Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Жители на Боровци: Бихме искали наистина да сме част от страна в ЕС

11
Снимка: Радио Видин

Срещата ни днес е с жители на берковското село Боровци, за да проверим какво не стига на местните за да се чувстват наистина жители на страна от ЕС. Защо в селото няма банкомат, каква е причината за проблемите с водоснабдяването и с електроснабдяването. Как се живее в населено място със смесено население и до какви проблеми води това. Запазили ли са се и днес зеленчукопроизводството и дърводобивът, които са оформяли облика на селото в миналото.

"Тук няма млади хора, само болни пенсионери и никой не работи нищо. Иначе има къде да се работи, но няма кой... В селото има голяма италианска фирма в сферата на земеделието, има дърводелски предприятия, има и железария. Навремето тук се намираха най-големите полета с ягоди в района. Останахме обаче само възрастни хора, младите изчезнаха...

Как живеем ли? Ами разчитаме на една мизерна пенсия само и това е. Не случайно казват Северозападнал край... Какво още искаме да има в селото ни ли? Ами, не знам. То държавата не може да се оправи, че това село ли ще се оправи. Нямаме банкомат, нямаме вече и училище. Непрекъснато имаме проблеми с водата и тока. За да си изтегля пенсията, трябва да ходя до града чак, а превозът не е съвсем удобен... Доволна съм от живота тук. Засега властите си обръщат внимание на всичко. Доволна съм, че нямаме кражби. Майката община обаче нека да отпусне повече средства за хигиената в селото. Тук навсякъде е сметище, не е окосено...

Трябва да има повече удобства за майките с малки деца. Детска градина имаме, но няма детски площадки - само една пързалка и една люлка до кметството, които не са достатъчни...  Днес да гледаш деца на село е доста трудно. Нямаш ли личен автомобил - направо си закъсал. Всичко купуваме от града, а транспортът е неудобен. Не можеш да отидеш на доктор, не можеш да се върнеш... Искаме повече придобивки за децата и повече да се чисти селото. Навсякъде е обрасло. С всяка изминала година става все по-зле и по-зле. Каквото направят се чупи, а не се поддържа...

Всеки втори в селото е социално слаб. Работа има, но няма желание. Повечето от тях не искат да работят, защото са свикнали на държавната издръжка. Просто държавата ги е научила така - само да получават, без нищо да дават...

Днес хората в магазина пазаруват само най-нужните продукти - хляб, мляко. Особено бабите, да ти е жал да ги гледаш - броят си жълтите стотинки от малките си пенсии. Имаме и много от малцинството, които работят ден за ден - каквото изкарат го харчат, а на другия ден искат на вересия. После пък забравят да си платят вересията... Труден е животът за хората с тези цени и горива. Всичко скача нагоре - и хляб, и закуски. Трудно се живее, особено по селата. Хората през последната година обедняха много, живеят мизерно. Особено пенсионерите. Цял живот са работили, а накрая да не могат да си купят нещо по така, за да си хапнат... "  


Интересен факт за селото е, че през 2011 година то печели конкурс за най-чисто населено място на територията на община Берковица. Същата година в Боровци е отворен учебен център за временно настаняване и обучение на младежи, напускащи социалните институции с капацитет от 45 души.

Каква е ситуацията днес и как решава проблемите на съселяните си, обяснява кметът, Валери Петров. Той е от Видин, работил е в системата на МВР, а след като се пенсионира идва тук и вече втори мандат управлява Боровци.

"Голяма част от жителите на селото са пенсионери. Стремим се да ги обгрижваме колкото се може по-добре. Когато се кандидатирах за втория мандат, аз им казах: Големите работи ще ви ги обещаят партиите. Това, което аз мога да ви обещая е личната грижа. Стремя се колкото е възможно да спазвам обещанието си. Имаме си Домашен социален патронаж в Берковица с филиал в едно съседно село и аз всеки ден доставям храната на нуждаещите се. Първоначално те бяха около 30 човека, но намаляха и днес са 12. Когато се налага нося и лекарства и изобщо всичко, което е свързано със социалните грижи...

