че през 2011 година то печели конкурс за най-чисто населено място на територията на община Берковица. Същата година в Боровци е отворен учебен център за временно настаняване и обучение на младежи, напускащи социалните институции с капацитет от 45 души.

Каква е ситуацията днес и как решава проблемите на съселяните си, обяснява кметът, Валери Петров. Той е от Видин, работил е в системата на МВР, а след като се пенсионира идва тук и вече втори мандат управлява Боровци.

"Голяма част от жителите на селото са пенсионери. Стремим се да ги обгрижваме колкото се може по-добре. Когато се кандидатирах за втория мандат, аз им казах: Големите работи ще ви ги обещаят партиите. Това, което аз мога да ви обещая е личната грижа. Стремя се колкото е възможно да спазвам обещанието си. Имаме си Домашен социален патронаж в Берковица с филиал в едно съседно село и аз всеки ден доставям храната на нуждаещите се. Първоначално те бяха около 30 човека, но намаляха и днес са 12. Когато се налага нося и лекарства и изобщо всичко, което е свързано със социалните грижи...

Лекар имаме - всяка сряда идва в селото. Освен това аз имам постоянна връзка с него. За апека не можем да говорим. С лекарства се снабдяваме от Берковица или от Монтана..."

Целите интервюта с кмета Валери Петров, секретаря на местното читалище "Развитие 1927", Елка Тодорова и анкетата с жители на селото- в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59