Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна изплащането на целевата помощ за отопление

Автори: ,

От днес започна изплащането на целева помощ за отопление за предстоящия отоплителен сезон. Приемът на заявления-декларации за отпускане на целевата помощ започна на 1 юли 2022 и продължава и към момента, като крайния срок, в който може да се подаде заявление е 31 октомври. Заявленията се приемат на място в дирекциите "Социално подпомагане" по настоящ адрес, чрез Системата за сигурно електронно връчване, както и чрез лицензиран пощенски оператор. Какви са условията и реда за кандидатстване, припомни директора на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Видин Венцислав Боянов:


"Целевата помощ се отпуска за период от 5 месеца - това е периодът за отопление през зимата. Той започва от 1 ноември до 31 март. Всяка година размерът на целевата помощ се определя ежегодно със заповед на министъра на труда и социалната политика, съобразно промените цените на електроенергията за битов потребител... Месечният размер за тази година на целевата помощ за отопление е 104 лева. С Решение на Министерския съвет №500 от 19.07.2022 година е одобрено изплащането на допълнителни средства на лицата и семействата, на които се отпуска целева помощ за отопление - допълнителните средства са в размер на 20 лева месечно, или за целия отоплителен период, за петте месеца по 20 е равно на 100 лева. Те се изплащат заедно с останалата част от помощта и така общия размер на цялата целева помощ е 623,55 лв.".


Целевата помощ за отопление се отпуска, ако хората или семействата отговарят на следните допълнителни условия:

- да не са регистрирани като еднолични търговци и да не са собственици на капитала на търговско дружество;
- да нямат вземания, влогове, дялови участия и ценни книжа, чиято обща стойност за отделното лице или за всеки един от членовете на семейството да надхвърля 500 лв., с изключение на боновете или акциите от масовата приватизация;
- да не притежават движима и недвижима собственост и/или идеални части от нея,  която може да бъде източник на доходи, с изключение на вещите, които служат за обичайно потребление на лицето или семейството;
- да нямат сключен договор за предоставяне на собственост срещу задължение за издръжка и/или гледане; това изискване не се прилага в случаите, когато поелите задължения за издръжка и/или гледане са учащи се, безработни, в нетрудоспособна възраст или хора с увреждания;
- да не са прехвърляли жилищен, вилен, селскостопански или горски имот и/или идеални части от тях срещу заплащане през последните 5 години;
- да не са прехвърляли чрез договор за дарение собствеността върху жилищен, вилен, селскостопански или горски имот и/или идеални части от тях през последните 5 години.
Последните две изисквания не се прилагат в случаите, когато в семейството има човек  с трайни увреждания и сделката е извършена с цел смяна на жилището с оглед осигуряване на достъпна жизнена среда за лицето с увреждания, както и когато общата стойност на сделките не надвишава 60-кратния размер на гарантирания минимален доход за съответния период (т. е. 4 500 лв.).

Успява ли целевата помощ да е полезна на получаващите я и достатъчна ли е, това попитахме видинчани, чакащи на опашка да подадат заявление-декларация:

"Аз съм с едно болно момиченце и сме доволни от социала. Всяка година пуска детето за отопление, тя е с психично заболяване, обръщат добре внимание - за каквото имаме нужда обясняват. Доволни сме. Не може да стига, но си доплащаме, закупуваме и така, иначе сме доволни... Аз съм за първи път, сега да взема молба и да я попълня. На минимална пенсия съм, сама живея, лекарствата ето ги, 100 лева. Нещо, нещо ще помогне, иначе е много трудно. Сметките - икономии се правят, иначе няма да успея".

В срок до 20 дни от подаването на заявлението-декларация социален работник извършва анкета и изготвя доклад, а в 7-дневен срок от изготвянето му директорът на Дирекция "Социално подпомагане" или упълномощено от него лице издава заповед за отпускане или отказ на помощта. 

Целевата помощ за отопление се предоставя, както следва: 

При отопление с топлоенергия, електроенергия и природен газ - в пари на правоимащото лице или семейство, съобразно заявения начин на изплащане;

При отопление с твърдо гориво: В пари на правоимащото лице или семейство, съобразно заявеният начин на изплащане;  

На търговец на твърдо гориво, който е осъществил доставката - при изрично отразено в заявлението-декларация желание от страна на лицето или семейството.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Глемпинг - отдих със стил

Днес ще ви срещнем с един човек, който отдавна мечтае да направи място за почивка сред природата. Той е родом от Белоградчик и понеже камъкът си тежи на мястото, макар и да живее от години в столицата, неговите мечти винаги са били свързани с родното му местенце. Освен това, градът на скалите, знаем, е прекрасно място за отдих. Димитър Игнатов..

публикувано на 05.07.24 в 17:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП Видин

Венцислав Боянов: Очакваме скоро да знаем размера на пенсията за енергийните помощи

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за зимния сезон въпреки ръста на пенсиите. Това стана ясно след решение за актуализиране на корекционния коефициент, с който се намаляват доходите от пенсии при определяне на правото на целевата помощ. В новия коефициент е отчетено осъвременяването на пенсиите с 11%, съобщиха от..

публикувано на 05.07.24 в 16:56

Физическата активност като средство за превенция на остеопорозата

Упражненията са най-добрият начин да заздравиш костите и мускулите си и да влияеш на процесите на костна регенерация.  Това обясни в "Направление здраве" треньорът Катя Кирчева , която веднъж месечно в своето онлайн студио провежда остеопороза стоп тренировка.  "Натрупването на костна маса продължава до края на 20-те години и за мъжете, и..

публикувано на 05.07.24 в 14:25

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

публикувано на 05.07.24 в 14:02

Професия "сватбен агент"- предизвикателството да превръщаш приказките в реалност

В рубриката "Професия-хоби" ще ви срещнем с дама, която присъства в един от най-важните дни на всеки човек, а именно- в сватбения. Тя е Петя Богомилова-Кънчева от Видин и има сватбена агенция.  Задачата ѝ не е лека. Нейната работа е свързана с планирането и изработване на сватбени декори и въобще създаването на цялостната визия на този важен..

публикувано на 05.07.24 в 14:00

Михаил Александров: За животните- с любов!

Около 4000 млечни крави се отглеждат във фермите във Видинско. 24 са тези с над 100 животни, в 8 са заложили на породата Симентал. Една от тях, тази на Михаил Александров , е във видинското село Рупци.  За първи път Михаил се захваща с отглеждането на крави през 2000 година. Няколко години му трябват, за да осъзнае, че условията за..

публикувано на 05.07.24 в 10:30

Тереза Найденова- за пътя от любовта към природата до учителската професия

Тереза Найденова е млад учител - преподава специални предмети в Лесотехническата професионална гимназия в Берковица. И макар и да изглежда като осмокласничка, тя се справя блестящо като преподавател.  Как любовта към гората и природата може да накара един млад човек да остане в България и да се обърне към учителската професия?  За възпитанието и..

обновено на 05.07.24 в 09:09