Лекар имаме - всяка сряда идва в селото. Освен това аз имам постоянна връзка с него. За апека не можем да говорим. С лекарства се снабдяваме от Берковица или от Монтана..."

Целите интервюта с кмета Валери Петров, секретаря на местното читалище "Развитие 1927", Елка Тодорова и анкетата с жители на селото- в звуковия файл.


Вижте още

Жители на Дражинци: Селото ни е много хубаво, но еднообразието ни убива

В "Добро утро, кмете" гостуваме на село Дражинци във видинската община Ружинци. Разположено е по средното течение на река Лом, която обикаля селото от три страни. От четвъртата му страна  се намира не много високо възвишение, наречено "Брега". Така единствената връзка със селото е един мост, построен още през първата половина на миналия век.   Има..

публикувано на 07.10.22 в 17:00
Кузман Илиев

Кузман Илиев: Сега е най-тежкото време за управление на България в най-новата ни история

Устойчиво правителство с изявени евроатлантически ценности предложи спечелилата изборите партия ГЕРБ на останалите парламентарно представени формации освен ДПС, Възраждане и Български възход. Има ли път към преодоляването на перманентната политическа криза в България? Предстои ли исторически компромис или начертаните червени линии..

публикувано на 06.10.22 в 10:00

Теодор Димокенчев: Политическата ни система се нуждае от рестарт, защото не произвежда работещ модел

Устойчиво правителство с изявени евроатлантически ценности предложи спечелилата изборите партия ГЕРБ на останалите парламентарно представени формации освен ДПС, Възраждане и Български възход.  Има ли път към преодоляването на перманентната политическа криза в България?  Предстои ли исторически компромис или начертаните червени линии предопределят..

публикувано на 06.10.22 в 10:00
Филип Попов

Филип Попов, БСП: Видин се намира в Параграф 22

Във Видин коалицията ГЕРБ- СДС е водеща политическа сила с 28,75%, следвана от "Продължаваме промяната" със 17,26 на сто. Следват ДПС с 13,64% подкрепа и "БСП за България" с 11,9.  Народни представители в новия парламент ще бъдат Росица Кирова от ГЕРБ-СДС, Иво Атанасов от ПП, Илчо Илиев от ДПС и Любен Иванов от ДБ. Радио ВИДИН : Как оценявате..

публикувано на 06.10.22 в 10:00

Георги Бърдаров: Обезлюдяването на Северозапада е без аналог в развития свят

Населението на България за десет години е намаляло с над 844 000 души, сочат данните от последното преброяване в страната. Окончателните резултати бяха обявени ден след парламентарните избори.  По данни на Националния статистически институт, към 7-ми септември миналата година населението в страната е 6 519 789 души. Най-малка е област Видин,..

публикувано на 05.10.22 в 13:53
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Най-реалистичният, но и много идеалистичен вариант е програмно правителство

Ниската избирателна активност е симптом, който показва, че хората са уморени от този маратон, започнал от 4 април миналата година- четири поредни избора, които водят до умора и апатия у хората. Това е червена лампа за политическите формации, които трябва да са наясно, че влезем ли в спирала от предсрочни избори, със сигурност това ще доведе до още..

публикувано на 04.10.22 в 13:31
Първан Симеонов

Първан Симеонов, "Галъп": Хората гласуваха предпазливо

В Северозапада няма неочаквани развития на вота на 2 октомври, заяви Първан Симеонов- изпълнителен директор на Галъп интернешънъл. На тези избори почти нищо непредвидимо не се случи. "Нямаше изненади. Може би, неприятно изненадани ще бъдат част самите политици. "Има такъв народ" и "Възраждане" са едни от тях. Защото те очакваха от себе си..

публикувано на 03.10.22 в 10:05