Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

400 килограма капачки събраха в Кула за 6 месеца

Снимка: Наско ЦановНяколко месеца след като монтираха метално сърце в град Кула, което бе закупено със средства от еднократната помощ на новородения син Цветан на семейство Цанкови се събраха стотици килограми капачки за кампанията  "Капачки за бъдеще"


"Синът ми стана вече почти на 11 месеца и вече се опитва сам да ходи, а що се отнася до поставянето на металното сърце мога да каже, че хората от града го приеха с радост и вече за втори път го пълним с капачки. Проблем с опазването му нямаме, което може  само да ни радва. До момента сме събрали 400 килограма капачки, които вече са предадени  за рециклиране, хора и институции донасят пълни шишета и ги поставяме, като най- инициативни в събирането на капачки са Дирекция "Социално подпомагане" Кула и Детска градина "Звънче". С тази кауза декларираме милосърдие, защото всяка събрана капачка означава помощ и по-малко боклук, а това е в полза на всички. Не мисля, че разделното събиране на отпадъци е станало масово явление в града, но всяко начало е трудно, първо всеки сам трябва да осъзнае какво е разделно събиране и тогава вече ще е по-лесно. Бих направила едно предложение към община Кула, ако може да се поставят по-големи кошове на няколко места в града, в които да се събират само пластмасови шишета, а средствата да се използват от общината за благотворителни каузи“, каза за Радио Видин Тодорка Цанкова, инициатор на кампанията в Кула.


От кампанията  "Капачки за бъдеще" е дарена техника на 34 болници в цяла България и хиляди бебенца са получили шанс да живеят и да растат по-здрави.


Вижте още

17 точки в дневния ред на ОбС Мездра

Редовното септемврийско заседание на Общинския съвет в Мездра ще се проведе на 29 септември, четвъртък, от 16.00 часа. Предварителният дневен ред е от 17 точки.  Заседанието ще започне с ново обсъждане на върнато от Областен управител решение за промяна на Общия устройствен план на община Мездра във връзка с изграждане на фотоволтаична..

публикувано на 27.09.22 в 08:38

Повишен интерес към соларните панели във Видинско

Нараства интересът към изграждането на фотоволтаични системи във Видин каза кметът Цветан Ценков . Според него са нужни законови промени, за да бъдат улеснени гражданите: "Доста вече наши съграждани искат да си сложат фотоволтаични централи на свободни терени, имоти, сгради. Надявам се да има промени в законодателството в тази светлина, така че..

публикувано на 27.09.22 в 08:23

Враца подготвя меморандум за сътрудничество с милионен град в Китай

Враца се побратимява с китайци, ако днес общинският съвет в града под Околчица даде правомощия на кмета Калин Каменов да сключи меморандум за приятелско сътрудничество. Обект на бъдещото приятелство е 5-милионният град Мианян, който е втори по големина в китайската провинция Съчуан. От докладната, внесена в дневния ред на сесията, се разбира,..

публикувано на 27.09.22 в 07:50

Снимката на 26 септември 2022 година

Служителите на Регионалните здравни инспекции излязоха на национален протест .  Здравните специалисти настояват за увеличение на основните възнаграждения на работещите в системата със задна дата и заличаване на натрупалите се диспропорции при заплащане на труда при служители, заемащи еднакви длъжности.  Започна  подписването на договорите  по..

публикувано на 26.09.22 в 18:10

Бюлетините за изборите дойдоха и във Враца

В Областна администрация – Враца пристигнаха 153 800 хартиени бюлетини за Шести изборен район – Врачански, предназначени за предстоящите на 2 октомври 2022 г. избори за народни представители. Бюлетините са съпровождани и охранявани от служители на ГД "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма" и от ОД на МВР- Враца. Те ще бъдат..

публикувано на 26.09.22 в 16:54

Извършители на грабеж във Видин са задържани

По искане на Районна прокуратура - Видин брат и сестра са с наложени мерки "задържане под стража" за грабеж във Видин, съобщиха от Апелативната прокуратура в София.  Престъплението е извършено на 20 септември. Двамата са нападнали 31-годишен мъж като му нанесли удари в областта на гърба. Те отнели от пострадалия парична в сума в размер..

публикувано на 26.09.22 в 16:00

Доставиха бюлетините за парламентарните избори във Видин

50 000 бюлетини, предназначени за предстоящите парламентарни избори на 2 октомври 2022 г., бяха доставени във Видин, съобщиха от Областна администрация. Бюлетините ще се съхраняват в определено за целта помещение в сградата на Областна администрация, оборудвано със СОТ.  До предаването им на секционните избирателни комисии е..

публикувано на 26.09.22 в 16:00